Το πείραμα της… εξαφάνισης του Πεδίου του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ενδιαφέρον πείραμα από την Περιφέρεια Αττικής. Έχει την κωδική ονομασία «Εξαφάνιση του Πεδίου του Άρεως» και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τόνων σκαλωσιών και τεντών στο μεγαλύτερο Πάρκο της πρωτεύουσας, προκειμένου να γίνει η πλήρης αλλαγή της φυσιογνωμίας του από χώρος περιπάτου και αστικής αναψυχής σε χώρο… εμποροπανήγυρης.

Όλες οι εναπομείνασες διαδρομές του Πεδίου του Άρεως, αυτές δηλαδή που δεν καταλαμβάνονται από το ανοιχτό παζάρι ναρκωτικών ή τις στοιχειωμένες (σφραγισμένες με λουκέτο επί επτά μήνες!) Παιδικές Χαρές, παραδόθηκαν έναντι συμβολικού τιμήματος σε ομοσπονδία μικροπωλητών για να στηθούν στεγασμένοι πάγκοι με πάσης φύσεως εμπορεύματα ή παιχνίδια τύπου λούνα παρκ.

Το παζάρι στο Πεδίον του Άρεως φέρει τον τίτλο «Πασχαλινή Αγορά», αλλά ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει μεγάλη φαντασία για να συνδυάσει τα προς πώληση εμπορεύματα (μαχαιροπήρουνα, σωβροκοφανέλες, κατσαβίδια, μπουλόνια κ.α.) με την ιδέα των πασχαλινών ειδών (αυγά, σοκολάτες, κουλούρια και μικροδώρα).

Σε αντίθεση με ένα ανάλογο πείραμα που είχε γίνει τα Χριστούγεννα, τώρα η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να παραχωρήσει το «φιλέτο» του Πεδίου του Άρεως, δηλαδή την πλατεία μπροστά από το κτήριο Οικονομίδη, στους ιδιώτες του παζαριού.

Ταυτόχρονα διευκόλυνε τους εμπόρους ναρκωτικών, ώστε να μην έχουν μέσα στα πόδια τους τούς ανθρώπους του παζαριού, μετατοπίζοντας τη χωροθέτηση των πάγκων με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν τα «νώτα» τους προς το παζάρι των εμπόρων ναρκωτικών.

Για τον απλό διαβάτη του Πάρκου αυτή η χωροθέτηση δυσκολεύει τη διέλευση, καθώς θα πρέπει να περνά είτε μέσα από τους πάγκους του μικροπωλητών, είτε μέσα από τις σύριγγες των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά μάλλον ο απλός διαβάτης / περιπατητής έχει πάψει να είναι προτεραιότητα για τους ιθύνοντες του Πεδίου του Άρεως εδώ και πολλά χρόνια…

Τα παιχνίδια του παζαριού για τα παιδιά είναι αυτή τη φορά όλα έναντι εισιτηρίου σε αντίθεση με κάποια που ήταν δωρεάν τα Χριστούγεννα και προφανώς έχουν περάσει από αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας, καθώς η Περιφέρεια έχει αποδείξει τον τελευταίο χρόνο ότι πάνω από όλα βάζει την ασφάλεια των παιδιών.

Γι αυτό άλλωστε κρατά κλειστές τις (δωρεάν) Παιδικές Χαρές που μάλλον κρύβουν… θανάσιμους κινδύνους. Για παράδειγμα, μία σιδερένια τσουλήθρα ενάμισι μέτρου στην Παιδική Χαρά είναι σίγουρα πιο επικίνδυνη από την τσουλήθρα με σανίδες, σκαλωσιές και σαμπρέλες ύψους τεσσάρων μέτρων που στήθηκε ακριβώς δίπλα από το άγαλμα του Κωνσταντίνου. Επίσης το σκάμμα με την άμμο για τα νήπια και τα κουβαδάκια τους στην Παιδική Χαρά δεν προσφέρει την ίδια ασφάλεια όσο δύο τεράστιοι φουσκωτοί πύργοι (σαν κι αυτοί που είχε πάρει ο αέρας, μαζί με τη ζωή ενός κοριτσιού πριν λίγο καιρό…).

Το πείραμα της «Εξαφάνισης του Πεδίου του Άρεως», κατά πάσα πιθανότητα, προκρίθηκε με το σκεπτικό ότι ένα παραδοσιακό Πάρκο (από εκείνα με τις δωρεάν Παιδικές Χαρές, τους προσεγμένους διαδρόμους, το φροντισμένο πράσινο, τις βρύσες που μπορεί κάποιος να πιεί νερό και τα περίπτερα που μπορεί να πάρει έναν καφέ ή ένα αναψυκτικό) δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τους σύγχρονους Αθηναίους.

Έτσι η Περιφέρεια Αττικής, αντί να προσπαθήσει να επαναλειτουργήσει το Πεδίον του Άρεως ως ένα «παραδοσιακό Πάρκο», αποφάσισε να το παραχωρήσει στους συμπαθείς πλανόδιους και τους πάγκους τους.

Είναι βέβαιο ότι το Πάρκο / Παζάρι θα προσελκύσει αρκετό κόσμο μέχρι το Πάσχα.

Αναπάντητο όμως θα παραμείνει το ερώτημα, πόσο κόσμο θα μπορούσε να προσελκύει καθημερινά και όλες τις ημέρες του χρόνου ένα ΔΗΜΟΣΙΟ, φροντισμένο, καθαρό, λειτουργικό και ασφαλές Πεδίον του Άρεως…  

Μήπως η Περιφέρεια Αττικής να έκανε κι ένα τέτοιο… πείραμα;

Η τεράστια τέντα του παζαριού έχει καταλάβει σχεδόν όλη την πλατεία μπροστά από το (κλειστό) Άλσος Οικονομίδη. Σε πρώτο πλάνο βλέπετε το χαρακτηριστικό κλειστό (εδώ και χρόνια) κεντρικό συντριβάνι του Πεδίου του Άρεως.
Η τέντα φιλοξενεί παγοδρόμιο (επί πληρωμή, βεβαίως) και συνοδεύεται από μάλλον αφρόντιστη υποδομή υποστήριξης. Για τις καταστροφές στο πράσινο… η ερώτηση είναι “ποιό πράσινο;”
Άλλη τέντα που καλύπτει όλη την κεντρική διαδρομή του Πεδίου του Άρεως τοποθετήθηκε για την εξυπηρέτηση των πάγκων. Εδώ η φωτογραφία είναι πριν την τοποθέτηση των πάγκων…
Κι εδώ βλέπουμε την τοποθέτηση των “πασχαλινών προϊόντων” του παζαριού στο Πεδίον του Άρεως. Ναι, είναι τα ίδια που βλέπουμε και στις παρυφές των λαϊκών αγορών όλο τον χρόνο…
Η τοποθέτηση εκατοντάδων σιδεριών που συγκρατούν τις τέντες, έχει… παράπλευρες απώλειες στα μαρμαράκια των 9 εκατομμυρίων ευρώ της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως. Αλλά αυτά έχουν παραδοθεί στη φθορά εδώ και χρόνια…
Αυτή η κατασκευή που βλέπετε είναι τσουλήθρα με σανίδες και σαμπρέλες. Κρίθηκε πιο ασφαλής από τις (δωρεάν) σταθερές τραμπάλες και τσουλήθρες των μόνιμων Παιδικών Χαρών του Πεδίου του Άρεως που παραμένουν κλειστές επί 7 μήνες περιμένοντας τα “πιστοποιητικά ασφαλείας”…
Και βέβαια η πιάτσα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών συνεχίζει τη λειτουργία της παράλληλα με το άλλο εμπόριο…
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts