Μια σφαίρα στραμμένη στη νεολαία μας

της Αγγελικής Καρδαρά. 

6 Δεκεμβρίου 2008: Μια ημερομηνία, βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Μια ημερομηνία που μάτωσε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη νεολαία μας. Μια νεολαία που ήδη είχε αρχίσει να ζει στο πετσί της την οικονομική και, πρωτίστως, κοινωνική κρίση. Η σφαίρα στην καρδιά του 15χρονου μαθητή ισοδυναμούσε με ένα τεράστιο κύμα βίας, το οποίο οδήγησε σε ευρείας κλίμακας επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα. Για πρώτη φορά μάλιστα, όπως δείχνει η έρευνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα, διαδραμάτισαν έναν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση ευρύτατων τμημάτων πληθυσμού, αλλά και στην κλιμάκωση των διαδηλώσεων.

Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, ήταν μια σφαίρα στραμμένη στα νιάτα αυτής της χώρας. Γιατί οι νέοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, το πάθος, την ένταση, το ρίσκο, ακόμα και το λάθος. Έχουν δικαίωμα στη ζωή. Όταν, λοιπόν, ένας φρουρός στοχεύει στην καρδιά ενός παιδιού, είναι σαν να στοχεύει στην καρδιά όλων των παιδιών. Ανοίγει έναν «κύκλο αίματος» που δύσκολα κλείνει και πληγές που δεν επουλώνονται ποτέ.

Η νεολαία μας αντέδρασε δυναμικά και χωρίς να χάσει χρόνο. Ήταν ένα απότομο «ξύπνημα» για τους εφήβους που, ξαφνικά, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την με πρόθεση ανθρωποκτονία ενός συνομηλίκου τους. Κλήθηκαν, στην πιο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία τους, να απαντήσουν στα πιο σκληρά ερωτήματα της ζωής.

Να σημειώσω εδώ ότι τη νύχτα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τα κοινωνικά δίκτυα διαδραμάτισαν για πρώτη φορά στη χώρα μας καταλυτικό ρόλο στην ενημέρωση, υποκαθιστώντας ακόμα και τον ρόλο των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η γενίκευση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων στη χώρα μας συνέπεσε με την οικονομική και κοινωνική κρίση, γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Οι ημέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ήταν δραματικές. Θυμάμαι ακόμα να συνομιλώ με παιδιά αναστατωμένα, εξαγριωμένα, «ματωμένα». Γιατί, ουσιαστικά, αυτό που έβλεπαν και ένιωθαν τα παιδιά ήταν η επικράτηση της βίας, στην πιο ακραία της μορφή μάλιστα. Γι’ αυτό τονίζω ότι η σφαίρα στράφηκε εναντίον όλων των νεών μας και γκρέμισε την πίστη τους σε πρόσωπα και αξίες. Δακρύζω για αυτήν τη γενιά που ήρθε αντιμέτωπη με αδικαιολόγητη και ακραία βία. Βία σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις.

Είναι σαφές ότι μπροστά σε κάποια γεγονότα, όπως η άγρια δολοφονία ενός παιδιού, τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα. Εννέα χρόνια μετά, το μόνο που θα ήθελα να ευχηθώ και με αυτήν τη σκέψη να κλείσω είναι «όχι άλλες σφαίρες στη νεολαία μας». Σφαίρες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σφαίρες που σκοτώνουν τα όνειρά τους και ματώνουν το μέλλον τους.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts