του Δημήτρη Καλαντζή.
Τις παραμονές της μεγάλης κινητοποίησης των κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως», ξεκίνησε ένας συντονισμένος διαδικτυακός πόλεμος από fake news, τρολς και μονταζιέρες, προκειμένου να αποθαρρυνθεί ο κόσμος να συμμετάσχει στην εκδήλωση και να παρουσιαστεί η διαδικτυακή κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» ως σκοτεινός «βραχίονας» πολιτικών ή δημοτικών παρατάξεων. Η απόπειρα απέτυχε και στη δράση «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως» συμμετείχαν πολίτες από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΠΟΤΑΜΙ (ή κομματικά ανένταχτοι), αφού ο στόχος της δράσης ήταν ξεκάθαρος και χωρίς «κρυφή ατζέντα»: το πολύπαθο Πεδίο του Άρεως να πάρει ξανά ζωή. Στην παρούσα έρευνα παρουσιάζουμε πως λειτούργησε αυτός ο μηχανισμός, ελπίζοντας να μην ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς εκθέτει αυτούς που «υπερασπίζεται»…
Ξεκινώντας τις δράσεις για να ξαναζωντανέψει το Πεδίο του Άρεως, φαινόταν αδιανόητο ότι 3.300 κάτοικοι και φίλοι του Πάρκου θα έμπαιναν στο στόχαστρο «fake news», τρολς, «μονταζιέρων» και σκοτεινών κέντρων συκοφάντησης, που αυθόρμητα (;), ασυντόνιστα (;), χωρίς προσωπικό όφελος (;), χωρίς σχέσεις με την Περιφέρεια Αττικής (;) έσπευσαν να «υπερασπιστούν» την κυρία Ρένα Δούρου, προσπαθώντας να υπονομεύσουν την απόφαση των πολιτών να ενωθούν σε μία κοινότητα για έναν και μοναδικό σκοπό: να σταματήσει η πορεία του Πεδίου του Άρεως (για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Αττικής) προς την απόλυτη εξαθλίωση.
Στην κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» δεν υπάρχουν εχθροί της κυρίας Δούρου. Υπάρχουν μόνο φίλοι του Πεδίου του Άρεως. Κάποια από τα μέλη της κοινότητάς μας την είχαν ψηφίσει για την Περιφέρεια Αττικής, κάποια άλλα όχι, αλλά προσωπικές διαφορές ουδείς έχει μαζί της ή με το κόμμα που την ανέδειξε.
Οι «διαφορές» μας εντοπίζονται στο γεγονός ότι από τη θέση που κατέχει ΔΕΝ κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει ξανά το Πεδίο του Άρεως. Δηλαδή: δεν ανοίγει τις δύο Παιδικές Χαρές, κρατάει κλειστά τα δύο αναψυκτήρια, έχει βάλει λουκέτα στα δύο περίπτερα, έχει άνυδρες τις βρύσες και τα σιντριβάνια, κατεστραμμένες τις τουαλέτες, ενώ δεν υπάρχει αξιόπιστη φύλαξη, ούτε συστηματική φροντίδα του πρασίνου και της καθαριότητας. Όλα αυτά είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Η κυρία Δούρου και οι συνεργάτες της είναι 100% υπεύθυνοι για την κατάσταση στο Πάρκο, πόσο μάλλον σήμερα, που έχουν περάσει πλέον ολόκληρα τρία χρόνια από την εκλογή της στην Περιφέρεια.
Για εμάς που ζούμε σε περιοχές όπως η Κυψέλη, του Γκύζη, η Νεάπολη, τα Εξάρχεια και η Βικτώρια, το Πεδίο του Άρεως δεν είναι μία πολυτέλεια που μπορεί να χαραμιστεί. Είναι η επιτακτική ανάγκη μας για μία ανάσα από το τσιμέντο, ένας τόπος αναψυχής και επικοινωνίας με τους φίλους και συμπολίτες μας.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ
Για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την περιγραφή του δικτύου παρα-ενημέρωσης που προσπάθησε να συκοφαντήσει τις δράσεις μας οι λιγότερο εξοικειωμένοι με τις ορολογίες της διαδικτυακής προπαγάνδας, σημειώνουμε κάποιους σύντομους ορισμούς:
Fake News είναι η απόπειρα να παρουσιαστούν ως πραγματικές, πλαστές ειδήσεις που έχουν αληθοφάνεια. Σκοπός αυτών που παράγουν τα fake news είναι ο πολίτης να μην μπορεί να ξεχωρίσει τελικά ποια είναι πραγματική είδηση και ποια η ψεύτικη. Ο Ντόναλντ Τραμπ βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στα fake news, ενώ την ίδια ώρα κατηγορούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι παράγουν fake news. Fake news χρησιμοποίησαν κατά κόρον τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης (με υπερβολικούς αριθμούς μεταναστών που δήθεν είχαν μπει στις χώρες τους), όπως fake news χρησιμοποίησε η καμπάνια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (με «ειδήσεις», όπως ότι με τα χρήματα που πληρώνει η Βρετανία στην Ε.Ε. θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν αλλά δύο Εθνικά Συστήματα Yγείας για τους Βρετανούς).
Τρολς είναι λογαριασμοί στο facebook και στο twitter με πλαστά στοιχεία ταυτότητας ή ψευδώνυμα, που διεισδύουν σε διαδικτυακές κοινότητες ή forum ελεύθερου διαλόγου πολιτών με σκοπό να αποπροσανατολίσουν ή και να τινάξουν στον αέρα κάποιο σοβαρό διάλογο. Αρχικά τα τρολς ήταν κακόβουλοι άνθρωποι που διασκέδαζαν δημιουργώντας αναστάτωση, πλέον όμως πρόκειται για επαγγελματίες που μισθώνονται από κόμματα, πολιτικούς, εταιρίες δημοσίων σχέσεων ή επιχειρηματικά συμφέροντα, προκειμένου να «πλήξουν» τους «αντιπάλους» και να προβάλλουν αυτόν που τα πληρώνει. Κάθε επαγγελματίας «τρολ» έχει αναρίθμητα προφίλ και σκοπός του είναι να τα κάνει να φαίνονται όσο πιο αληθοφανή μπορεί, με παραποιημένες φωτογραφίες και σχόλια που ανταλλάσσει μεταξύ των προφίλ του, ώστε να φαίνεται ότι πρόκειται για φυσικά πρόσωπα.
Μονταζιέρες είναι η παραποίηση συνεντεύξεων και δηλώσεων με τη χρήση του μοντάζ, ώστε να απομονώνονται φράσεις που χωρίς τις προηγούμενες και επόμενες κουβέντες, βγάζουν διαφορετικό νόημα από το αληθινό. Συχνά τα κόμματα εξουσίας κατηγορούν το ένα το άλλο για «μονταζιέρες» εγκατεστημένες στα υπόγεια των κομμάτων τους.
Η εκστρατεία κατά της δράσης «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως»
Οι επιθέσεις εναντίον της δράσης των κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως ξεκίνησαν από ένα τρολ με το ψευδώνυμο «Κώστας Καρράς». Στο facebook υπάρχουν τουλάχιστον 50 πραγματικοί χρήστες με το όνομα αυτό κι ίσως αυτός ήταν ο λόγος που το τρολ χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο. Το «τρολ Καρράς» δημοσίευσε στην ιστοσελίδα “epikairo” ένα κομμάτι που «αποκάλυπτε» ότι πίσω από τη δράση των κατοίκων βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος και η δράση γίνεται για να υποστηριχθεί ο Καμίνης (;) και η κεντροαριστερά (;).
Το συγκεκριμένο τρολ μάλιστα πήρε μία ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιώργου Αποστολόπουλου και τη μόνταρε έτσι, ώστε να φαίνεται ότι αποδέχεται ότι είναι οργανωτής της συγκέντρωσης! Αυτό το κατασκευασμένο συμπέρασμα (ορισμός fake news), προσπάθησε επανειλημμένα να το επιβάλλει στην διαδικτυακή κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» με μηνύματα, όπως:
Φυσικά η απόπειρα έπεσε στο κενό, καθώς η συκοφαντία δεν είχε λογική συνοχή. Μας είχε βάλει ο Καμίνης ή το Ποτάμι (οι δύο τους είναι αντίπαλοι στην διεκδίκηση της ηγεσίας της κεντροαριστεράς); Επίσης οι σχέσεις του δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Αποστολόπουλου (ο οποίος πραγματικά βοήθησε στην προβολή της δράσης των κατοίκων), με τον Γιώργο Καμίνη είναι αλήθεια τόσο στενές και αρμονικές;
Το «τρολ Κώστας Καρράς», αφού εκτέλεσε την αποστολή του να συκοφαντήσει την ακομμάτιστη δράση των κατοίκων, διέγραψε το προφίλ του («κάηκε»), όπως διέγραψε και το ηχητικό βίντεο με την μονταρισμένη/παραποιημένη συνέντευξη του Γ.Αποστολόπουλου που είχε αναρτήσει στη διεύθυνση:
http://www.facebook.com/spyroami/videos/724926731029128
Στην αυθεντική συνέντευξη, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, λέει ξεκάθαρα ότι «δεν είναι διοργανωτής της δράσης των συλλόγων και κινήσεων για το Πεδίο του Άρεως αλλά συμμετέχει ως κάτοικος της περιοχής και δημοτικός σύμβουλος». Μπορείτε να ακούσετε ατόφια τη συνέντευξη του Γιώργου Αποστολόπουλου, όπως ανέβηκε στο youtube από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία 94FM 27/9/2017» εδώ:
Την «αποκάλυψη» του «τρολ Καρράς» υιοθέτησε τάχιστα μία ιστοσελίδα, που ονομάζεται FAQ, η οποία υποστηρίζει με «οπαδικό» τρόπο το κυβερνών κόμμα και ιδιαίτερα τη Ρένα Δούρου (πράγμα ουδόλως κατακριτέο, αν δεν εμπλέκεται σε οικονομικές συναλλαγές ή «τακτοποιήσεις» των συντακτών σε άλλες αμειβόμενες θέσεις, αλλά η υποστήριξη προέρχεται αποκλειστικά από την αγνή πίστη στις δυνατότητες της κυρίας Δούρου).
Για να σχηματίσετε μία άποψη περί των αναρτήσεων της ιστοσελίδας για την κυρία Δούρου, παραθέτουμε μερικές χαρακτηριστικές:
H ιστοσελίδα αυτή λοιπόν, παραμονές της δράσης «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως», δημοσίευσε ανάρτηση με τον τίτλο «Οι «επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» και η «χήρα Μήτσι» από τους 10 μικρούς Μήτσους», προσπαθώντας να γελοιοποιήσει τη δράση των πολιτών, να δημιουργήσει υπόνοιες για τα κίνητρά τους, και εν τέλει να αποτρέψει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, κάτι που βέβαια δεν κατάφερε. Η ανάρτηση – να σημειώσουμε – είναι ανυπόγραφη:
Τη διακίνηση αυτής της «ανάρτησης» στην κοινότητα «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» ανέλαβε ο γιατρός/δημοσιογράφος/υποψήφιος με τον Νικήτα Κακλαμάνη και παλαιότερα με τον Γ.Αμυρά, Μιχάλης Παπαδόπουλος (στα ελληνικά) και Michalis Papadopouloς (στα Αγγλικά). Ως Μιχάλης Παπαδόπουλος δηλώνει ότι εργάζεται στην εταιρεία «Εφημερίδα Έθνος», στην εταιρεία «City Press», στο «Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» (δηλαδή στο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων) και σε μερικά ακόμα ΜΜΕ. Ως Michalis Papadopoulos δηλώνει ότι είναι εκτελεστικός διευθυντής στην εταιρεία «Το συμβόλαιο» (;) και ήταν μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού της Αθήνας 9,84, ανάμεσα σε πολλά ακόμα…
Ο κύριος Παπαδόπουλος τις περισσότερες φορές απλά αναδημοσιεύει στον λογαριασμό του αναρτήσεις της ιστοσελίδας FAQ. Προσπάθησε όμως να τις «προωθήσει» και στην κοινότητα «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως».
ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ
Μία εντυπωσιακή «μονταζιέρα» στήθηκε εναντίον της – πρωτοφανούς σε όγκο – σγκέντρωσης των κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως» στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Πριν καλά καλά λήξει η δράση, κάποιοι είχαν προλάβει να ανεβάσουν πλήρως μονταρισμένο βίντεο με επιλεγμένα πλάνα πριν από την έναρξη της δράσης, ώστε να φαίνονται λίγοι οι συγκεντρωμένοι, και με επίκεντρο την απόπειρα της αντιπεριφερειάρχη Ερμιόνης Κυπριανίδου να διεκδικήσει τη ντουντούκα των οργανωτών.
Η κυρία Κυπριανίδου με τους πολυπληθείς συνεργάτες της, εμφανίστηκε στην εκδήλωση με προφανή στόχο να προκαλέσει ένταση, την οποία βιντεοσκοπούσε – ποιος άραγε;- και ανέβασε στο διαδίκτυο με παραπειστικούς τίτλους λίγη ώρα μετά.
Τρία στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά σχετικά με αυτό το βίντεο:
- Πρόκειται για επαγγελματικό βίντεο που μονταρίστηκε σε επαγγελματικά μηχανήματα, εξοπλισμένα με όλα τα σύγχρονα «εργαλεία» μοντάζ, τίτλων κλπ.
- Το βίντεο δεν φέρει καμία «υπογραφή». Ποιος το γύρισε; Ποιος το μόνταρε; Ποιος χρηματοδότησε την παραγωγή του; Τι κίνητρο είχε για να συκοφαντήσει μια δράση πολιτών;
- Το βίντεο δεν ανέβηκε στο facebook ή το youtube, όπου μπορεί κάποιος εύκολα να εντοπίσει την πηγή της προέλευσής του, αλλά στο streamable.com, όπου ο εντοπισμός του διακινητή είναι πιο δύσκολος (αλλά όχι αδύνατος).
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν οργανωμένο μηχανισμό προπαγάνδας που σίγουρα δεν είναι στημένος από εθελοντές με ευγενικά κίνητρα…
Αν το συμπέρασμά είναι λανθασμένο, τότε ας εμφανιστούν οι κατασκευαστές του βίντεο, δηλώνοντας την ταυτότητά τους και θα ζητήσουμε συγγνώμη. Μέχρι τότε όμως…
Το βίντεο ανέλαβαν να διακινήσουν τρολς όπως κάποιο με το προφίλ «Αριάδνη Παπασπύρου»
To προφίλ «Αριάδνη Παπασπύρου», δηλώνει ότι είναι «personal assistant» στη Νέα Δημοκρατία, ότι είχε εργαστεί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά οι αναρτήσεις και παρεμβάσεις του είναι αποκλειστικά υπέρ της Ρένας Δούρου!
Άλλο τρολ που διακίνησε το βίντεο ήταν κάποιο με το προφίλ «Αρτεμισία Γούναρη», που άφηνε μάλιστα να εννοηθεί ότι παρευρέθηκε στη δράση (μήπως στην ομάδα αυτών που γύρισαν το βίντεο;)
To προφίλ «Αρτεμισία Γούναρη» δηλώνει ότι εργάζεται στο «Υπουργείο Παιδείας»(!) και έχει ως φωτογραφία προφίλ τον… Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάνει αναδημοσιεύσεις του «Μιχάλη Παπαδόπουλου» υπέρ της κυρίας Δούρου, αλλά και δικές του, πάντα υπέρ της Περιφερειάρχη.
Τα fake news, τα trolls και οι μονταζιέρες υπέρ της Ρένας Δούρου επανήλθαν σε δράση με την καμπάνια της κοινότητας «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» για τις Παιδικές Χαρές του Πάρκου που εδώ και 9 εβδομάδες κρατά η Περιφέρεια κλειστές χωρίς να προχωρά σε εργασίες επισκευής τους.
Θα επανέλθουμε με το δεύτερο μέρος της έρευνας, ελπίζοντας ότι στο μεταξύ η κυρία Δούρου θα έχει πάρει αποστάσεις από αυτόν τον σκοτεινό μηχανισμό προπαγάνδας που δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και καμία πολιτικό να τον/την υπερασπίζεται.

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι - September 10, 2023
- Δημιουργείται ο πρώτος Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Αθήνα - August 30, 2023
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023