Ρεβιθοκοντούλης: κλασικά παραμύθια… αλλιώς από την Μαρίνα Γιώτη

συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου. 

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Είναι συνέταιρος και δημιουργική διευθύντρια σε εταιρεία οπτικής επικοινωνίας και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Η Στιγμούλα” και ακολούθησαν “Η Στιγμούλα είναι δυνατή!”, “Σκουφοκοκκινίτσα” –στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016– και “Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα” από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες με τίτλο “Μια καρδιά”.

  • Τελικά πως τον λένε τον μικρούλη; Κοντορεβιθούλη ή… Ρεβιθοκοντούλη;

Ένα είναι βέβαιο . Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος, που τόσο έχουν αγαπήσει τα παιδιά από το 2016 που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του, είναι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια και σε αυτό το κλασικό παραμύθι.

  • Η βασική ιδέα της σειράς «παραμύθια…αλλιώς» είναι να μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη;

Για να το καταφέρω αυτό διαλέγω και ανατρέπω πολύ γνωστά παραμύθια, τα οποία έχουν περάσει στη συλλογική μας συνείδηση και τα παιδιά τα γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά από πολύ μικρή ηλικία. Αν και στην αρχική εκδοχή τους πολλά από αυτά είναι αρκετά «σκληρά», έχουν αγαπηθεί από αναρίθμητες γενιές και περνούν μηνύματα που είναι σημαντικά ακόμη και σήμερα. Η Κοκκινοσκουφίτσα μιλάει για τους ξένους και πώς να προσέχουμε τι πληροφορίες μοιραζόμαστε, η «Σταχτοπούτα» για την καλοσύνη και ο «Κοντορεβιθούλης» για την ενηλικίωση.

  • Ο «Ρεβιθοκοντούλης», το τρίτο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε έρχεται να μιλήσει για τον φόβο και πως να τον αντιμετωπίσουμε;

Όπως και στα προηγούμενα βιβλία της σειράς, «Σκουφοκοκκινίτσα» και «Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα», κρατάω την κλασική εκδοχή με κάποιες μικρές αλλαγές για να γίνει πιο σύγχρονη η ιστορία και συνεχίζω μετά το «ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα». Εκεί σε κάθε βιβλίο έρχομαι αντιμέτωπη με ένα άλλο θέμα, όπως ο ρατσισμός στη «Σκουφοκοκκινίτσα», η δύναμη της θέλησης στο «Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα» ή ο φόβος στον «Ρεβιθοκοντούλη».

  • Σε αυτό, το τρίτο παραμύθι, η κλασική εκδοχή έχει πειραχτεί αρκετά χωρίς όμως να αλλοιωθεί η ιστορία;

Στην παραλλαγή το μήνυμα είναι ότι «το αντίδοτο στο φόβο είναι η αγάπη και όταν αυτή μοιράζεται πολλαπλασιάζεται». Ο τρομερός γίγαντας τους παραμυθιού όταν πάψουμε να τον φοβόμαστε γίνεται ένα μικρό γεροντάκι και ο πανέξυπνος Κοντορεβιθούλης μετατρέπεται στον Αγγελιοφόρος της Αγάπης που μοιράζει γράμματα και χαρά σε κάθε παραλήπτη. Τα βιβλία αγγίζουν το κάθε θέμα με ευαισθησία και καταφέρνουν να κάνουν τα παιδιά ενεργούς αναγνώστες που αμφισβητούν, ψάχνουν και αποφασίζουν τι θα κρατήσουν και τι θα αφήσουν. Ένα πραγματικό εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να τσιγκλήσουν την παιδική φαντασία και σκέψη. Άλλωστε το ομορφότερο κομμάτι ενός βιβλίου είναι η συζήτηση που ξεκινάει αμέσως μετά. Δώστε τα παιδιά σας το έναυσμά και αυτά θα σας καταπλήξουν με την οξυδέρκεια και την πολύπλευρη σκέψη τους.

Ο «Ρεβυθοκοντούλης» της Μαρίνας Γιώτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.  

The following two tabs change content below.
Τίνα Πανώριου Γεννήθηκε στην Ν Υόρκη και ζεί στο Π Ψυχικό. Τελείωσε την Σχολή Μωραίτη, και έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1981 εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΒΔΟΜΗ και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΚΑΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, PENTHOUSE. Έκανε αρχισυνταξία σε εκπομπές της ΕΤ1, καθώς και στο Κανάλι 5. Η τηλεταινία της «Το όνομά μου είναι Άσσαντ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το1995-1996 έκανε, εκπομπή στον σταθμό SEVEN X, με τίτλο «Από στόμα σε στόμα». Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στον ΣΚΑΙ. Από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2013, εργαζόταν στην ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, (πολιτιστικές συνεντεύξεις, κριτική τηλεόρασης, Βιβλίο). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ. Σήμερα συνεργάζεται με το DIASTIXO και το VAKXIKON.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts