Συνδιοργάνωση διεπιστημονικού σεμιναρίου

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο, σε μια δύσκολη για την έρευνα εποχή, να ενώνουν τις δυνάμεις τους επιστήμονες και να παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τις μελέτες τους για ενδιαφέροντα ζητήματα, με πολυσύνθετες διαστάσεις και προεκτάσεις, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το έναυσμα για την έναρξη γόνιμου διαλόγου και για περαιτέρω προβληματισμό και έρευνα.

Επιστήμονες τριών διαφορετικών κλάδων -της εγκληματολογίας, της γραφολογίας και της δημοσιογραφίας- συνεργάζονται, με τον πιο δημιουργικό τρόπο, σε ένα πρωτότυπο διεπιστημονικό σεμινάριο που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και η Δρ. Ευδοξία Ζ. Φασούλα, δικαστική και αναλυτική γραφολόγος – δικηγόρος.

Το διεπιστημονικό σεμινάριο φέρει τον τίτλο «Δικανική πλάνη (?) ιστορικών υποθέσεων: διεπιστημονική προσέγγιση». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου η Εγκληματολογία, η Γραφολογία και η Δημοσιογραφία συζητούν την ιστορική τους συνάντηση σε τρεις πολύκροτες υποθέσεις: α) Τα Πλαστά Ημερολόγια του Χίτλερ, β) Υπόθεση Ντρέιφους, γ) Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ.

Το σεμινάριο διακρίνεται σε τρεις εκπαιδευτικές ενότητες – θεματικές, στις οποίες θα αναλυθούν με τρόπο διεπιστημονικό οι τρεις ως άνω ιστορικές υποθέσεις με κεντρικό άξονα τη δημοσιογραφική ή / και δικαστική πλάνη που τις χαρακτήρισε και το βασικό «όχημα» αυτής, την εσφαλμένη δικανική (γραφολογική) εκτίμηση των κρίσιμων εγγράφων. Ειδικότερα κατά την εκπαιδευτική προσέγγιση των εν λόγω υποθέσεων θα συζητηθούν το ιστορικό τους περιβάλλον, το νομικό και δικονομικό πλαίσιο διαμόρφωσής τους και η προβληματική της δημοσιογραφικής τους κάλυψης. Ταυτόχρονα θα εξηγηθεί γραφολογικώς το δικανικό σφάλμα στην αξιολόγηση των σημαντικών σε αυτές υπό έλεγχο εγγράφων.

Εισηγητές:

  • Βαγγέλης Γεωργίου, Δημοσιογράφος, Μ.Δ. Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών
  • Δρ. Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Φιλόλογος – Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο των e-learning προγραμμάτων
  • Δρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Δικηγόρος, Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος, Δικηγόρος, Δρ. Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ
  • Δρ. Ευδοξία Ζ. Φασούλα, Δικαστική – Αναλυτική γραφολόγος, Δρ. Νομικής Παν/μίου Μονάχου
  • Διονύσιος Χιόνης, Δικηγόρος – ΜΔΕ Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ

Διάρκεια σεμιναρίου: 9 ώρες. Tο σεμινάριο (3ωρο κάθε φορά) θα λάβει χώρα τα εξής Σάββατα: (21/04/2018), (28/04/2018), (05/05/2018)
Ώρες διεξαγωγής: 11:00 – 14:00.

Τόπος διεξαγωγής: Γεωργίου Γενναδίου 5, (πάροδος Ακαδημίας, πλησίον στάσης μετρό «Πανεπιστήμιο»), ΑΘΗΝΑ.
Να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι για την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων. Συμμετοχή μόνο με προεγγραφή. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 16.04.2018. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και σεμιναριακές σημειώσεις. Πληροφορίες: τηλ. επικοινωνίας 690 82 33 371 ή 694 85 91 604, 6937110141 (Δρ. Ευδοξία Ζ. Φασούλα). Η εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο και τον τρόπο εγγραφής σας: https://www.facebook.com/events/461503150919587/

Είναι βέβαιο ότι η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα προσφέρει πολύτιμο έργο και, παρά τις δύσκολες συνθήκες, θα συνεχίσει να εργάζεται μεθοδικά και με πάθος για την έρευνα!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts