του Θοδωρή Κοκκινάκη*
Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής (ΕΔΩ) στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε η κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» στις 5-10-2017 (ΕΔΩ) για τα ζητήματα του Πάρκου, περιείχε και πάλι πολλές αόριστες υποσχέσεις και κάποιες ανακρίβειες. Υπήρχε επίσης η γνωστή μετάθεση ευθυνών σε άλλους παράγοντες και ιδιαίτερα στους κατοίκους – επισκέπτες του Πάρκου…
Πιο συγκεκριμένα:
- Για την ολοκλήρωση του κτιρίου του Άλσους είχαμε λάβει υπόσχεση ότι θα λειτουργούσε το καλοκαίρι του 2016 και, αργότερα, στο τέλος του 2016. Είμαστε τώρα στο Φθινόπωρο του 2017 και η μόνη απάντηση που παίρνουμε για τη λειτουργία τους είναι στο… ασαφές μέλλον.
- Τα περίπτερα του Πάρκου είναι αποπερατωμένα εδώ και τουλάχιστον 5 έτη και υπήρχε υπόσχεση λειτουργίας τους για το 2015.
- Μέρος του φωτισμού επισκευάστηκε μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσής μας αλλά την αμέσως επομένη σταμάτησαν οι εργασίες για να αποκτήσει όλο το Πάρκο φως.
- Η φυτοτεχνική μελέτη της ανάπλασης ουδέποτε ολοκληρώθηκε και το φυτώριο παραμένει κενό χωρίς την προβλεπόμενη δημιουργία βοτανικού κήπου εδώ και 3 έτη.
- Δεν έχουμε δει ποτέ γραπτή σύμβαση καθαριότητας με το Δήμο Αθηναίων και πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει – ήδη έχουμε πληροφορίες ότι το απασχολούμενο προσωπικό ελαττώνεται. Τα κτίρια των τουαλετών χρειάζονται για τρίτη φορά επανακατασκευή μετά την εγκατάλειψή τους για να λειτουργήσουν.
- Η υπόσχεση για τις υποδομές άρδευσης και τις γεωτρήσεις έχει ξαναδοθεί εδώ και ένα χρόνο – ελπίζουμε αυτή τη φορά να δούμε πραγματικά αποτελέσματα και πόσιμο νερό στις βρύσες του Πεδίου του Άρεως.
- Αυτή τη στιγμή στο Πεδίο του Άρεως δεν λειτουργεί καμία παιδική χαρά. Οι ζημίες και η επικινδυνότητά της άνω παιδικής χαράς εντοπίσθηκαν και καταγγέλθηκαν από τους επισκέπτες-κατοίκους και μόνο τότε η Περιφέρεια την έκλεισε για αποφυγή ατυχήματος. Μέχρι τότε η κα Δούρου επανειλημμένα επαίρετο για την «ανακαίνιση και την λειτουργία των παιδικών χαρών του Πεδίου του Άρεως».
- Για τη μεγάλη παιδική χαρά δίνεται ακόμα μια αόριστη υπόσχεση (μετά από τρία έτη διαχείρισης του πάρκου) για την ανακατασκευή και την επαναλειτουργία της.
- Αν στις εκδηλώσεις στο Πεδίο του Άρεως συμπεριλαμβάνονται και τα παζάρια Χριστουγέννων – Πάσχα, σας υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι έχουν κριθεί παράνομα από το ΣτΕ για τον χώρο του Πεδίου του Άρεως. Είναι σαφές ότι η λειτουργία τους καταλύει κάθε έννοια ελεύθερου χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής που πρέπει να είναι το Πεδίο του Άρεως.
Ως προς τις αθλητικές εκδηλώσεις, πρέπει ο Π.Γ.Σ. να ανοιχθεί προς την πλευρά του Πεδίου του Άρεως, αφού κατεδαφισθούν τα παράνομα κτίριά του και να καταστεί κοινόχρηστος χώρος αθλητισμού για όλους τους επισκέπτες του πάρκου. Επίσης οι παράνομες εκδηλώσεις που καταστρέφουν το πράσινο και ενοχλούν χωρίς ωράριο και περιορισμούς πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα από την Περιφέρεια και όχι όπως σήμερα.
- Η φύλαξη είναι ανεπαρκέστατη, όπως διαπιστώνεται και από τους βανδαλισμούς – καταστροφές που έχετε επανειλημμένα επικαλεστεί ως λόγους κακής λειτουργίας του πάρκου. Χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός φυλάκων και σαφώς καλύτερη οργάνωση και επίβλεψη.
- Δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα λειτουργήσει το σαφώς αξιέπαινο πρόγραμμα για τους τοξικοεξαρτημένους χρήστες. Πάντως εάν λειτουργήσει, πρόκειται για πρωτοβάθμια φροντίδα χωρίς σαφείς υποδομές υποδοχής. Τί γίνεται με τα δύο κτίρια φιλοξενίας που έχει υποσχεθεί η Περιφέρεια ότι θα επισκευάσει και θα παραδώσει εδώ και δύο έτη, τα οποία θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τον χώρο του Πεδίου του Άρεως από τους τοξικοεξαρτημένους ;
- Δεν έχουμε ορατά αποτελέσματα του μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υ. Π. ΠΟ για τον χώρο του Πεδίου του Άρεως. Επομένως κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, είτε η Περιφέρεια είτε το Υπουργείο, βρείτε τα μεταξύ σας επιτέλους.
Η καθ΄ύλην και αποκλειστικά αρμόδια Περιφέρεια Αττικής είναι υποχρεωμένη να διαθέτει πόρους για τη συντήρηση και βελτίωση του Πεδίου του Άρεως και κανένας άλλος φορέας.
Σαφώς υπάρχει μια βελτίωση στο πάρκο από τον Σεπτέμβρη του 2014 αλλά δεν είναι η αναμενόμενη ούτε στα χρονικά όρια που επετεύχθη ούτε για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν.
Για εμάς παραμένει πάντα ανεξήγητο το γεγονός της άρνησης της παρούσας διοίκησης της Περιφέρειας στην, προταθείσα από εμάς, καταγραφή της κατάστασης που παρέλαβε το Πεδίο του Άρεως από την απερχόμενη διοίκηση.
Για τη φύλαξη – ασφάλεια του πάρκου, σε επόμενη συνάντησή σας με παράγοντες του ΥΠ. Π. ΠΟ καλέστε μας να συνηγορήσουμε υπέρ των απόψεών σας για την καλύτερη φύλαξη του Πεδίου του Άρεως. Επίσης η κα Δούρου, ως κύρια υπεύθυνη, πρέπει να απαιτήσει την αύξηση του προσωπικού που ασχολείται με την φροντίδα και την συντήρηση του Πεδίου του Άρεως.
Να απαιτηθεί η λύση αυτού του προβλήματος από το ΥΠ. Εσ., ενάντια στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Σε οποιαδήποτε τέτοια κίνησή της, η κα Δούρου θα μας βρει ένθερμους υποστηρικτές και συμπαραστάτες.
Μετά τα ανωτέρω, ελπίζουμε οι πόρτες της Περιφέρειας να ανοίξουν και να βρούμε ευήκοα ώτα στις προτάσεις μας, πράγμα που το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την τοποθέτηση της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου Πάρκων και Αλσών, έχει καταστεί αδύνατο.
Η πρότασή μας για δημόσια συζήτηση, με την παρουσία της κας Δούρου, για τα προβλήματα του Πεδίου του Άρεως και τους τρόπους επίλυσής τους παραμένει ανοικτή. Προτεινόμενος και καταλληλότερος χώρος είναι το κτίριο του Άλσους (Οικονομίδη) σαφώς παρουσία δημοσιογράφων για την πλήρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.
*του Θοδωρή Κοκκινάκη, Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως


Latest posts by Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως (see all)
- Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως: Κάθε εμπόδιο μας κάνει πιο δυνατούς! - November 19, 2017
- «Όχι» από την Περιφέρεια Αττικής στο άνοιγμα του «Άλσους Οικονομίδη» - November 18, 2017
- Σπάμε τη Σιωπή – Ακουγόμαστε στο Πεδίο του Άρεως! Video 2 - November 17, 2017