Εισβολή σε πολυκατοικία της Μαυρομματαίων: «Αν φωνάξεις, θα σε σφάξω!»

του Δημήτρη Καλαντζή.

Μετά την τραγική απαξίωση του δημόσιου χώρου της οδού Μαυρομματαίων στη νότια πλευρά του Πεδίου του Άρεως, η ανασφάλεια και ο φόβος εισβάλουν και μέσα στους ιδιωτικούς χώρους των κατοίκων. Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι πολυκατοικία που βρίσκεται απέναντι από την πιάτσα ναρκωτικών του Πεδίου του Άρεως δέχτηκε επίθεση από αγνώστους εισβολείς, οι οποίοι με εξαιρετική βιαιότητα άνοιξαν τέσσερα διαμερίσματα, ενώ ένας από αυτούς απείλησε γυναίκα που βοηθά ηλικιωμένη ένοικο ότι «αν φωνάξει θα τη σφάξει».

Η επίθεση είχε χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν με εκείνα τυπικής συμμορίας διαρρηκτών. Οι άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία πολλών ενοίκων λόγω των διακοπών του Πάσχα, παραβίασαν την εξώπορτα της πολυκατοικίας και έσπασαν διαδοχικά τις πόρτες τεσσάρων διαμερισμάτων. Αντί να αναστατώσουν το πρώτο διαμέρισμα, ψάχνοντας για κρυμμένα πράγματα αξίας και χρήματα, προτίμησαν να πάρουν ελάχιστα αντικείμενα (κυρίως ηλεκτρονικά) που ήταν σε εμφανείς θέσεις και να προχωρήσουν στο  σπάσιμο της πόρτας του επόμενου διαμερίσματος και του επόμενου και του επόμενου.

Όταν βρήκαν μεγάλη αντίσταση σε μία πόρτα λόγω ύπαρξης μπάρας ασφαλείας από την εσωτερική πλευρά, άρχισαν να χτυπάνε με μανία μέχρι να κατορθώσουν να τη σπάσουν (πιθανότατα με βαριοπούλα, όπως υποθέτει η αστυνομία), αλλά και σε αυτό το διαμέρισμα προκάλεσαν μικρή αναστάτωση αφαιρώντας ελάχιστα πράγματα, παρά την ύπαρξη κοσμημάτων και αντικειμένων αξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένοικος της πολυκατοικίας νόμιζε ότι γινόταν σεισμός την ώρα των χτυπημάτων για να σπάσει η πόρτα. Κάλεσε αμέσως την αστυνομία, η οποία όμως δεν πρόλαβε τους αγνώστους. Βρήκε όμως δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς οι εισβολείς δεν φορούσαν γάντια.

Λίγη ώρα αφότου έφυγε η αστυνομία, κυρία που φροντίζει ηλικιωμένη ένοικο άκουσε εκ νέου θορύβους και προσπάθησε να δει τι συμβαίνει με αποτέλεσμα να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με εξαγριωμένο άντρα που της είπε σε άπταιστα ελληνικά «αν φωνάξεις, θα σε σφάξω!». Η τρομοκρατημένη γυναίκα επιχείρησε να ειδοποιήσει άλλους ενοίκους που από μισάνοιχτες πόρτες άρχισαν να φωνάζουν στον εισβολέα, ο οποίος απαντούσε με βρισιές καθώς κατέβαινε βιαστικά το κλιμακοστάσιο για να παραβιάσει την κλειδωμένη εξώπορτα και να εξαφανιστεί πριν επιστρέψει η αστυνομία.

Οι ένοικοι εκτιμούν ότι ο άγνωστος είτε είχε κρυφτεί στην ταράτσα όσο η αστυνομία έπαιρνε αποτυπώματα, είτε ακολουθούσε σχέδιο που προέβλεπε ότι η επίθεση θα γινόταν σε δύο στάδια: στο πρώτο οι άγνωστοι θα έσπαγαν τις πόρτες και στο δεύτερο θα έμπαιναν ως «κύριοι» να αδειάσουν τα διαμερίσματα, αφού το Μεγάλο Σάββατο ήταν αδύνατον να αντικατασταθούν οι πόρτες και μάλιστα από ενοίκους που έλειπαν σε διακοπές.

Για να μην διακινδυνεύσουν τυγχόν ολοκλήρωση του σχεδίου, οι ένοικοι αναγκάστηκαν να προσλάβουν ιδιωτική εταιρεία φύλαξης μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ σκέφτονται σοβαρά -μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλες πολυκατοικίες της περιοχής- να προσλάβουν μόνιμη ιδιωτική εταιρία φύλαξης.

Το οικονομικό κόστος για εκείνους θα είναι μεγάλο αλλά το κοινωνικό κόστος  για όλη την περιοχή ακόμα μεγαλύτερο, αφού θα σημάνει την παραδοχή του τέλους της «δημόσιας ασφάλειας» και την είσοδο στην εποχή του «όποιος έχει χρήματα κοιμάται ήσυχος».

Αλήθεια, εκεί θέλουμε να πάμε ως κοινωνία;

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts