Μία βόλτα στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Πεδίου του Άρεως VIDEO

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Είμαι από εκείνους που απογοητεύτηκαν όταν περπάτησαν τη «Χριστουγεννιάτικη Αγορά» στο Πεδίο του Άρεως που έστησε η Ομοσπονδία Υπαίθριων Εμπόρων με την άδεια της Περιφέρειας Αττικής.

Οι κρεμασμένες κιλότες και τα σώβρακα, οι κάλτσες «2 ευρώ τα 12 ζευγάρια», οι τσάντες «μαϊμού» και τα εμπριμέ πανωσέντονα δεν συμπεριλαμβάνονται στην ιδέα της «Χριστουγεννιάτικης Αγοράς», που έχω στο μυαλό μου.

Προσοχή: δεν έχω τίποτα με τα πανηγύρια, τα ανοιχτά παζάρια και τα γιουσουρούμ. Ίσα ίσα μου αρέσουν τα χρώματά τους, ο κόσμος μπροστά και πίσω από τους πάγκους και πολλά αντικείμενα που βρίσκω εκεί.

Όμως ως «Χριστουγεννιάτικη Αγορά»;

Με τη σφραγίδα της Περιφέρειας Αττικής;

Στο μεγαλύτερο Πάρκο της Αθήνας;

Πόσο σωστή είναι μία τέτοια απόφαση;

Η Περιφέρεια Αττικής πολύ πιθανόν θα απαντούσε ότι είναι «ολόσωστη» διότι με μηδενικό κόστος για εκείνη, γέμισε το ερημωμένο Πεδίο του Άρεως με κόσμο και χαρούμενα παιδιά.

Η Ομοσπονδία Υπαίθριων Εμπόρων, βλέπετε, μαζί με τους πάγκους, έστησε και μία σειρά παιχνιδιών τύπου «λούνα παρκ», στα οποία διασκεδάζουν τα παιδιά έναντι μικρού αντιτίμου (τη στιγμή που το Πεδίο του Άρεως δεν λειτουργεί ούτε μία δημόσια Παιδική Χαρά).

Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς;

Ζήτησα από τη διοργανώτρια της Αγοράς κυρία Κατερίνα Καντεράκη να κάνουμε μαζί μία βόλτα στους πάγκους του Πεδίου του Άρεως.

Έξυπνη γυναίκα, «της πιάτσας», δέχτηκε την πρόταση και απάντησε με άποψη στις ενστάσεις μου. Υποστήριξε, για παράδειγμα, ότι δεν θα ήταν βιώσιμη η διοργάνωση – και σίγουρα δεν θα είχε μεγάλη προσέλευση κόσμου – αν περιοριζόταν μόνο σε ορισμένα είδη.

Κατά την άποψή της, τα εσώρουχα, οι κάλτσες και τα άλλα «αμφιλεγόμενα» για Χριστουγεννιάτικη Αγορά εμπορεύματα, αποτελούν στην εποχή μας  «χρήσιμα δώρα για όλους».

Για την πιάτσα των ναρκωτικών, που συνεχίζει να λειτουργεί ακριβώς πίσω από την εγκατάσταση με τα «συγκρουόμενα» για τα παιδιά, η κυρία Καντεράκη ταυτίζεται με τις απόψεις των κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως που λένε ότι «μόνο με δραστηριότητες και λειτουργίες των υποδομών του Πάρκου, μπορεί ο χώρος να ξαναπεράσει στη χρήση των πολιτών». Από την πολυετή  συνεργασία της με την κυρία Δούρου, λέει ότι η Περιφερειάρχης «θα καθαρίσει τελικά το Πάρκο» και μάλιστα μέχρι το ερχόμενο Πάσχα.

Η Ομοσπονδία Υπαίθριων Εμπόρων ενοικίασε τον χώρο του Πεδίου του Άρεως από την Περιφέρεια Αττικής προς 100 ευρώ την ημέρα, η Αγορά λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ με 70-80 πάγκους (μέχρι τις 8 Ιανουαρίου) και προσφέρει και δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά (παραστάσεις «μάγων», καραγκιόζη κλπ).

Η βόλτα, αν και μεγάλη σε έκταση, πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον για τους κατοίκους και φίλους του Πεδίου του Άρεως – παρά την ερασιτεχνική λήψη και τα (συνηθισμένα πλέον στους φίλους) τεχνικά προβλήματα…

(Υ.Γ. Η κυρία Καντεράκη λύνει και την απορία για την «κούκλα» που έχει μπει στη Φάτνη αντί για «Θείο Βρέφος»…)

Δείτε το βίντεο:

FB page: Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ 

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts