Ανοίγουν οι Παιδικές Χαρές στο Πεδίον του Άρεως (!;)

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Ένας χώρος αποκτά μεγάλη αξία όταν η μία γενιά μετά την άλλη δημιουργεί αναμνήσεις σε αυτόν. Χαρούμενες αναμνήσεις. Παιδικές αναμνήσεις: οι πρώτες βόλτες με τους γονείς, τα παιχνίδια με τ΄άλλα παιδιά, το ποδήλατο με τις βοηθητικές, η μπαλίτσα με τους φίλους, οι εκδρομές με τους συμμαθητές, τα φλερτ, οι περίπατοι…

Οι περισσότεροι που αγαπάμε το Πεδίον του Άρεως, το αγαπάμε από τέτοιες αναμνήσεις. Που θα θέλαμε να δημιουργηθούν και στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας.

Οι καταστροφικές όμως επιλογές, με την απαξίωση του Πάρκου, τη σκανδαλώδη «ανάπλασή» του και στη συνέχεια την πλήρη εξαθλίωσή του, έσπασε αυτή την αλυσίδα αναμνήσεων και γενιών.

Για περισσότερο από μία δεκαετία το Πεδίον του Άρεως έγινε αφιλόξενο. Σταμάτησε να είναι ο χώρος της ανέμελης βόλτας και έγινε η αγχωτική περιπέτεια του «να φύγουμε χωρίς να μας συμβεί κάτι κακό…».

Υπερβολή;

Ίσως αλλά αυτό είναι το κοινό συναίσθημα που γεννιέται στους ανθρώπους, όταν βλέπουν γύρω τους εξαθλίωση, λουκέτα, σύριγγες και πρόσωπα με πονηρό βλέμμα…

Σε αυτό το αίσθημα ανασφάλειας τεράστιο ρόλο έπαιξε η «μη κανονικότητα» του Πεδίου του Άρεως: σε έναν χώρο 280 στρεμμάτων δεν υπήρχε ανοιχτό κυλικείο, αναψυκτήριο, βρύση και – κυρίως – Παιδική Χαρά.

Είναι σαν να σου φώναζε ο χώρος «εδώ, κάτι δεν πάει καλά!».

Πολλοί ενεργοί πολίτες θεωρήσαμε καταστροφική την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής τον περασμένο Σεπτέμβριο να κλείσει και τις δύο  Παιδικές Χαρές του Πάρκου. Ήταν σαν να επιβεβαίωνε ότι «το Πεδίον του Άρεως δεν είναι για παιδιά».

Οι Παιδικές Χαρές χρειάζονταν επισκευές – είναι σίγουρο. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν τμηματικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ώστε να μην εδραιωθεί η αίσθηση της ακαταλληλότητας του χώρου για παιδιά.

Βάψιμο παιχνιδιών και περίφραξης Παιδικής Χαράς. Πεδίον του Άρεως Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018.

Πέντε μήνες μετά, οι Παιδικές Χαρές ετοιμάζονται τώρα να ανοίξουν ξανά. Όπως μας είπε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής Βασιλική Λάσκαρη, οι εργασίες επισκευών ολοκληρώνονται στις αρχές του Φεβρουαρίου και έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές πιστοποίησης για να προχωρήσουν τάχιστα οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους τόσο η μεγάλη Παιδική Χαρά του Αγίου Χαραλάμπους, όσο και η Παιδική Χαρά νηπίων στην «Λεωφόρο Ηρώων».

Η κυρία Λάσκαρη μας είπε ότι οι εργασίες επισκευής αφορούσαν στην ασφάλεια των παιχνιδιών, στο βάψιμό τους και στην περιποίηση του πρασίνου. Σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να προστεθούν νέα παιχνίδια, αλλά θα παραμείνουν οι θέσεις με τους τάπητες ασφαλείας, ώστε σε επόμενη προκήρυξη (που θα αφορά στην ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς των Εφήβων), να τοποθετηθούν νέα παιχνίδια και στις δύο υφιστάμενες Παιδικές Χαρές.

Στη δική μας «αυτοψία» που έγινε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου διαπιστώσαμε ότι πραγματικά είναι σε εξέλιξη εργασίες βαφής των παιχνιδιών και της περίφραξης, έχουν αντικατασταθεί οι κούνιες και υπάρχουν πλέον ιμάντες ασφαλείας στις τραμπάλες, ενώ γίνονται εργασίες στο κιόσκι (περιστερώνας) και στους τάπητες ασφαλείας των παιχνιδιών. Επίσης έχει αφαιρεθεί το “περίπτερο” στην είσοδο της Παιδικής Χαράς με τα σαπισμένα (αν όχι ετοιμμόροπα) ξύλα.

Παιδική Χαρά Αγίου Χαραλάμπους. Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018. Κορμός / καρμανιόλα.

Δυστυχώς δεν είδαμε καμία εργασία για την αφαίρεση των κομμένων κορμών που αποτελούν κίνδυνο – θάνατο για τα παιδιά και ήταν ο βασικός λόγος που οι κάτοικοι ζητούσαμε την επέμβαση της Περιφέρειας.

Οι κορμοί αυτοί μέσα στον χώρο της Παιδικής Χαράς (Αγίου Χαραλάμπους), είναι κομμένοι (από κάποιους προφανώς ασυνείδητους) σε ύψος είκοσι εκατοστών μέχρι μισού μέτρου και μάλιστα διαγώνια, σαν καρμανιόλες για να χτυπήσουν τα παιδιά το κεφάλι τους. Μοιάζει απίθανο να χορηγήσει κάποια αρχή «πιστοποιητικό ασφαλείας», εάν παραμείνουν αυτοί οι κορμοί στον χώρο…

Δυστυχώς δεν είδαμε επίσης εργασίες στο σκάμμα με την άμμο. Το σκάμμα περιβάλλεται ακόμα από διαλυμένο ξύλινο πλαίσιο με πολλές αιχμές και περιέχει βρομερή άμμο. Είναι ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πριν από πέντε μήνες, όταν οι Παιδικές Χαρές χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνες».

Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να αφαιρεθούν οι κορμοί και να επισκευαστεί και το σκάμμα, ώστε η επαναλειτουργία των Παιδικών Χαρών να είναι ολοκληρωμένη.

Ανυπομονούμε, είναι η αλήθεια.

Η διαδικασία ξαναζωντανέματος του Πάρκου δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα θέλαμε…

Κι αλίμονο αν ξαναγυρίσουμε στη «νεκρά»…

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts