του Δημήτρη Καλαντζή.
Με την προκλητική απουσία των καθ΄ ύλην αρμοδίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών στο Πεδίον του Άρεως με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ και κατοίκων του Πεδίου του Άρεως στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου.
Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Γιακουμάκης περιέγραψε τη διαταραχή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου με τις εισβολές των τοξικοεξαρτημένων στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου, όπου αγγίζουν και ανακατεύουν τα φαγητά, κάνουν χρήση ουσιών μέσα σε γραφεία και διδακτικές αίθουσες, έχουν επιθετική συμπεριφορά προς τους φοιτητές και τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν οι φοιτητές στα απογευματινά μαθήματα. Ο πρύτανης διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα βαίνει προς λύση». (Ολόκληρη η τοποθέτησή του στο τέλος της ανάρτησης).
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου Αλέξης Αλεξιάδης (που παραχώρησε και το χώρο της εκδήλωσης) είπε ότι πολλοί γύρω κάτοικοι αποθαρρύνονται να στείλουν τα παιδιά τους στις αθλητικές δραστηριότητες του Συλλόγου, λόγω της γειτνίασης με την πιάτσα των ναρκωτικών αλλά ότι ο Πανελλήνιος θα συνεχίσει την προσπάθεια να δημιουργεί νεολαία που δεν θα καταλήγει στα ναρκωτικά.
Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου τόνισε ότι η παρουσία του εμπορίου ναρκωτικών αμαυρώνει τις προσπάθειες ανάταξης του Πάρκου και απόδοσής του στους πολίτες.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μίλησε για τρίγωνο ανομίας στην πρωτεύουσα με αιχμές τα «άσυλα» των Πανεπιστημίων: Νομικής, Πολυτεχνείου και Οικονομικού Πανεπιστημίου, την άρνηση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση για λύσεις στο πρόβλημα, την κατάρρευση της Αθήνας μετά τους Ολυμπιακούς, όπου όλα τα προβλήματα καλύφθηκαν κάτω από μαγικές λύσεις ενώ κατέθεσε την πρόταση του για δημιουργία χώρων «ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» μακριά από τον οικιστικό ιστό της πόλη. (Ολόκληρη η τοποθέτησή του στο τέλος της ανάρτησης).
Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε «για λίγο» ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Τόσκα, Νίκος Μάρκου, ο οποίος εισέπραξε τις αποδοκιμασίες του κόσμου όταν δήλωσε ότι αγνοεί το γεγονός ότι οι κάτοικοι ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας κι εκείνη δεν εμφανίζεται. Οι κάτοικοι αλλά και ο συντονιστής Χρήστος Χωμενίδης, παρεμβαίνοντας ζήτησαν μία και μόνο απάντηση «γιατί η αστυνομία δεν πιάνει τους εμπόρους;» την οποία όμως δεν απάντησε και διακριτικά αποχώρησε, πριν ακούσει τις διαμαρτυρίες των πολιτών.
Το υπουργείο Υγείας (όπως και το υπουργείο Δικαιοσύνης) επέλεξε να μην στείλει ούτε έναν χαμηλόβαθμο εκπρόσωπό του, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι προτιμά να αγνοεί το πρόβλημα από το να αναγνωρίσει την τεράστια ευθύνη του για την μη ύπαρξη Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης των Ναρκωτικών, γεγονός που αναγκάστηκε να παραδεχτεί εμμέσως και η Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά.
Η ημερίδα / εκδήλωση που οργανώθηκε από τέσσερις ομάδες πολιτών (Σύλλογος Αθηνά, Γονείς για το Πεδίο του Άρεως, Σύλλογος Αστέγων και Επιτροπή Κατοίκων) οι οποίες συνεργάζονται στο σχήμα «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» είχε επιτυχία για το γεγονός ότι συγκέντρωσε αρκετούς κατοίκους – περισσότερους από το αναμενόμενο – και διατήρησε το μεγάλο πρόβλημα του Πεδίου του Άρεως «ανοιχτό» προς αντιμετώπιση. Με την κινητοποίηση ακόμα περισσοτέρων κατοίκων, σίγουρα θα ανοίξουν τα αυτιά και τα μάτια των κυρίως υπευθύνων του προβλήματος, που επιμένουν να σνομπάρουν τους πολίτες και τα προβλήματά τους.
Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των κ.Γιακουμάκη και Καμίνη, οι οποίες κατέστησαν διαθέσιμες στη σελίδα.
Εμμανουήλ Γιακουμάκης, πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Είμαι σήμερα εδώ, με την ιδιότητα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να δηλώσω τη βούληση της πανεπιστημιακής μας κοινότητας να διεκδικήσει συνθήκες ώστε το Πάρκο του Πεδίου του Άρεως να είναι τόπος κοινωνίας όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, τόπος αναψυχής, παιγνιδιού και περιπάτου, τόπος ζωής. Με σεβασμό στους τοξικοεξαρτημένους συνανθρώπους μας και στο δράμα των οικογενειών τους, οφείλουμε όλοι μαζί, τοπική κοινωνία, τοπική αυτοδιοίκηση και συντεταγμένη πολιτεία, να αναζητήσουμε, να βρούμε και να εφαρμόσουμε μέτρα που να υποστηρίζουν το δικαίωμα στη ζωή και όχι στο θάνατο των ναρκωτικών και των εμπόρων τους.
Οι εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται από το 1920 στη περιοχή του Πεδίου του Άρεως, σε μια γειτονιά που μεταλλάσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Είναι άμεσα ορατή η αλλοίωση της κοινωνικής σύνθεσης της περιοχής, η αύξηση της παραβατικότητας και η εμφάνιση κοινωνικών φαινομένων και παθολογιών που η θεραπεία τους θα απαιτήσει χρόνο. Όμως, αταλάντευτη επιλογή και απόφασή μας είναι να παραμείνουμε ένα Πανεπιστήμιο του κέντρου της πόλης των Αθηνών, ένας πυρήνας που λειτουργεί – και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί – ανασχετικά, στην υποβάθμιση του ιστορικού της κέντρου. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει η παρουσία μας στο κέντρο της πόλης, ως πνευματικού ιδρύματος και ως φάρου Γνώσης και Πολιτισμού, παράγοντα αναβάθμισης της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας, ανάπλασης του δημόσιου χώρου και αποκατάστασης του κάλλους της ιστορικής πόλης των Αθηναίων. Τα τελευταία δυο περίπου χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παρουσίας στους χώρους του Πανεπιστημίου τοξικο- εξαρτημένων ατόμων. Τα άτομα αυτά προέρχονται κατά κανόνα από το παρακείμενο πάρκο του Πεδίου του Άρεως, που αποτελεί τόπο συνάθροισής τους, εισέρχονται ανεμπόδιστα στους χώρους του Ιδρύματος και κάνουν χρήση ναρκωτικών στους χώρους του Πανεπιστημίου (τουαλέτες, διαδρόμους, σκάλες, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας), μετά δε τη χρήση βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή.
Εισβάλλουν καθημερινά στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου, πρωί- μεσημέρι-βράδυ, αγγίζουν και ανακατεύουν τα φαγητά, αρκετές δε φορές λόγω της κατάστασής που βρίσκονται εμφανίζουν επιθετική και απειλητική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να τρομοκρατούνται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, και ως εκ τούτου να έχουν περιορίσει σημαντικά την παρουσία τους στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου αλλά και στα απογευματινά μαθήματα. Ως Διοίκηση του ΟΠΑ έχουμε επανειλημμένα δεχτεί καταγγελίες από φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και από το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, που ανησυχούν τόσο για την ασφάλειά τους, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς, όσο και για την υγεία τους.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται βέβαια στους χώρους του Πανεπιστημίου αλλά είναι ευρύτερο, αφορά ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Στους δρόμους από το Πεδίον του Άρεως έως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Πλατεία Βικτωρίας, πολυάριθμα τοξικοεξαρτημένα άτομα κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών. Οι έμποροι ναρκωτικών πραγματοποιούν, ανενόχλητοι και προκλητικοί, τις συναλλαγές τους με τους τοξικοεξαρτημένους, αγνοώντας την παρουσία κόσμου και παιδιών. Έχει έτσι διαμορφωθεί μια κατάσταση έντονα παραβατικού χαρακτήρα, η οποία λόγω της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισής της, κινδυνεύει να παγιωθεί και να μονιμοποιηθεί.
Πολλοί περίοικοι έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στην Πρυτανεία του ΟΠΑ, ζητώντας να παρέμβει στις αρμόδιες αρχές, με το κύρος του ακαδημαϊκού ιδρύματος, ώστε να αναλάβουν να επιλύσουν άμεσα το οξύ πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχει έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους στο Ίδρυμα, βλάπτεται η ακαδημαϊκή εικόνα και προσβάλλεται το κύρος του Πανεπιστημίου, η λειτουργία του οποίου εν τέλει καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη υπό τις συνθήκες αυτές.
Η Διοίκηση του ΟΠΑ έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και έχει ενημερώσει για τις δυσκολίες και τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται από την κατάσταση αυτή, χωρίς δυστυχώς αποτελέσματα που να δείχνουν ότι το πρόβλημα βαίνει προς λύση. Είναι προφανές ότι τα άτομα αυτά χρήζουν υποστήριξης και θεραπείας. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε την ευάλωτη κατάσταση στην οποίαν έχουν περιέλθει και να τους αντιμετωπίσουμε με κατανόηση και υπομονή. Από την άλλη όμως, δεν επιτρέπεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ούτε να αφήνει να διαταράσσεται η ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία του πανεπιστημίου, ούτε να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας και φόβου στους κατοίκους της περιοχής, λόγω της συμπεριφοράς των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι λειτουργούν κάτω από την επίδραση ουσιών.
Μια πιθανή θετική εξέλιξη διαφαίνεται με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια Αττικής, το οποίο εστιάζει στη παροχή υποστήριξης στα τοξικοεξαρτημένα άτομα από εξειδικευμένους επιστήμονες, καθώς και στη δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων στέγασης και ιατρικής φροντίδας τους. Δυστυχώς όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουμε διαπιστώσει το πρόγραμμα αυτό να έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η διαχείριση του προβλήματος φαίνεται ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα ενός μόνο φορέα διοίκησης, και αυτό καθιστά την αντιμετώπιση του δυσχερέστερη. Απαιτείται συντονισμός ενεργοποίησης και δράσης πολλών συναρμόδιων φορέων. Στη κατεύθυνση αυτή ίσως να πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες το πρωθυπουργικό γραφείο.
Μέχρι να δούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ένα ελπιδοφόρο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα επιθυμητά αποτελέσματα θα καθυστερούν. Όμως εμείς στο ΟΠΑ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, το ΟΠΑ Run, που περιλαμβάνει αγώνα δρόμου εντός του πάρκου του Πεδίου του Άρεως. Το ΟΠΑRun αποτελεί συνδιοργάνωση του ΟΠΑ με την Περιφέρεια Αττικής, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Βασικός στόχος του πρώτου ΟΠΑ Run είναι να δημιουργηθεί μια καινούρια αντίληψη για το ιστορικό Πεδίο του Άρεως: αυτή ενός χώρου ευχάριστου και φιλικού προς τον επισκέπτη, φιλόξενου και δημιουργικού για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ελκυστικού για τους νέους και τις νέες, αλλά και τους πολίτες της Αθήνας γενικότερα. Φιλοδοξούμε η εκδήλωση αυτή, με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυρίως φοιτητών/φοιτητριών, αλλά και κατοίκων της περιοχής, να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα ενεργή ζωή του πάρκου.
Πιστεύω ότι το ειλικρινές ενδιαφέρον και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, πολιτών και πολιτείας, θα έχουν ως αποτέλεσμα η ζωή να επανέλθει στο Πεδίο του Άρεως, ο θάνατος των ναρκωτικών να εκδιωχτεί, και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής να αναβαθμιστεί. Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι καλή δύναμη και με την ευκαιρία των ημερών καλή ανάσταση
Τοποθέτηση δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη
Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στο κέντρο της πόλης έχει πια ξεπεράσει κάθε όριο. Το Πεδίον του Άρεως κι άλλες γειτονίες της πόλης υποβαθμίζονται. Συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος λυμαίνονται την αδυναμία εκατοντάδων ανθρώπων που απλώς επιβιώνουν – για πόσο άραγε; – στο περιθώριο και στην αναξιοπρέπεια. Σε αυτή τη δραματική συνθήκη, ο κάθε δημόσιος φορέας καλείται να ξανασκεφτεί το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο του και το αν μπορεί να τον φέρει σε πέρας.
Η ανοχή, η αδράνεια και η μετάθεση διαχειριστικών ευθυνών δεν είναι απάντηση. Είναι εμπαιγμός, είναι συνενοχή. Σε μια Πολιτεία που λειτουργεί πρέπει επιτέλους να έχει και πολιτικές συνέπειες.
Σε αυτή τη λογική:
Συγκροτήσαμε πρόσφατα πρωτοβουλία με Αθηναίους – κατοίκους του πεδίου του Άρεως και άλλων περιοχών που βάλλονται από τη δημόσια διακίνηση και χρήση. Το πρώτο βήμα έγινε. Αποστείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό καθώς είναι πια δική του ευθύνη. Ζητάμε να λάβει μέτρα εδώ και τώρα. Ως πότε θα πεθαίνουν άνθρωποι στον δρόμο; Ως πότε συμπολίτες μας θα εξαθλιώνονται σε κοινή θέα; Χρειάζεται τόλμη: χτύπημα στα κυκλώματα και κλειστοί χώροι για χρήση ουσιών με ιατρική επίβλεψη. Θα ακολουθήσουν κι επόμενα. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση μέχρι επιτέλους να γίνει κάτι.
Την ίδια στιγμή ένωσα τη φωνή μου με τους συναδέλφους μου στη Νομική Αθηνών. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έχω πει, εδώ και καιρό, ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει de facto καταργηθεί.
Να θυμίσω ότι δεν κάτσαμε ποτέ με δεμένα χέρια. Εδώ και καιρό έχω καλέσει τους φορείς της πόλης στο Δημαρχείο. Συζητήσαμε αναλυτικά για το ζήτημα. Προτείναμε λύσεις.
Ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς κι εκπροσώπους των κομμάτων για τα αιτήματά τους (ναρκωτικά. Παρεμπόριο, Εξάρχεια).
Στην έξαρση του προσφυγικού το 2015 ζητήσαμε επιτακτικά την απομάκρυνση του προχείρου καταυλισμού που είχε στηθεί στο Πεδίον του Άρεως αλλά και στη πλ. Βικτωρίας, παραχωρώντας το χώρο του Ελαιώνα για τη δημιουργία δομής.
Δεν αρκούμαστε στο να κάνουμε απλά και τυπικά τη δουλειά μας. Πηγαίνουμε πολλά βήματα παραπέρα. Και εξηγούμαι: αν ρωτήσετε τον κάθε εμπλεκόμενο δημόσιο φορέα διακριτά τι κάνει για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, θα σας απαριθμήσει μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που έχει πάρει. Εμείς, αντί να προβάλουμε ότι έχουμε εξαντλήσει τις αρμοδιότητές μας και να αποσυρθούμε ικανοποιημένοι, λέμε σε όλους τους τόνους πως οι αποσπασματικές κινήσεις δεν αρκούν. Αν δεν υπάρξει συνεργασία και συντονισμός, αν δεν γεφυρωθεί το μακρινό επίπεδο του κεντρικού σχεδιασμού με την πρακτική αντίληψη του προβλήματος από τους κατοίκους και τους φορείς του πεδίου, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.
Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον κίνδυνο να γίνω κουραστικός, θα επαναλάβω το αυτονόητο: πρέπει επιτέλους να κάνει τη δουλειά του. Να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου.
Από το Υπουργείο Υγείας εδώ και ένα χρόνο ζητούμε επίσης το αυτονόητο :
1ον. Τη λειτουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης, με την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση και σε ένα ευρύτερο πνεύμα θεραπευτικού πλουραλισμού. Μαθαίνουμε ότι για το θέμα θα εισηγηθεί η νεόκοπη Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για τα Ναρκωτικά, με εκπροσώπηση δημοσίων φορέων, με παρουσία της Εθνικής Συντονίστριας και με «διακριτική» παρουσία σε ρόλο παρατηρητή των φορέων κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται στο πεδίο. Ελπίζουμε ολόψυχα πως η ανάθεση του θέματος σε Επιτροπή δεν θα σημάνει και περαιτέρω καθυστέρηση και –κυρίως- πως θα βρεθεί η απαραίτητη πολιτική συναίνεση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
2ον: Ζητούμε η διάθεση υποκατάστατων να γίνεται,όπως και στις άλλες πόλεις της χώρας, μόνο μέσα στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, προσφάτως ο ΟΚΑΝΑ έθεσε ξανά σε λειτουργία τα κέντρα χορήγησης μεθαδόνης στην οδό Καποδιστρίου και στην Γ’ Σεπτεμβρίου.
Με την Περιφέρεια Αττικής έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Το πράττουμε αυτή τη στιγμή συν-υλοποιώντας με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ ένα εξαιρετικό πρόγραμμα διασύνδεσης των ομάδων παρέμβασης στο δρόμο (streetwork) με τις δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους ουσιοεξαρτημένους. Σε πρόσκληση της Περιφέρειας απαντήσαμε και συμβάλαμε στη χρηματοδότηση του πρώτου υπνωτηρίου αστέγων χρηστών που θα υλοποιήσει σε λίγους μήνες ο ΟΚΑΝΑ. Θεωρούμε πως υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας και θέλουμε να την αξιοποιήσουμε και για το Πεδίο του Άρεως.
Η θέση μας είναι σταθερή: διαθέστέ μας τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και ας συμφωνήσουμε ότι αναλαμβάνουμε τη φροντίδα του πάρκου στις τρεις βασικές διαστάσεις των υποδομών, της κοινωνικής μέριμνας και της αναζωογόνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

