της Μαρίας Μαντή.
“Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένε μου Philip Kerr, δημιουργέ του υπέροχου Bernie Gunther, ευφυή συγγραφέα και αξιαγάπητε πατέρα και σύζυγε”. Με αυτό το τουίτ της Jane Thynne, επιβεβαιώθηκε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου ενός χαρισματικού συγγραφέα. Ο Philip Kerr πέθανε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 σε ηλικία μόλις 62 ετών, ενώ τα αίτια θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Βραβευμένος πολλάκις και πολύ αγαπητός (και) στο ελληνικό κοινό, δημιούργησε μια από τις σημαντικότερες σειρές στον χώρο της σύγχρονης νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ. Τα μυθιστορήματά του, υποδειγματικά νουάρ στα ίχνη του Raymond Chandler και με εξαιρετική αξιοποίηση των ιστορικών γεγονότων στο στήσιμο της πλοκής, διαδραματίζονται κυρίως στη Γερμανία των χρόνων της ναζιστικής κυριαρχίας και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και επιτρέπουν την επανεξέταση της ταραγμένης αυτής περιόδου μέσα από ένα νέο λογοτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό πρίσμα. Καλογραμμένα έργα με πολύ σασπένς, συνεχείς ανατροπές, ενδελεχή έρευνα και ακριβή ιστορική αναπαράσταση (ποιος μπορεί να ξεχάσει τις περιγραφές του Βερολίνου του 1936 στο πρώτο μέρος της τριλογίας του Βερολίνου που τιτλοφορείται “Οι Βιολέτες του Μάρτη”;), όλα αυτά σε συνδυασμό με την κυνική γραφή και το μαύρο χιούμορ του συγγραφέα, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε πόσο θα μας λείψει αυτός και τα βιβλία του.
Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1956. Σπούδασε νομικά και συνεργάστηκε ως αρθρογράφος στις σελίδες των “Sunday Times”, της “Evening Standard” και του “New Statesman”. Βιβλία του στα ελληνικά έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Κέδρος («Η τριλογία του Βερολίνου», «Μοιραία Πράγα», «Άνθρωπος χωρίς ανάσα», «Φλόγα που σιγοκαίει», «Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ», «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» και «Η άλλη πλευρά της σιωπής»). Ο Kerr είχε επισκεφτεί τη χώρα μας τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2016 ως προσκεκλημένος της 13ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου και των εκδόσεων Κέδρος, αντίστοιχα. Ήταν παντρεμένος με την επίσης μυθιστοριογράφο Jane Thynne και ζούσαν στο Λονδίνο.
Η ανακοίνωση των εκδόσεων Κέδρος:
“Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον Philip Kerr.
Εκτός από έναν εμπνευσμένο συγγραφέα, όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε συναντήσαμε έναν πνευματώδη, ευγενή, γεμάτο σχέδια για το μέλλον άνθρωπο.
Καλό ταξίδι, Philip…


Latest posts by Μαρία Μαντή (see all)
- Μετα-μεταναστευτική λογοτεχνία: Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα από την Αγλαΐα Μπλιούμη - September 6, 2023
- Αναγνώσεις Αυγούστου ’23 - August 13, 2023
- Παιδική Λογοτεχνία που θα ερεθίσει τη φαντασία και τα συναισθήματα το 2023 - January 10, 2023