Εξοχότατε Πρόεδρε, γιατί τους καλείτε; Μία ανοιχτή επιστολή και η ιστορία της

Από: Ομάδα απλήρωτων εργαζομένων του Mega

Προς: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο

Kοινοποίηση: ΜΜΕ

7/02/2018

ΘΕΜΑ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Με μεγάλη έκπληξη και μεγαλύτερη απογοήτευση παρατηρήσαμε ότι κατά την πρόσφατη δεξίωση προς τιμήν του προέδρου του Ισραήλ, ανάμεσα στους καλεσμένους του Προεδρικού Μεγάρου ήταν και εκπρόσωποι της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είναι βασική μέτοχος του τηλεοπτικού καναλιού Mega από την ίδρυσή του το 1989 μέχρι και σήμερα, απολαμβάνοντας πλούτο, προβολή και ισχύ στην ελληνική κοινωνία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μαζί με τους άλλους μετόχους του Mega, έχει εγκαταλείψει την επιχείρηση και τους εργαζόμενούς της στο κενό.

Ακόμα και μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του καναλιού και την κατάρτιση νέου business plan – το οποίο είχε την έγκριση των δανειστριών τραπεζών και τη συγκατάνευση του ΕΣΡ – η οικογένεια Βαρδινογιάννη και οι άλλοι μέτοχοι του Mega αποφάσισαν –  αιφνιδιάζοντας τους πάντες – να μην καταθέσουν τελικά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία παροχής τηλεοπτικών αδειών.

Αποφάσισαν δηλαδή να αφήσουν το Mega να σβήσει.

Οι ελπίδες των εξαθλιωμένων εργαζόμενων που κρατούν απλήρωτοι ζωντανό το κανάλι κατέρρευσαν…

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Τετρακόσιες είκοσι οικογένειες έχουν δει τα τελευταία δύο χρόνια τις ζωές τους να καταρρέουν. Κάθε δεδομένο εργασιακής σταθερότητας και οικονομικού προγραμματισμού έχει εκπέσει στην ανασφάλεια και τον απόλυτο μετεωρισμό.

Σε αυτό το διάστημα έχουμε θρηνήσει συναδέλφους που δεν άντεξαν την αγωνία να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους, έχουμε συμπαρασταθεί σε συναδέλφους που παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουμε προσπαθήσει να συνεχίσουμε τη λειτουργία του καναλιού, παρηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι τελικά «κάτι θα γίνει και δεν θα χαθεί το πρώτο κανάλι της χώρας» και οι δουλειές μας.

Γνωρίζουμε ότι στα χρόνια της κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στην ανεργία και έχουν νιώσει τη δική μας αγωνία επιβίωσης.

Το δικό μας «προνόμιο» είναι ότι υπεύθυνοι για την εξαθλίωσή μας είναι κάποιοι επιχειρηματίες που συνεχίζουν να έχουν τεράστιες περιουσίες, ακμαιότατη επιχειρηματική δραστηριότητα, ισχυρή πολιτική δύναμη και απολαμβάνουν τιμές ως «πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας».

Μπορεί όμως να είναι «πρότυπο της ελληνικής κοινωνίας» – και ως τέτοιος να καλείται στο Προεδρικό Μέγαρο – κάποιος επιχειρηματίας που έχει παραβιάσει απροκάλυπτα την έννοια της «ηθικής επιχειρηματικότητας», απαξιώνοντας την επιχείρησή του και εξευτελίζοντας τους εργαζομένους του;

Μπορεί να επιβραβεύεται ως «στυλοβάτης» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, ένας επιχειρηματίας που «δραπετεύει» από τις υποχρεώσεις του, μεταχειριζόμενος ίσως νόμιμους αλλά σίγουρα μη ηθικούς τρόπους;

Ποιο μήνυμα περνά στην ελληνική κοινωνία η παρουσία τέτοιων επιχειρηματιών στις επίσημες εκδηλώσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας;

Ότι καθένας μπορεί να καταπατά την αξιοπρέπεια εργαζομένων, να παίζει με τις ζωές και τις οικογένειές τους, να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη του, αλλά να συνεχίζει να είναι «εμβληματική φιγούρα της Ελλάδας»;

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Ζητάμε να επανεξετάσετε τη λίστα των προσκεκλημένων σας, αν όχι για χάρη των 420 απελπισμένων οικογενειών που δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, αλλά για την Ελλάδα που όλοι επιθυμούμε να προβάλει τις αξίες της εντιμότητας, της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Ζητάμε ακόμα να μας δεχτείτε για να σας εκθέσουμε αναλυτικά την κατάσταση που έχουμε περιέλθει, για την οποία τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αναφέρουν λέξη, τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν «συμπάθεια αλλά…» και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα πρωτοβουλίες για την ανακούφισή της.

Ζητάμε την κατανόηση και τη συμπαράστασή σας.

Μετά τιμής,

Ομάδα Απλήρωτων Εργαζόμενων Mega εκ των διαμαρτυρόμενων σε αντίσκηνα έξω από τη Motor Oil

 

Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

του Δημήτρη Καλαντζή

Η παραπάνω ανοιχτή επιστολή συντάχθηκε από ομάδα εργαζομένων και αναρτήθηκε την 7η Φεβρουαρίου 2018 στην αυτοδιαχειριζόμενη σελίδα του fb «Mega Εργαζόμενοι» των εργαζομένων που διαμαρτύρονται σε αντίσκηνα έξω από τη Motor Oil. Σκοπός της ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην απελπιστική κατάσταση που βίωναν οι επί 17 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του Mega.

Με την απλή εκδήλωση του ενδιαφέροντός του, ο κύριος Παυλόπουλος θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τον αγώνα των εργαζομένων, καθώς οι συγκεκριμένοι εργοδότες, εκτός από τον πλούτο και τα ΜΜΕ που κατέχουν, απολαμβάνουν πολιτική και κοινωνική ισχύ λόγω ΚΑΙ της αναγνώρισής τους από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της Ελλάδας ως «εξέχοντες παράγοντες» του δημοσίου βίου, με την πρόσκλησή τους σε κάθε σημαντική εκδήλωση του Προεδρικού Μεγάρου.

Η συγκεκριμένη ανοιχτή επιστολή ενόχλησε πάρα πολύ.

Από τα πρώτα λεπτά της ανάρτησής της, άρχισε να αναδημοσιεύεται με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που, αν συνεχιζόταν, θα καθιστούσε επιτακτική την (όποια) «απάντηση» του Προκόπη Παυλόπουλου.

Χέρι βοηθείας (για την έξοδο από τη δύσκολη θέση) στον Πρόεδρο – και κυρίως στους εργοδότες – προσέφερε μία άλλη ομάδα εργαζομένων (στην οποία συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ), που από το γραφεία της Μεσογείων συνέταξαν «Δελτίο Τύπου Εργαζομένων του Mega» για να διαψεύσουν ότι η επιστολή εκφράζει τους εργαζόμενους. To «Δελτίο τύπου» τους δεν είχε υπογραφή, όπως δεν είχε και η επιστολή προς τον Πρόεδρο. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είχε συγκληθεί Γενική Συνέλευση εργαζομένων για να συνταχθεί ούτε η «επιστολή», ούτε η «διάψευσή» της.

Ω του θαύματος όμως, η «διάψευση» βρήκε αμέσως τον δρόμο της προς την ανάρτηση στους μεγαλύτερους ιστότοπους της χώρας, που δεν είχαν – και συνεχίζουν να μην έχουν – γράψει ούτε μία αναφορά για την εξαθλίωση των εργαζομένων, ούτε βέβαια για την κινητοποίησή τους έξω από τη Motor Oil – ενώ το όνομα “Βαρδινογιάννης” αποτελεί “ταμπού” για οποιαδήποτε μη αποθεωτική αναφορά.

Έτσι παρουσιάστηκε το παράδοξο φαινόμενο να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα η… διάψευση της επιστολής από την ίδια την επιστολή, όσο κι αν και οι δύο είχαν «θολούς» συντάκτες.

Οι εργαζόμενοι του Mega, που διαμαρτύρονται έξω από τη Motor Oil, αποφάσισαν να «κατεβάσουν» την επιστολή από τη fb σελίδα τους, ως κίνηση καλής θέλησης, όχι προς τους συντάκτες του «Δελτίου Τύπου», αλλά προς τους συναδέλφους τους που ακόμα δίσταζαν να διαμαρτυρηθούν προς την εργοδότρια οικογένεια Βαρδινογιάννη (κατανοητό εν μέρει – πρόκειται για μεγέθη «Δαυίδ» εναντίον «Γολιάθ»). Άλλωστε δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η απόφαση των επιχειρηματιών να κλείσουν το Mega χωρίς να πληρώσουν τους 17 μισθούς και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων τους…

Αν ήταν λάθος η επιστολή, η διάψευση της, το ανέβασμα ή το κατέβασμά της, η τακτική που ακολούθησαν επί δύο χρόνια οι εργαζόμενοι, η πίστη πολλών σε ό, τι έλεγαν παράγοντες και παραγοντίσκοι που εμφανίστηκαν στη διαδρομή, η χειραγώγηση αρκετών από άτομα με προσωπικές ατζέντες ή οικονομικές απολαβές είναι κάτι που θα βγει στην πορεία.

Άνω τελεία.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts