Επιστροφή των Nobel σε ασφαλείς επιλογές – Ποιος είναι ο Kazuo Ishiguro

της Τίνας Πανώριου. 

Ο Άγγλος συγγραφέας Kazuo Ishiguro ανακηρύχθηκε νικητής του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας 2017 για τα «μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής δύναμης, τα οποία αποκάλυψαν την άβυσσο κάτω από την απατηλή μας αίσθηση σύνδεσης με τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας.

Με ονόματα όπως η Margaret Atwood, ο Ngugi Wa Thiong’o και ο Haruki Murakami, ο Ishiguro ήταν μια έκπληξη για τα βραβεία, αλλά η περσινή αμφιλεγόμενη επιλογή του τραγουδοποιού Bob Dylan, έκανε την Ακαδημία να κινηθεί σε πιο «σίγουρες επιλογές». Ο συγγραφέας μυθιστορημάτων, όπως το The Remains of the Day και Never let me go, «χαρακτηρίζεται από έναν προσεκτικά συγκρατημένο τρόπο έκφρασης, ανεξάρτητα από τα γεγονότα που συμβαίνουν», σημειώνει η Ακαδημία.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του βραβείου, ο ίδιος ο Ishiguro είπε ότι ήταν «ένα εκπληκτικό και εντελώς απροσδόκητο νέο. Έρχεται σε μια εποχή που ο κόσμος είναι αβέβαιος για τις αξίες, την ηγεσία και την ασφάλειά του. Ελπίζω ότι η αυτή η τεράστια τιμή θα ενθαρρύνει, ακόμη και ελάχιστα, τις δυνάμεις για καλή θέληση και ειρήνη».

Ο συγγραφέας Salman Rushdie – ο οποίος επίσης ονομάζεται τακτικά ως υποψήφιος για Νόμπελ, ήταν ένας από τους πρώτους που δήλωσε τη χαρά του για τη βράβευση του Ishiguro:  «Πολλά συγχαρητήρια στον παλιό μου φίλο Ish, το έργο του οποίου έχω αγαπήσει και θαυμάζω από τότε που διάβασα για πρώτη φορά την «Παλιά όψη των λόφων». Επίσης να σας πω ότι παίζει κιθάρα και γράφει και τραγούδια! Πέρασε τον Bob Dylan!»

Σύμφωνα με τον βραβευμένο ποιητή Andrew Motion, «ο φανταστικός κόσμος του Ishiguro έχει τη μεγάλη αρετή να είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα ατομικός και βαθιά οικείος – ένας κόσμος αμηχανίας, απομόνωσης, αφύπνισης, απειλής και θαυμασμού. Είναι ένας αξιοθαύμαστος και συναρπαστικός συνδυασμός».

Η μόνιμη Γραμματέας της σουηδικής Ακαδημίας Sara Danius μίλησε στον Ishiguro για τη νίκη του, περίπου μία ώρα μετά την ανακοίνωση: «Ήταν πολύ γοητευτικός, ωραίος και ευγενής, φυσικά. Είπε ότι αισθάνθηκε πολύ ευγνώμων και τιμημένος, και ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο που θα μπορούσε να προσδοκά».

Η Danius περιέγραψε το γράψιμο του Ishiguro ως ένα μίγμα των έργων της Jane Austen και του Franz Kafka, «αλλά πρέπει να προσθέσετε και λίγο Marcel Proust στο μίγμα, και στη συνέχεια να ανακατέψετε – αλλά όχι πάρα πολύ- για να έχετε τα γραπτά του».

«Είναι ένας συγγραφέας μεγάλης ακεραιότητας. Δεν κοιτάζει στο πλάι, έχει αναπτύξει ένα αισθητικό σύμπαν δικό του», είπε η Danius, αποκαλύπτοντας ότι δικό της αγαπημένο βιβλίο του είναι το The Buried Giant, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θεωρεί τα Απομεινάρια μίας Ημέρας ένα αληθινό αριστούργημα.

«Είναι κάποιος που ενδιαφέρεται πολύ για την κατανόηση του παρελθόντος, αλλά δεν ψάχνει να το εξαργυρώσει. Διερευνά αυτό που πρέπει να ξεχαστεί για να επιβιώσει στο παρόν ένα άτομο ή μία κοινωνία», είπε, προσθέτοντας – μετά από τον θόρυβο του περασμένου έτους – ότι ελπίζει ότι η φετινή επιλογή θα« κάνει τον κόσμο χαρούμενο. Επιλέξαμε αυτόν που πιστεύουμε ότι είναι ένας απόλυτα λαμπρός μυθιστοριογράφος».

Ο εκδότης του Ishiguro από τον οίκο «Faber & Faber» Stephen Page, δήλωσε ότι η νίκη ήταν μία «εξαιρετική είδηση. Είναι ένας μοναδικός συγγραφέας, έχει μια συναισθηματική δύναμη, καθώς και μια πνευματική περιέργεια, που βρίσκει πάντα τεράστιο αριθμό αναγνωστών. Το έργο του είναι δύσκολο κατά περιόδους, αλλά λόγω αυτής της συναισθηματικής δύναμης, βρίσκει απήχηση στους αναγνώστες. Είναι ένας λογοτέχνης που διαβάζεται ευρέως σε όλον τον κόσμο».

Η οικογένεια του Ishiguro μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ιαπωνία όταν ο ίδιος ήταν πέντε ετών. Σπούδασε δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και δημοσίευσε  το πρώτο του μυθιστόρημα, A Pale View of the Hills, το 1982. Από τότε είναι συγγραφέας πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, τα θέματα της «μνήμης, του χρόνου και της αυταπάτης» υφαίνονται μέσα από το έργο του, ιδιαίτερα στο The Remains of the Day, το οποίο κέρδισε το βραβείο Booker το 1989 και προσαρμόστηκε για τον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Anthony Hopkins.

Τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά του έχουν κάνει μια στροφή στο φανταστικό: το  Never Let Me Go βρίσκεται σε μια δυστοπική εκδοχή της Αγγλίας, ενώ το The Buried Giant, που δημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια, παρακολουθεί ένα ηλικιωμένο ζευγάρι σε ένα ταξίδι μέσα από ένα παράξενο και αλλόκοτο αγγλικό τοπίο. «Αυτό το μυθιστόρημα διερευνά το πώς η μνήμη σχετίζεται με τη λήθη, την ιστορία με το παρόν και τη φαντασία με την πραγματικότητα», δήλωσε η Σουηδική Ακαδημία. Εκτός από τα οκτώ βιβλία του, ο Ishiguro έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το βραβείο λογοτεχνίας Nobel απονέμεται από το 1901, σύμφωνα με το κληροδότημα Alfred Nobel, σε συγγραφείς που «θα έχουν παραγάγει τον τομέα της λογοτεχνίας με το πιο σπουδαίο έργο σε μια ιδανική κατεύθυνση».

Ο Ishiguro γίνεται ο 114ος νικητής, ακολουθώντας τα βήματα συγγραφέων όπως οι Seamus Heaney, Toni Morrison, Mo Yan και Pablo Neruda. Το βραβείο αντιστοιχεί σε περίπου 820.000 ευρώ.

The following two tabs change content below.
Τίνα Πανώριου Γεννήθηκε στην Ν Υόρκη και ζεί στο Π Ψυχικό. Τελείωσε την Σχολή Μωραίτη, και έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1981 εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΒΔΟΜΗ και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΚΑΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, PENTHOUSE. Έκανε αρχισυνταξία σε εκπομπές της ΕΤ1, καθώς και στο Κανάλι 5. Η τηλεταινία της «Το όνομά μου είναι Άσσαντ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το1995-1996 έκανε, εκπομπή στον σταθμό SEVEN X, με τίτλο «Από στόμα σε στόμα». Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στον ΣΚΑΙ. Από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2013, εργαζόταν στην ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, (πολιτιστικές συνεντεύξεις, κριτική τηλεόρασης, Βιβλίο). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ. Σήμερα συνεργάζεται με το DIASTIXO και το VAKXIKON.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts