της Αγγελικής Καρδαρά.
6 Δεκεμβρίου 2008: Μια ημερομηνία, βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Μια ημερομηνία που μάτωσε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη νεολαία μας. Μια νεολαία που ήδη είχε αρχίσει να ζει στο πετσί της την οικονομική και, πρωτίστως, κοινωνική κρίση. Η σφαίρα στην καρδιά του 15χρονου μαθητή ισοδυναμούσε με ένα τεράστιο κύμα βίας, το οποίο οδήγησε σε ευρείας κλίμακας επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα. Για πρώτη φορά μάλιστα, όπως δείχνει η έρευνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα, διαδραμάτισαν έναν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση ευρύτατων τμημάτων πληθυσμού, αλλά και στην κλιμάκωση των διαδηλώσεων.
Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, ήταν μια σφαίρα στραμμένη στα νιάτα αυτής της χώρας. Γιατί οι νέοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, το πάθος, την ένταση, το ρίσκο, ακόμα και το λάθος. Έχουν δικαίωμα στη ζωή. Όταν, λοιπόν, ένας φρουρός στοχεύει στην καρδιά ενός παιδιού, είναι σαν να στοχεύει στην καρδιά όλων των παιδιών. Ανοίγει έναν «κύκλο αίματος» που δύσκολα κλείνει και πληγές που δεν επουλώνονται ποτέ.
Η νεολαία μας αντέδρασε δυναμικά και χωρίς να χάσει χρόνο. Ήταν ένα απότομο «ξύπνημα» για τους εφήβους που, ξαφνικά, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την με πρόθεση ανθρωποκτονία ενός συνομηλίκου τους. Κλήθηκαν, στην πιο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία τους, να απαντήσουν στα πιο σκληρά ερωτήματα της ζωής.
Να σημειώσω εδώ ότι τη νύχτα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τα κοινωνικά δίκτυα διαδραμάτισαν για πρώτη φορά στη χώρα μας καταλυτικό ρόλο στην ενημέρωση, υποκαθιστώντας ακόμα και τον ρόλο των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η γενίκευση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων στη χώρα μας συνέπεσε με την οικονομική και κοινωνική κρίση, γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Οι ημέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ήταν δραματικές. Θυμάμαι ακόμα να συνομιλώ με παιδιά αναστατωμένα, εξαγριωμένα, «ματωμένα». Γιατί, ουσιαστικά, αυτό που έβλεπαν και ένιωθαν τα παιδιά ήταν η επικράτηση της βίας, στην πιο ακραία της μορφή μάλιστα. Γι’ αυτό τονίζω ότι η σφαίρα στράφηκε εναντίον όλων των νεών μας και γκρέμισε την πίστη τους σε πρόσωπα και αξίες. Δακρύζω για αυτήν τη γενιά που ήρθε αντιμέτωπη με αδικαιολόγητη και ακραία βία. Βία σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις.
Είναι σαφές ότι μπροστά σε κάποια γεγονότα, όπως η άγρια δολοφονία ενός παιδιού, τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα. Εννέα χρόνια μετά, το μόνο που θα ήθελα να ευχηθώ και με αυτήν τη σκέψη να κλείσω είναι «όχι άλλες σφαίρες στη νεολαία μας». Σφαίρες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σφαίρες που σκοτώνουν τα όνειρά τους και ματώνουν το μέλλον τους.


Latest posts by Αγγελική Καρδαρά (see all)
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά και σκηνοθεσία στον τόπο του εγκλήματος (crimestaging) - February 22, 2023
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά και μιντιακές απεικονίσεις: μία ερευνητική προσέγγιση του Crime & MediaLab (ΚΕ.Μ.Ε.) - January 12, 2023
- Κακοποίηση ζώων συντροφιάς και άγριας ζωής στην Κύπρο και οι μιντιακές απεικονίσεις υποθέσεων - November 2, 2022
1 Comment