Η συγγραφέας Τζούλια Γκανάσου μιλά στην Τίνα Πανώριου για την ηρωίδα του ΓΟΝΥΠΕΤΕΙΣ

της Τίνας Πανώριου. 

Συνέντευξη σε Α’ πρόσωπο.

Ένα πρωί, είδα μια γυναίκα στα τέσσερα να προσεγγίζει το θαύμα. Παρέμεινα εκεί καθηλωμένη να ακολουθώ κάθε της βήμα, κάθε αλλαγή στην όψη, κάθε μορφασμό. Έκλεβα, ήταν φανερό. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Θαύμαζα και συγχρόνως, συμπονούσα, συνέπασχα ενώ αποζητούσα, προσέγγιζα το ανέφικτο που καθίσταται, υπό συνθήκες, εφικτό. Μέσω της πίστης. Όχι, μόνο της πίστης στο θείο αλλά σε ό,τι μπορεί να κινητοποιήσει την υπέρβαση, σε ό,τι δύναται να μετακινήσει βουνά.

Εκείνη η γυναίκα έγινε η ηρωίδα του βιβλίου μου. Δεν την γνώρισα ποτέ κι όμως την ξέρω πραγματικά πολύ καλά. Η γυναίκα στα τέσσερα εξομολογείται και αποκαλύπτει τα πιο κρυφά της μυστικά αποσκοπώντας στη σωτηρία ή στην κάθαρση, ακολουθώντας με σθένος και πυγμή ένα νέο βίωμα μέσω του οποίου η επίγνωση και η διαπραγμάτευση των ορίων μας μπορεί να μεταμορφώσει την επίγεια εμπειρία μας.

Η ίδια γυναίκα, τοποθετώντας το σώμα της στα τέσσερα, μεταβάλλει την θέαση και την εμπειρία του κόσμου στον βωμό μιας ικεσίας, στο ιερό της ανάγκης για παράταση του χρόνου, για μια καλύτερη ζωή. Η εν λόγω διαδικασία φέρνει σε αντιπαράθεση την απόγνωση με την ελπίδα, την αδυναμία με τη δύναμη, την αμαρτία με την ηθική πράξη, τον φόβο με το θάρρος, τον έρωτα με την κατασταλαγμένη αγάπη, το πείραμα με τον κανόνα, την παραίτηση με τον αγώνα για επιβίωση. Το σώμα της γυναίκας στα τέσσερα όπως και το σώμα του μαραθωνοδρόμου που προσπαθεί να τερματίσει υπερβαίνοντας εαυτό, λειτουργεί ως όχημα για την ανάβαση αλλά και ως διάνοιγμα της ψυχής προς την ελευθερία, προς την πρωταρχική ζωικότητα ως εγγύηση της μετοχής μας στο μυστήριο της ζωής.

Σταδιακά, ταυτίστηκα με εκείνη τη γυναίκα. Η πορεία της ως τετράποδο το οποίο κουβαλάει στους ώμους του όλα τα στοιχεία της ανθρώπινης διάστασης αλλά και της ζωικής κληρονομιάς, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, συνοψίζει την πορεία του Ανθρώπου: «Γεννήθηκα τετράποδο» λέει, «κρεμάστηκα από τη ρώγα και μπουσούλισα, μεγάλωσα, περπάτησα, γέννησα και ανέθρεψα, δούλεψα, φρόντισα και γέρασα, στα τέσσερα επέστρεψα με νέα προσέγγιση του κόσμου. Δεν είναι αρκετό; Δεν θέλω να γίνω υπερήρωας, θέλω απλώς να κοιμηθώ.» Όμως δεν κοιμάται. Η γυναίκα στα τέσσερα συνεχίζει και συνεχίζει και συνεχίζει και ενώνεται με τους υπόλοιπους γονυπετείς διαμορφώνοντας ένα νέο είδος, μια νέα προσέγγιση της ύπαρξης, μια κραυγή ζωής.

«Γονυπετείς – Μια πορεία προς την αρχή» Εκδ. Γκοβόστη

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Τζούλια Γκανάσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πληροφορική στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών και στο Παν/μιο του Λονδίνου, Λογοτεχνία (ως υπότροφος) στο Παν/μιο της Σορβόννης και στο Παν/μιο του Εδιμβούργου και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ε.Α.Π. Βιοπορίζεται από την πληροφορική. Διηγήματα και άρθρα της για τη λογοτεχνία δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Σε μαύρα πλήκτρα» (Μυθιστόρημα, Εκδ. Γκοβόστη 2006 – αποσπάσματα συμπεριλαμβάνονται στη συλλογική έκδοση του Παν/μίου του Εδιμβούργου «Παγκοσμιουπόλεις»). «Ομφάλιος λώρος» (Μυθιστόρημα, Εκδ. Γκοβόστη 2011 – συμμετοχή στα: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Dasein, 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Αθήνας, 9ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών της Γλασκώβης). «Ως το τέλος» (Νουβέλα, Εκδ. Γκοβόστη 2013 – υποψήφιο για το «Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2013» του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα» & για το «Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2014»).

The following two tabs change content below.
Τίνα Πανώριου Γεννήθηκε στην Ν Υόρκη και ζεί στο Π Ψυχικό. Τελείωσε την Σχολή Μωραίτη, και έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1981 εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΒΔΟΜΗ και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΚΑΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, PENTHOUSE. Έκανε αρχισυνταξία σε εκπομπές της ΕΤ1, καθώς και στο Κανάλι 5. Η τηλεταινία της «Το όνομά μου είναι Άσσαντ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το1995-1996 έκανε, εκπομπή στον σταθμό SEVEN X, με τίτλο «Από στόμα σε στόμα». Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στον ΣΚΑΙ. Από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2013, εργαζόταν στην ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, (πολιτιστικές συνεντεύξεις, κριτική τηλεόρασης, Βιβλίο). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ. Σήμερα συνεργάζεται με το DIASTIXO και το VAKXIKON.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts