Κάτοικοι προς Δούρου: Ανοίξτε το Άλσος Οικονομίδη την Κυριακή 19 Νοεμβρίου

του Δημήτρη Καλαντζή.

Εμβληματικός «μαγνήτης» για το Πεδίο του Άρεως ήταν διαχρονικά το «Άλσος Οικονομίδη», ένα ιστορικό αναψυκτήριο της πρωτεύουσας που συνέχιζε την παράδοση του «βαριετέ για όλη την οικογένεια» από τη δεκαετία του 1950.

Τους χειμώνες λειτουργούσε ως απλό καφε-ζαχαροπλαστείο, αλλά από την Άνοιξη μέχρι το προχωρημένο Φθινόπωρο ήταν… ολάνθιστο από μουσικές, τραγούδια, μικρές πρόζες που διακόπτονταν από ζογκλέρ, χορευτικά, φακίρηδες και ταχυδακτυλουργούς.

Ο πανέξυπνος κονφερανσιέ Γιώργος Οικονομίδης «οσμιζόταν» τα νέα ταλέντα και τα ανέβαζε στη σκηνή του «Άλσους» για να τραγουδήσουν και να χορέψουν, να πουν αστεία (πάντα κατάλληλα και για παιδιά) και να διασκεδάσουν τους  εκατοντάδες ανθρώπους από όλη την Αθήνα που αναζητούσαν μία ευχάριστη έξοδο με γρανίτες και πάστες στο καταπράσινο Πεδίο του Άρεως.

Αυτός ο «μαγνήτης» του Πάρκου παραμένει κλειστός εδώ και μία δεκαετία πια. Ελάχιστοι νέοι γνωρίζουν την ύπαρξή του, καθώς ποτέ δεν δημιούργησαν αναμνήσεις στα καθίσματά του, ποτέ δεν μαζεύτηκαν με την οικογένεια ή τους φίλους τους για να απολαύσουν ένα αναψυκτικό ή ένα καφέ μέσα στο πράσινο και την ηρεμία του.

Ίσως και να μοιάζει παράδοξη σήμερα η ιδέα ότι θα μπορούσε κάποιος να ψυχαγωγηθεί στην καρδιά του «κλειστού», «ερημωμένου», «ανασφαλούς», «επικίνδυνου» και σίγουρα άτυχου σημερινού Πεδίου του Άρεως.

Κι όμως…

Το Άλσος Οικονομίδη παραμένει όρθιο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν κατέρρευσε από σεισμό, δεν κάηκε από φωτιά, ούτε έπεσε κεραυνός να το ισοπεδώσει.

Το δεκαετές «λουκέτο» μπήκε από μία ανάπλαση που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην Ευρώπη και στα εθνικά ταμεία αλλά ποτέ δεν τελείωνε, κι όταν κάποτε τελείωσε, το «λουκέτο» συνέχισε να παραμένει από την ολιγωρία (ή την αδυναμία;) της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στην επαναλειτουργία του.

Η μία ημερομηνία που ΘΑ δημοπρατηθεί περνά μετά από την άλλη σε μία αλληλουχία που λες ότι είναι σχεδιασμένη για να μην ανοίξει ποτέ.

Οι κάτοικοι όμως κάναμε αρκετή υπομονή πια…

Το Πεδίο του Άρεως δεν μπορεί να «αναστηθεί» ουσιαστικά, αν δεν αποκτήσει λειτουργίες: αν δεν έχει ανοιχτές παιδικές χαρές, ανοιχτά αναψυκτήρια, ανοιχτά περίπτερα, ανοιχτές βρύσες, ανοιχτά σιντριβάνια, ανοιχτές τουαλέτες, ανοιχτή την προοπτική να γίνει και πάλι ένας δημόσιος χώρος πρασίνου και αναψυχής, σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα.

Αυτό θα διεκδικήσει η κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» και στην επόμενη δράση της, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017: ένα ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΚΟ.

Θα μαζευτούμε στις 11:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Άλσους Οικονομίδη, θα μιλήσουμε με τους γείτονες και τους φίλους μας, θα ακούσουμε μουσική από συγκροτήματα που προσφέρθηκαν εθελοντικά να μας ψυχαγωγήσουν, θα αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν με κλόουν και δραστηριότητες από παιδαγωγούς και θα ενώσουμε τις φωνές μας για το κοινό ζητούμενο: να ακουστεί η φωνή μας και να ανοίξει το Πεδίο του Άρεως.

Αυτή τη φορά ζητάμε κι ένα σημάδι από την Περιφέρεια Αττικής που να δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να ακούσει τους κατοίκους.

Ζητάμε να ανοίξει και να παραμείνει ανοικτό το Άλσος Οικονομίδη όλο το πρωινό της Κυριακής 19 Νοεμβρίου.

Να βγει το λουκέτο από τον σιδερένιο φράχτη του και να μπορέσουν οι κάτοικοι και οι φίλοι του Πεδίου του Άρεως να περπατήσουν το Άλσος, να το επεξεργαστούν, να ξαναπιάσουν το νήμα της σχέσης τους μαζί του ή να κάνουν τώρα μία νέα γνωριμία με τον χώρο.

Γνωρίζουμε ότι το Άλσος Οικονομίδη είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί κόσμο – κάποιοι από εμάς είχαν την ευκαιρία να το δουν πριν από επτά μήνες, όταν το είχε παρουσιάσει η Περιφέρεια.

Ας το δουν όλοι τώρα.

Ας αρχίσει να γίνεται ξανά κτήμα του κόσμου.

Ας αισθανθούν οι παράγοντες που έχουν την ευθύνη του, την επιθυμία μας για την επαναλειτουργία του, μαζί με την επαναλειτουργία όλου του Πεδίου του Άρεως.

Περιμένουμε από την Περιφέρεια Αττικής να μην μας απογοητεύσει.

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε η κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» προς την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου με το αίτημα να ανοίξει το Άλσος Οικονομίδη την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Αξιότιμη Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου,

Η κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» πραγματοποιεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου συγκέντρωση κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως στον χώρο της πλατείας του Άλσους Οικονομίδη με την εθελοντική συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων, κλόουν και ειδικών στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στα πλαίσια των προσπαθειών της Κοινότητάς μας να αποστιγματιστεί, να ξαναζωντανέψει και να μπει το Πεδίο του Άρεως σε ρυθμούς «κανονικότητας».

Η εκδήλωση μας θα έχει το χαρακτήρα ειρηνικής συγκέντρωσης κατοίκων και φίλων του Πάρκου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τη βασική θέση της Κοινότητάς μας ότι η «κανονικότητα» στο Πεδίο του Άρεως θα επανέλθει με το άνοιγμα των παιδικών χαρών, των αναψυκτηρίων, των περιπτέρων, των βρυσών, των υδάτινων διαδρομών, των σιντριβανιών, του Ροδώνα και των τουαλετών του Πάρκου, όλων δηλαδή των βασικών λειτουργιών του Πεδίου του Άρεως, που, όπως γνωρίζετε, παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστές.

Επιλέξαμε συμβολικά την πλατεία του Άλσους Οικονομίδη, αφού, όπως επίσης γνωρίζετε, ήταν επί δεκαετίες ο «μαγνήτης» για τη συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων στο Πάρκο.

Ένας «μαγνήτης» για τον οποίο ξοδεύτηκαν την τελευταία δεκαετία τεράστια ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια προκειμένου να ανακαινιστεί πλήρως, αλλά παραμένει κλειστός, παρά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής του και την παρουσίασή του σε δημοσιογράφους και κατοίκους πριν από 7 μήνες.

Σας καλούμε λοιπόν να ανοίξετε τον χώρο του «Άλσους Οικονομίδη» για να τον απολαύσουν οι κάτοικοι στις 19 Νοεμβρίου 2017 και, αν επιθυμείτε εσείς ή κάποιος συνεργάτης σας, φιλικός προς τις πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων, να παρευρεθεί και να συνδιαλλαγεί με τους κατοίκους για τους λόγους καθυστέρησης λειτουργίας του «Άλσους» και των άλλων «λειτουργιών» του Πεδίου του Άρεως.

Για την ασφάλεια του χώρου, θεωρούμε αρκετή την παρουσία των σεκιούριτι της Περιφέρειας Αττικής (οι… μπόμπιρες που θα έχουμε μαζί μας ασφαλώς δεν αποτελούν κίνδυνο), αλλά έχουμε και τη ρητή διαβεβαίωση της Αστυνομίας ότι θα είναι αρωγός μας σε κάθε προσπάθεια «ξαναζωντανέματος» του Πεδίου του Άρεως.

Με εκτίμηση,

Κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως»,

 

Μία κοινότητα που αριθμεί ήδη περισσότερα από 3.500 μέλη

και συστάθηκε με τη σύμπραξη των:

-«Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως»

-«Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “Αθηνά”»

-«Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως»

-«Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως»

The following two tabs change content below.
Σελίδα κοινότητας του fb κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως, που δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη των: «Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως», «Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “Αθηνά”», «Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως», «Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως» και σκοπό έχει το ξαναζωντάνεμα του Πάρκου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts