Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.
Ο πολυπόθητος ελεύθερος χρόνος των διακοπών θα επιτρέψει στους βιβλιόφιλους να απολαύσουμε ένα- δύο (ή πέντε-δέκα, αναλόγως του επιπέδου βιβλιοφαγίας) βιβλία – διαμαντάκια. Η στήλη συγκέντρωσε μερικά από αυτά και σας τα προτείνει (ανεπιφύλακτα):
1) Paul Auster, 4321. Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σελ. 1226)
“Το καλύτερο μυθιστόρημα του Auster…. Ένα μεταμοντέρνο έπος που είναι τόσο εθιστικό όσο ένα μακροσκελές σίριαλ”, έγραψαν οι Financial times για νέο μυθιστόρημα του σπουδαίου συγγραφέα (και σεναριογράφου, αν και οι περισσότεροι τον γνωρίζουν κυρίως από την πρώτη του ιδιότητα). Ως γνήσιο μυθιστόρημα ενηλικίωσης (μεταμοντέρνο κατά το New York Times Book Review – όπως εξάλλου και γενικότερα η γραφή του Auster) παρακολουθεί τη ζωή του Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον από τη στιγμή που γεννιέται και ως την ενηλικίωση, αλλά σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές. Ο επινοητικός συγγραφέας μας δίνει ένα μεγαλόπνοο μυθιστόρημα, όπου κάθε εκδοχή της ιστορίας του Φέργκιουσον φωτογραφίζει και μία πλευρά της Αμερικής του 20ου αιώνα και τονίζει τις ατελείωτες πιθανότητες της ύπαρξης.
2) Colson Whitehead, Υπόγειος σιδηρόδρομος. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας (Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, σελ. 432)
O Colson Whitehead, συγγραφέας με εντυπωσιακό βιογραφικό και ήδη με 7 βραβευμένα βιβλία στο ενεργητικό του, υπογράφει τη βασανιστική ιστορία της Κόρα, σκλάβας σε βαμβακοφυτεία στον αμερικανικό Νότο. Εκείνη αποφασίζει να δραπετεύσει από τα βάσανά της και να ακολουθήσει τον Σίζαρ στον Υπόγειο Σιδηρόδρομο, όπου μηχανικοί και οδηγοί έχουν στήσει υπογείως ένα μυστικό δίκτυο από ράγες και σήραγγες. Αλληγορικό μυθιστόρημα που αναπλάθει την τρομοκρατία κατά την προεμφυλιακή εποχή της Αμερικής. Υποψήφιο για το Booker και έχοντας κερδίσει τα βραβεία Pulitzer, US National Book Award, Indies Choice Book Awards, ο Υπόγειος Σιδηρόδρομος είναι μια μυθοπλασία με συμβολική σημασία και προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στην Ιστορία και στις σκοτεινές σελίδες της.
3) Ralph Ellison, Αόρατος άνθρωπος. Μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, σελ. 608)
Αξιόλογο και ένα ακόμα μυθιστόρημα με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις. Πρόκειται για τον σπουδαίο Αόρατο Άνθρωπο του πολιτικοποιημένου, κορυφαίου Αφροαμερικανού συγγραφέα Ellison. Ο ήρωας της ιστορίας αυτής είναι αόρατος… “απλά επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν”. Γραμμένο το 1952, το έργο αφηγείται τις περιπέτειες του ανώνυμου Αφροαμερικανού, που υπερβαίνουν κατά πολύ την ιστορία ενός απλού ανθρώπου. Εδώ η ακραία μορφή αμφισβήτησης της φυσικής παρουσίας του άφαντου ήρωα αποτελεί κραυγή, που προσδοκά να διεκδικήσει τη θέση του στη ζωή. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μαθητείας όπου η ζωή τού ήρωα ξεδιπλώνεται από τη νεαρή ηλικία ως την ωριμότητα. Ένα δυνατό βιβλίο.
4) H.G. Wells, Ο αόρατος άνθρωπος. Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου (εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, σελ. 224)
Σχεδόν ομότιτλη με το μυθιστόρημα Αόρατος άνθρωπος που αναφέραμε παραπάνω, αλλά ανήκουσα σε άλλο λογοτεχνικό είδος είναι η αγγλική νουβέλα τρόμου και επιστημονικής φαντασίας Ο αόρατος άνθρωπος, που δημοσιεύτηκε στην Αγγλία το 1897 από τον H.G. Wells. Στο έργο κυριαρχεί το μεταφυσικό στοιχείο, ενώ παρακολουθούμε την ιστορία του Γκρίφιν, φοιτητή χημείας ο οποίος ανακαλύπτει τη μυστική συνταγή που τον καθιστά… αόρατο. Το δώρο του όμως δεν βρίσκει την αναμενόμενη επίδραση στην ανθρωπότητα και καταλήγει να μετατραπεί σε πραγματική κατάρα. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός χαρακτήρα που προσπαθεί να γίνει ανώτερος από τους άλλους ανθρώπους, σχεδόν δικτάτορας… Ένα έργο διαχρονικό και διαχρονικά αγαπημένο.
5) André Kubiczek, Σκίτσο ενός καλοκαιριού. Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός (εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ, σελ. 384
Ο Αντρέ Κούμπιτσεκ διηγείται με μεγάλη ευαισθησία τις εξερευνήσεις μίας παρέας παιδιών στην Ανατολική Γερμανία με φόντο την ψυχροπολεμική καθημερινότητα της εποχής. Ο δεκαεξάχρονος Ρενέ μένει ολομόναχος στο σπίτι για τις διακοπές με 1000 μάρκα που του άφησε ο πατέρας του. Μαζί με τους φίλους του εξερευνούν την πόλη τους, πίνουν, καπνίζουν και ερωτεύονται, μιλάνε για φιλία και για βιβλία, για μουσική και για κορίτσια. Η ρομαντική εποχή της εφηβικής αμφισβήτησης μπαίνει στο επίκεντρο, ενώ το ιστορικό πλαίσιο συνυπάρχει διακριτικά χωρίς να μεταθέτει πάνω του το κέντρο βάρους του βιβλίου. Πόνος και ευτυχία, μετάπτωση από τη χαρά στη μελαγχολία και τούμπαλην, η ανεκπλήρωτη προσπάθεια του να βιώσεις την απόλυτη στιγμή ευτυχίας. Άλλο ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα ενηλικίωσης, αυτή τη φορά από τη Γερμανία.
6) Frederic Gros, Δαιμονισμένες. Μτφ: Αλεξάνδρα Κωσταράκου (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, σελ. 320)
Ο Φρεντερίκ Γκρο γεννήθηκε το 1965 και είναι καθηγητής της πολιτικής φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Θεωρείται παγκοσμίως ως μία από τις αυθεντίες πάνω στο έργο του Foucault, ενώ έλαβε καθηγητική έδρα στο Πανεπιστήμιο μόλις στα 30 του. Οι Δαιμονισμένες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο που υμνήθηκε από τους κριτικούς και ήταν στις λίστες υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Goncourt, Renaudot και πρωτοεμφανιζόμενου μυθιστοριογράφου. Η ιστορία διαδραματίζεται στη μικρή πόλη Λουντέν της Δυτικής Γαλλίας το 1632. Η Ιωάννα των Αγγέλων, ηγουμένη της μονής των Ουρσουλίνων, ξαφνικά παρουσιάζει συμπτώματα “δαιμονισμού”, τα οποία σύντομα εμφανίζονται και σε άλλες καλόγριες της μονής. Ο εφημέριος της πόλης Υρμπαίν Γκραντιέ αποδεικνύεται ο κύριος των δαιμόνων και οι φανατικοί αντι-ουγενότοι θα σταθούν απέναντί του.
Το μυθιστόρημα μάς μεταφέρει στον σκοταδισμό των Θρησκευτικών Πολέμων που δίχασαν τη Γαλλία. Ενδιαφέρον θέμα και άρτια δομή, ένα βιβλίο που αξίζει να προσέξετε.
7) Julian Barnes, Η μοναδική ιστορία. Μτφ: Κατερίνα Σχινά (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σελ. 312)
Ο Barnes γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη, ενώ εργάστηκε στο παρελθόν ως κριτικός λογοτεχνίας στους Times. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Booker για το βιβλίο του “Ενα κάποιο τέλος”, ένα συγκινητικό βιβλίο για την αγάπη. Η αγάπη αποτελεί το θέμα και στο νέο του μυθιστόρημα, όπου παρακολουθούμε τη σχέση του 19χρονου Πολ με την 48χρονη Σούζαν – από το ξεκίνημά της μέχρι την αργή διάλυσή της. Ο Πολ που είναι περήφανος για την επαναστατική επιλογή της πρώτης του σχέσης, θα κληθεί στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις αυτού του έρωτα και θα τις βρει βαρύτερες από ό,τι είχε υπολογίσει.. Ένα έργο τρυφερό και συγκινητικό, γραμμένο με τη μοναδικής ευαισθησίας πένα του Julian Barnes.
8) Συλλογικό έργο, Οι λύκοι επιστρέφουν. Διηγήματα της “γενιάς των ερειπίων”. Μτφ: Φοίβος Ι. Πιομπήνος (εκδόσεις GUTENBERG, σελίδες 368)
Το νέο βιβλίο της αγαπημένης σειράς Aldina των εκδόσεων Gutenberg περιλαμβάνει μία συλλογή διηγημάτων της λεγόμενης «λογοτεχνίας των ερειπίων». Το είδος αυτό αναπτύσσεται στη Γερμανία κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’50, ενώ από το 1947 έως το 1967 πολλοί συγγραφείς (ανάμεσα τους και οι Siegfried Lenz, Günter Grass, Martin Walser, Heinrich Böll) συγκεντρώνονται γύρω από το “Gruppe 47” του Hans Werner Richter. Πολλοί από τους παραπάνω περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο, μαζί με τους Anna Seghers, Alexander Kluge, Heiner Müller, Max Frisch, Wolfgang Borchert και άλλους σπουδαίους μεταπολεμικούς γερμανόφωνους συγγραφείς. Είκοσι εννέα δυνατά διηγήματα, προσωπικές ιστορίες στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή και αμέσως μετά, που δείχνουν τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης μέσα σ’ ένα σκηνικό ερειπίων και ερήμωσης. Ένα εξαιρετικό βιβλίο.
Κλείνουμε το άρθρο μας με δύο ιδιαίτερες προτάσεις για μυθιστορήματα που ανήκουν στην κατηγορία “θρίλερ-αστυνομικά¨:
9) Martin Suter, Μοντεχρίστο. Μτφ: Γιώτα Λαγουδάκου (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ, σελ. 342)
O Martin Suter είναι ένας από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς και τα βιβλία του μεταφράζονται σε περισσότερες από 32 γλώσσες. Το τελευταίο του φέρει τον τίτλο Μοντεχρίστο και αποτελεί ένα καλοδουλεμένο, επίκαιρο θρίλερ για τον κόσμο των τραπεζιτών. Ο Γιόνας Μπραντ, ελεύθερος ρεπόρτερ και επίδοξος σκηνοθέτης, προσπαθεί να βρει χρηματοδότη για το τελευταίο του πρότζεκτ, το “Μοντεχρίστο”. Τρεις μήνες αργότερα, η μοίρα τού παίζει ένα παράξενο παιχνίδι: πέφτουν στα χέρια του δύο χαρτονομίσματα των εκατό φράγκων με τους ίδιους σειριακούς αριθμούς. Και αμέσως μετά κάποιοι μπαίνουν στο σπίτι του και το κάνουν άνω κάτω, ενώ ο ίδιος δέχεται επίθεση. Σασπένς, αγωνία και η γνωστή μας και από προηγούμενα έργα του κομψή γραφή -στιλιζαρισμένη κάποιες φορές, εντούτοις πάντα απολαυστική.
10) A. J. Finn, Η γυναίκα στο παράθυρο, Μτφ. Αναστάσιος Αργυρίου (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, σελ. 512)
Με ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ μας συστήνεται λογοτεχνικά ο Νεοϋρκέζος A. J. Finn. Η κεντρική ηρωίδα Άννα Φοξ ζει μόνιμα κλεισμένη στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη και περνά τις μέρες της βλέποντας παλιές ταινίες και… κατασκοπεύοντας τους γείτονές της. Μια μέρα μετακομίζει απέναντί της η “τέλεια” οικογένεια Ρασέλ – και η αρχή του τέλους έρχεται όταν η Άννα βλέπει απο το παράθυρό της κάτι που δεν έπρεπε να έχει δει. Ο κόσμος της αρχίζει να καταρρέει, κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα που κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και θυμίζει τον Χίτσκοκ στα καλύτερά του. Η γυναίκα στο παράθυρο πρόκειται να κυκλοφορήσει σε 38 χώρες, ενώ θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τη Fox.


Latest posts by Μαρία Μαντή (see all)
- Μετα-μεταναστευτική λογοτεχνία: Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα από την Αγλαΐα Μπλιούμη - September 6, 2023
- Αναγνώσεις Αυγούστου ’23 - August 13, 2023
- Παιδική Λογοτεχνία που θα ερεθίσει τη φαντασία και τα συναισθήματα το 2023 - January 10, 2023