του Δημήτρη Καλαντζή.
Η Μαρία Χρονιάρη, γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τα Ανώγεια της Κρήτης. Σπούδασε τηλεόραση, έκανε σεμινάρια σκηνοθεσίας κι εργάστηκε ως οπερατέρ. Στον χώρο της λογοτεχνίας, εμφανίζεται το 2010 με την πρώτη της ποιητική συλλογή «Εκεί που αλλάζω ζωές» από τις Εκδ. Απόπειρα. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, μιας και τα ποιήματα της συλλογής είναι σε πεζότροπη φόρμα, χωρισμένα σε αριθμούς και χωρίς να έχουν τίτλους.
Το 2012, εκδίδεται το μοναδικό ως τώρα βιβλίο της με πεζά κείμενα, πάλι σε συνεργασία με τις Εκδ. Απόπειρα, με τίτλο «Επειδή Μαζί». Μέσα στα κείμενα ωστόσο, μπορεί κάποιος να διακρίνει την ποιητική της φλέβα, καθώς είναι έντονα κυρίαρχο το στοιχείο του λυρισμού. Ένα βιβλίο, που αν προσπαθήσεις να το χωρίσεις, απομονώνοντας κάποιες φράσεις του κι ενώνοντάς τες με άλλες, μπορεί εύκολα να διαβαστεί και ως ποιητικό.
Συνεχίζοντας την πορεία της, μιας και η γραφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, το 2014 μας παρουσιάζει το «Η σκιά μου κι εγώ», ξανά ποίηση, στον ίδιο εκδοτικό οίκο με τα προηγούμενα. Το 2015, συμμετέχει σε μια συλλογική ποιητική έκδοση και εμφανίζεται μετά από δύο χρόνια ξανά, με το καινούριο της βιβλίο.
Η νέα ποιητική της κατάθεση, τιτλοφορείται «Αγέννητη Γη» – το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της – και κυκλοφορεί από τον Νοέμβριο του 2017, από τις Εκδ. Σοκόλη. Αποτελείται από «58 ποιήματα, 58 πράξεις πληγής στα περιθώρια του χρόνου», όπως αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου. Ένα βιβλίο, που διαβάζεται απνευστί και δίνει το στίγμα του από το εξώφυλλο. Μια πολύ προσεγμένη έκδοση, με μια φωτογραφία πραγματικό κόσμημα από τον φωτογράφο Χάρη Τσιλόπουλο. Έτσι από εκεί ακόμη, η Μαρία Χρονιάρη, μας προϊδεάζει για όλα όσα θα συμβούν, ανάμεσα στις λέξεις των ποιημάτων της.
Η Μαρία γράφει, αναπαράγοντας τον εαυτό της και προσπαθώντας να εξηγήσει τόσο τον κόσμο μέσα της, όσο και να μεταφράσει το πώς αντιλαμβάνεται τα εξωτερικά ερεθίσματα. Απευθύνεται στους εν δυνάμει πολλούς εαυτούς της, που υπάρχουν ερήμην της, ως αναγνώστες. Για την ποιήτρια, έμπνευση είναι το κάθετί που μπορεί να αγγίξει τις χορδές της ψυχής της, οτιδήποτε δεν είναι ορατό στα μάτια των πολλών, όλα εκείνα που οι άνθρωποι προσπερνούν ακόμη και στον ίδιο τον εαυτό τους.
Έχοντας από παιδί μια ιδιαίτερη σχέση με τις λέξεις, την εικόνα και τη μουσική, χρησιμοποιεί και τα τρία για να εκφράσει τον εσωτερικό της κόσμο. Και το κάνει καλά. Μέσα στην εσωτερικότητα των ποιημάτων της, μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει πως δεν φοβάται να καταδυθεί στο βάθος της ψυχής και των συναισθημάτων της. Την αγωνία της για τη ζωή, για την αγάπη αλλά κυρίως για τον άνθρωπο.
Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 8 το απόγευμα, στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου στο Polis Art Cafe (Πεσματζόγλου 5), θα παρουσιάσει το καινούριο βιβλίο της, «Αγέννητη Γη», Εκδ. Σοκόλη. Στο πάνελ ομιλητές θα είναι ο ποιητής Γιώργος Ρούσκας και ο συγγραφέας – ηθοποιός Τσιμάρας Τζανάτος. Ποιήματα από το βιβλίο, θα διαβάσει η ηθοποιός Αθηνά Μαξίμου.

