Υποδεχόμαστε το 2018 με το χαμόγελο ενός νέου ανθρώπου

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Θυμάμαι, ως έφηβη, κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς να γράφω στο ημερολόγιο μου σκέψεις, σχέδια και όνειρα που ήθελα να κάνω πραγματικότητα στη διάρκεια του νέου έτους που σε λίγες ώρες «γεννιόταν». Τα διαβάζω σήμερα και χαμογελώ, ενώ αισθάνομαι ταυτόχρονα νοσταλγία για τους παραμυθένιους κόσμους που φτιάχναμε στο μυαλό μας, ως παιδιά και έφηβοι. Ως ενήλικη πλέον αντιμετωπίζω ασφαλώς με μεγαλύτερο ρεαλισμό τις καταστάσεις γύρω μου, αλλά εξακολουθώ να αναζητώ εκείνες τις στιγμές που με «ταξιδεύουν» και με κάνουν να ονειρεύομαι σαν παιδί.

Γι’ αυτό θέλησα να υποδεχτούμε με τους αναγνώστες του postmodern το 2018 με αισιόδοξη ματιά στα πράγματα. Να γίνουμε για λίγο όλοι μας ξανά παιδιά. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε όλα όσα κρύβουμε στην ψυχή μας, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας -μικρούς και μεγάλους. Με το σημερινό μου κείμενο, λοιπόν, θέλησα να δώσω τον λόγο σε έναν νέο άνθρωπο με όνειρα, μια 20χρονη φοιτήτρια που παρά τις αντιξοότητες και έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, δεν τα παρατάει, αλλά αγωνίζεται για να πετύχει τους στόχους της. Είμαι σίγουρη ότι ο λόγος της θα δώσει μια «νότα» αισιοδοξίας που αναμφισβήτητα έχουμε πολλή ανάγκη.

Άλλωστε, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να δίνουν τα ΜΜΕ τον λόγο στους νέους και να καταγράφουμε τις απόψεις τους σε καίρια ζητήματα που τους αφορούν, όπως είναι η εκπαίδευσή τους και το επαγγελματικό τους μέλλον. Διαπιστώνω όμως ότι τα ΜΜΕ δεν δίνουν συχνά το βήμα σε νέους που έχουν ιδέες και προτάσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί η νεολαία είναι η δύναμη της χώρας μας και πρέπει με κάποιο τρόπο να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους σε ένα ευρύ κοινό.

Ευτυχία Οικονομίδου, φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Ευτυχία Οικονομίδου είναι τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Λίγες ημέρες πριν «αποχαιρετήσουμε» το 2017 συζητήσαμε με την Ευτυχία για όλα εκείνα τα θέματα που προβληματίζουν τους σημερινούς νέους, σε μια εποχή όπου η οικονομική και κοινωνική κρίση τούς έχει αναμφισβήτητα στερήσει πολλές ευκαιρίες για να υλοποιήσουν στόχους και να πραγματοποιήσουν δημιουργικές ιδέες στο επαγγελματικό πεδίο. Ωστόσο, δεν μπορεί να τους στερήσει το όνειρο ούτε τη δύναμη να βρίσκουν διεξόδους και να πραγματοποιούν τελικά τις ιδέες τους.

Η Ευτυχία μοιράζεται με τους αναγνώστες του pm τις σκέψεις της για το μέλλον των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα του σήμερα. Με χαμόγελο υποδεχόμαστε, μαζί με την Ευτυχία, το 2018, στη διάρκεια του οποίου εύχομαι να δοθούν ουσιαστικές ευκαιρίες σε όλους μας και να βιώσουμε στιγμές ευτυχίας.

Το 2018 δίνουμε τον λόγο στους νέους να μας μιλήσουν για την καθημερινότητα και τους προβληματισμούς τους, να εκφράσουν ιδέες και σκέψεις και να καταθέσουν δημιουργικές προτάσεις

 

 • Ευτυχία, θα ήθελα με το πρώτο για το 2018 θέμα μας στο postmodern να δώσουμε τον λόγο σε έναν νέο άνθρωπο, με όνειρα και στόχους, ώστε να υποδεχτούμε με ελπίδα και αισιοδοξία το νέο έτος. Μίλησέ μας για τις σπουδές σου και τη φοιτητική ζωή στην Ελλάδα του σήμερα. 

Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία. Σπουδάζω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Κοινωνιολογίας. Ήταν το όνειρο μου από μικρή και επιβεβαιώθηκα αφού πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο σπουδών με κοινωνικοπολιτική ενασχόληση, όπου με το πέρας των εξαμήνων μπορούμε να ακολουθήσουμε εξειδικευμένη κατεύθυνση, στην προκειμένη αυτή της Εγκληματολογίας. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα αποτελούν μια πραγματικότητα, η οποία συχνά αποπροσανατολίζει τους φοιτητές από τον σκοπό μας με αποτέλεσμα να χάνεται η επαφή μας με το αντικείμενό μας και το Πανεπιστήμιο.

 • Ποιες είναι οι σκέψεις ενός νέου ανθρώπου, όπως εσύ Ευτυχία, για το μέλλον του σε μια Ελλάδα με έναν ήλιο που δεν «μπορεί να κλαίει» αλλά και με τα σοβαρά προβλήματά της;

Το μέλλον στην Ελλάδα είναι αμφίβολο, αφού πολλοί κλάδοι υστερούν και δεν προσφέρονται ευκαιρίες εργασίας. Γι’ αυτόν το λόγο όπως βλέπουμε πολλοί αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Πόσο μάλλον στην προκειμένη περίπτωση που μιλάμε για ένα σχετικά σύγχρονο αντικείμενο που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας και δεν έχει λάβει την ανάπτυξη για να ευδοκιμήσει μέσω συνεχών ερευνών και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

 • Αλήθεια, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κέντρισαν το ενδιαφέρον σου ως προς την ενασχόλησή σου με την εγκληματολογία;

Η εγκληματολογία μπήκε στη ζωή μου από μικρή ηλικία βλέποντας αντίστοιχου είδους ταινίες και σειρές που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Στην πορεία διαπίστωσα πως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος απ’ όσα προβάλλονταν (λόγω τεχνολογίας κλπ.) έτσι κάνοντας την έρευνά μου γοητεύτηκα από την κοινωνική και ψυχολογική διάσταση αυτού του τομέα, δηλαδή την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν τον δράστη στην εγκληματική πράξη.

 • Ποια είναι τα σχέδια που κάνεις για την εγκληματολογία και πώς ονειρεύεσαι το επαγγελματικό σου μέλλον ως εγκληματολόγος;

Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να επικρατούσαν ιδανικές συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος όπως του αρμόζει στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πρωταρχικός μου στόχος είναι να κάνω το μεταπτυχιακό μου και να αναζητήσω εδώ εργασία στο αντικείμενό μου, ιδανικά σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα.

 • Έγκλημα & Media:με ποιον τρόπο, πιστεύεις, ότι τα ΜΜΕ απεικονίζουν το έγκλημα και το φαινόμενο της εγκληματικότητας;

Τα ΜΜΕ προβάλουν το έγκλημα και παρατηρώ ότι σε πολλές περιπτώσεις αξιολογώντας το, υιοθετούν κριτική θέση απέναντι σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται έτσι και η αντίληψη του κοινού. Η εκτενής αναπαραγωγή του και των τεχνικών διάπραξής του μπορεί εύκολα να αποτελέσει προϊόν εκμάθησης γι’ αυτό θεωρώ πως οι δημοσιογράφοι οφείλουν να καλύπτουν με ορθό τρόπο και τεκμηριωμένα τα σοβαρά προβλήματα της εγκληματικότητας.

 • Πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον, στο σημείο αυτό, να προσπαθήσουμε να «μπούμε» λίγο περισσότερο στο μυαλό των σημερινών νέων και να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεστε και αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις. Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους συνομηλίκους σου στο Πανεπιστήμιο, στην καθημερινότητά τους; 

Όσον αφορά τον κλάδο μας, μας έχουν κάνει εντύπωση τα συχνά και απάνθρωπα εγκλήματα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Στην προκειμένη στιγμή που έχουμε επικεντρωθεί στο εγκληματικό φαινόμενο αυτές οι εξελίξεις πολλές φορές πυροδοτούν ενδιαφέρον και δημιουργικό διάλογο στο πλαίσιο των μαθημάτων. Όσον αφορά γενικότερα την καθημερινότητά μας προσπαθούμε να είμαστε ξέγνοιαστοι και να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις κάνοντας πράγματα που συμβαδίζουν με την ηλικία μας όπως τις βόλτες μας και τις συζητήσεις μας.

Αγγελική Καρδαρά και Ευτυχία Οικονομίδου.
 • Όσον αφορά τη στάση των συνομηλίκων σου απέναντι στα καίρια ζητήματα που απασχολούν τη χώρα; Τα συζητάτε μεταξύ σας κάποιες φορές, αναζητάτε λύσεις; 

Είναι δεδομένο ότι επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον. Οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε τι θα αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας. Παρατηρούμε κιόλας τις οικογένειές μας που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα και πολλούς φοιτητές να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα. Ωστόσο προσπαθούμε να παραμένουμε αισιόδοξοι και να αναζητούμε λύσεις τόσο για το πώς θα εξελίξουμε το αντικείμενο μας, όσο και για το ποιον επαγγελματικό δρόμο θα ακολουθήσουμε.

 • Θα ήθελες, ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, να απευθυνθείς στους ανθρώπους της ηλικίας σου και να μοιραστείς μαζί τους κάποια σκέψη σου ή ιδέα σου; 

Θα ήθελα να τους παροτρύνω να ακολουθήσουν τα πραγματικά τους όνειρα αποφεύγοντας τις  λανθασμένες επιλογές που τους απομακρύνουν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όπως επίσης να μην το βάζουν κάτω και να ασχοληθούν εκτενώς με το αντικείμενο που επιθυμούν δείχνοντας υπομονή και επιμονή, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να εξελιχθούν και να ανελιχθούν επαγγελματικά.

 • Τι εύχεσαι για το νέο έτος; 

Εύχομαι πάνω απ’ όλα υγεία και να μπορέσουμε όλοι να κατακτήσουμε τα όνειρά μας με το νέο έτος.

 • Ευτυχία μου, σε ευχαριστώ που μοιράστηκες με τους αναγνώστες του pm τις σκέψεις και τα όνειρά σου. Ελπίζω να ακολουθήσεις την καρδιά σου και να σε οδηγήσει σε πολύ δημιουργικά μονοπάτια!

Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να μοιραστώ μαζί σας την σκεπτική μου.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

  Comments are closed.

  Recent Posts