O Κυριάκος, η Πασχαλίτσα και ο Αρχιτέκτονας: τρείς προτάσεις για μικρούς αναγνώστες

Αναγνώσεις από την Μαρία Μαντή. 

Η στήλη προτείνει μερικά βιβλία για τους μικρούς της φίλους, που θα απολαύσουν μεγάλοι και μικροί αναγνώστες.

 1) JARVIS, Κυριάκος ο Σαγόνιας
(Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, σελίδες 40)

Ο Jarvis, ο συγγραφέας και εικονογράφος με το αντισυμβατικό χιούμορ, επιστρέφει με ένα εικονογραφημένο βιβλίο που έχει ήρωα έναν κροκόδειλο: τον Κυριάκο τον Σαγόνια. Άξιος συνεχιστής μιάς γενιάς κροκοδείλων που συνήθιζαν να τρομάζουν τα άλλα ζώα, ο Κυριάκος μπαίνει κάθε πρωί στη ζούγκλα για να επιδείξει τα καλοακονισμένα του δόντια και να τρομάξει τους πάντες. Έπειτα αποσύρεται στον βάλτο του περήφανος. Μόνο τότε αποκαλύπτει (στους αναγνώστες αρχικά) το μεγάλο -και διασκεδαστικό- μυστικό του. Ο Κυριάκος τελικά θα ανακαλύψει πως υπάρχει η δυνατότητα να συνυπάρχει καλά με τους άλλους χωρίς να απαρνείται τον πραγματικό του εαυτό. Ο νέος τρόπος ζωής του θα του προσφέρει νέες εμπειρίες και καλούς φίλους, θα του αποκαλύψει τις πραγματικές του επιθυμίες και θα του καταδείξει την αξία της φιλίας και της ομαδικότητας. Ζεστή αφήγηση με αξιαγάπητο χιούμορ και άρτια εικονογράφηση με ζωντανά έντονα χρώματα και υφή ξυλομπογιάς, που δημιουργούν ένα χαρούμενο και ζεστό περιβάλλον για την εξιστόρηση. Συστήνεται για παιδιά ηλικίας 3+ ετών.

2) Julia Donaldson, Τι άκουσε η Πασχαλίτσα, Εικονογράφηση: Lydia Monks
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή (Εκδόσεις: Μεταίχμιο, σελ. 28)

Στο αγρόκτημα επικρατεί χάος από τις φωνές των ζώων που ζουν φασαριόζικα την καθημερινότητά τους. Όταν όμως δυο πονηροί κλέφτες καταστρώνουν σχέδια για το πως θα κλέψουν την όμορφη αγελάδα, η μικροσκοπική και αθόρυβη Πασχαλίτσα είναι αυτή που θα επέμβει και θα ανατρέψει τα σχέδιά τους. Μια περιπέτεια με αγωνία και χιούμορ, γραμμένη σε ευρηματικά στιχάκια από τη χαρισματική Julia Donaldson, δημιουργό του παγκοσμίως αγαπητού Γκρούφαλο. Ταιριαστή στην ιστορία και η εικονογράφηση της Monks, η οποία χρησιμοποιεί έντονα χρώματα συνδυάζοντάς τα ευρηματικά με στοιχεία κολάζ. Εξαιρετική τέλος και η απόδοση του αρχικού κειμένου από τη Μάρω Ταύρη. Κατάλληλο για ηλικίες από 3+.

3) Andrea Beaty, Ιγκι Πεκ, Ο Αρχιτέκτονας, Εικονογράφηση: Roberts David
Μετάφραση: Πιπινη Αργυρώ, σελ. 32 (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Μια ενδιαφέρουσα νέα παιδική σειρά μας συστήνουν οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με ήρωες παιδιά με ιδιαίτερα ταλέντα. Στο βιβλίο Ίγκι Πεκ ο αρχιτέκτονας, βλέπουμε την ιστορία του μικρού Ίγκι που έχει ταλέντο στο να κατασκευάζει και να χτίζει πράγματα – μια φορά μάλιστα έφτιαξε στον μπροστινό του κήπο ένα αντίγραφο της Μεγάλης Σφίγγας σε πραγματικές διαστάσεις. Η δασκάλα του όμως δεν φαίνεται να εκτιμά το ταλέντο του Ίγκι και οι μέρες του μικρού αρχιτέκτονα γίνονται αφόρητα αργές και ανιαρές. Ώσπου η τάξη του πάει μια εκπαιδευτική εκδρομή και ο Ίγκι βρίσκει την ευκαιρία να αποδείξει πόσο χρήσιμος είναι πάντα ένας καλός μάστορας. Απλό κείμενο και αφήγηση σε απολαυστικές ρίμες, εκφραστική εικονογράφηση με όμορφα χρώματα και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τους μικρούς αναγνώστες: δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας. Μια πολύ όμορφη σειρά βιβλίων που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3+ ετών.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts