Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως: μία σελίδα στο facebook κλείνει, μία νέα σελίδα ανοίγει

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Ένας σύντομος προσωπικός απολογισμός των πέντε μηνών λειτουργίας της σελίδας του facebook «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» και η νέα σελίδα που ανοίγει.

Πέντε μήνες λειτουργίας έκλεισε η σελίδα του facebook «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως», πέντε μήνες ενθουσιασμού, δημιουργίας, σκληρής δουλειάς και επιτυχίας πέραν κάθε προσδοκίας.

Η σελίδα κατάφερε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα για τα διαδικτυακά δεδομένα να φέρει σε επικοινωνία ανθρώπους που διεκδικούν το ξαναζωντάνεμα του Πάρκου, να διαμαρτυρηθεί, να αποκαλύψει, να κοντραριστεί, να καταγγείλει, να κάνει κατοίκους και φίλους του Πάρκου να ενεργοποιηθούν για τον δημόσιο χώρο που τους αξίζει.

Ως δημιουργός και σχεδόν αποκλειστικός διαχειριστής της σελίδας του facebook «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για τα λάθη, τους ερασιτεχνισμούς, το θράσος, τις υπερβολές, τους υψηλούς τόνους και την απόλυτη αυθαιρεσία μου να ανεβάζω (πέραν των ανακοινώσεων των ομάδων που συνέπραξαν για τη δημιουργία της) ό,τι θεωρούσα ότι θα βοηθούσε σε αυτή την ενεργοποίηση των πολιτών.

Δεν μετανιώνω για τίποτα από αυτά.

Πίστευα ότι σε μία εποχή που η Περιφερειάρχης Αττικής (στην οποία αποκλειστικά υπάγεται το Πεδίο του Άρεως) κορόιδευε τους πολίτες για έργα που ουδέποτε έκανε, για σχέδια που ποτέ δεν εφάρμοζε και για χρονοδιαγράμματα που δεν έδινε, έπρεπε να φωνάξουμε παραπάνω για να σπάσουμε τη σιωπή που προκαλούσαν οι παραπειστικές ανακοινώσεις της, τα έργα «μακέτες» της και οι προνομιακές σχέσεις που διατηρούσε με μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα ΜΜΕ.

Χρησιμοποίησα τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία επικοινωνίας για την τεκμηρίωση της αλήθειας απέναντι στο ψέμα και την παραπλάνηση.

Ατέλειωτα τα ξενύχτια για τη συγγραφή άρθρων και την επεξεργασία βίντεο, αναρίθμητα τα λάθη και οι ερασιτεχνισμοί που όμως τελικά – νομίζω – εκτιμήθηκαν για την ανεπιτήδευτη αλήθεια τους.

Η ιδέα για τη δράση «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως» αγκαλιάστηκε αμέσως από τα μέλη των ομάδων για το Πάρκο που συνέπραξαν για τη δημιουργία της σελίδας στο facebook και ξεκινήσαμε όλοι μαζί να δουλεύουμε για την επιτυχία της δράσης με ένα μπαράζ αναρτήσεων, βίντεο και διαδικτυακών προσκλήσεων από τη μία πλευρά, και δουλειά στον δρόμο από την άλλη, με επικοινωνία «στόμα με στόμα», επαφές και αφισοκολλήσεις.

Η επιτυχία του «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως», ως δράση διαμαρτυρίας στο Πεδίο του Άρεως, έγραψε ιστορία στους αγώνες για το Πάρκο.

Ήταν μία δράση που οργανώθηκε ως «flash mob» (εκδήλωση χωρίς προετοιμασία και λεπτομερή σχεδιασμό παρά μόνο ως ραντεβού σε συγκεκριμένο χώρο, συγκεκριμένη ώρα και για συγκεκριμένο σκοπό) σε συνδυασμό με τις κλασικές μεθόδους προετοιμασίας συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Με την πρωτοφανή επιτυχία του «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως» μπήκαν τα θεμέλια για να σταματήσει το «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» να είναι «μία σελίδα στο facebook για την ενημέρωση και την επικοινωνία των κατοίκων και φίλων που θέλουν το ξαναζωντάνεμα του Πάρκου» και να αρχίσει να παίρνει τα χαρακτηριστικά οργανωμένης «κοινότητας» που δεν θα έμενε στα likes και στα shares…

Εδώ είναι και το σημείο που ολοκληρώνεται η λειτουργία της πρώτης σελίδας του fb «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» και ο δικός μου ρόλος ως βασικού διαχειριστή της.

Μία νέα σελίδα με τον τίτλο «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» βρίσκεται ήδη στον αέρα του διαδικτύου.

Την αποκλειστική διαχείρισή της αναλαμβάνουν οι τέσσερις Σύλλογοι / Επιτροπές Κατοίκων που είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία της πρώτης σελίδας (άλλοι με ενθουσιασμό και άλλοι με σεβαστές επιφυλάξεις) και ενεργοί πολίτες που εκείνοι θα επιλέξουν.

Είναι οι σχηματισμοί που συμπράττουν πολλούς μήνες πριν την κατασκευή της πρώτης σελίδας του facebook:

«Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως»
«Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “Αθηνά”»
«Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως»
«Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως»

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο σίγουρα πιο οργανωμένο σχήμα της νέας σελίδας – χωρίς τις δικές μου υπερβολές, πιέσεις, βιασύνες και αυθαιρεσίες – και… δίνω ραντεβού με όλους τους φίλους που ενδιαφέρονται για το ξαναζωντάνεμα του Πάρκου στις διαδρομές του Πεδίου του Άρεως.

Δημήτρης Καλαντζής.

Κάντε like στη νέα σελίδα ΕΔΩ:

fb: Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts