H Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου μιλά για την πιάτσα ναρκωτικών και τις υποδομές του Πεδίου του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και την εκπομπή της Κατερίνας Χριστοφιλίδου Eco News (Σάββατο 7:00-8:00) για το Πεδίον του Άρεως και συγκεκριμένα για την εγκληματικότητα (πιάτσα εμπορίας και πώλησης ναρκωτικών), τη λειτουργία του Άλσους Οικονομίδη (και τις φήμες ότι ενδεχομένως θα λειτουργήσει ως νυχτερινό κέντρο διασκέδασης – κν. «σκυλάδικο»), το Green Park, τις παιδικές χαρές, τις υδάτινες διαδρομές και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. (Στη συζήτηση συμμετείχε και ο δημοσιογράφος, κάτοικος του Πεδίου του Άρεως Δ.Καλαντζής.) Παραθέτουμε τα βασικά σημεία από όσα είπε η κυρία Κυπριανίδου.

ΠΙΑΤΣΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

«Η εγκατάλειψη του Πάρκου από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών πίσω από τα φυλλώματα του Πάρκου. Εμείς επιχειρήσαμε την ανάταξη των υποδομών του Πάρκου βήμα με βήμα… Πρόβλημα τοξικοεξαρτημένων δεν αντιμετωπίζει μόνο η Αθήνα. Ειδικά σε συνθήκες κρίσης, το πρόβλημα οξύνεται. Με τις προσπάθειες τις δικές μας όλων αυτών των ετών, το πρόβλημα απομειώθηκε πάρα πολύ μέσα στο Πάρκο αλλά έχει βγει στις νότιες πορείες του και στη Μαυρομματαίων. Σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, του κύριου Ξανθού, εμείς θέσαμε το ζήτημα ότι σε έναν χώρο πρασίνου, όπου πηγαίνουν παιδιά, θα πρέπει οι πολίτες να έχουν το αίσθημα ασφάλειας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την Περιφέρεια είχαμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να υπάρχει ένστολη παρουσία της Αστυνομίας στο Πάρκο. Πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση αυτής της συμφωνίας που είχαμε κάνει, προκειμένου να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας σε αυτόν που θέλει να χαίρεται το Πάρκο, κάτι που είναι δικαίωμά του. Η Περιφέρεια, στα όρια των αρμοδιοτήτων της, πήρε την πρωτοβουλία για να δώσει 800.000 ευρώ στον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ για ένα πρόγραμμα «απομείωσης της βλάβης», ανακούφισης και καθοδήγησης των χρηστών σε δομές».

ΑΛΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

«Το Άλσος Οικονομίδη βρίσκεται στην τελική φάση του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Λόγω προσφυγών δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο ανάδοχος. Το αμέσως επόμενο διάστημα – εντός εβδομάδων – θα έχει λυθεί το θέμα. Θα το έχει κάποιος επιχειρηματίας ως χώρο εστίασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού».

  • Στο Πεδίον του Άρεως ακούγεται έντονα η φήμη ότι το «Άλσος» θα λειτουργήσει ως «σκυλάδικο»…

«Γιατί να σκεφτόμαστε αρνητικά; Θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση σε έναν τέτοιο χώρο και βάσει των προδιαγραφών που πορευόμαστε να γίνει μία τέτοια κατάσταση. Αυτό που έλεγε η διακήρυξη είναι χώρος εστίασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Ο ανάδοχος θα έχει και τα δύο μικρά αναψυκτήρια, τις «Γαρδένιες», οπότε θα υπάρχει ένας πυρήνας στο κέντρο του Πάρκου όπου θα έχει τη δυνατότητα ο καθένας να πηγαίνει και να απολαμβάνει τον χώρο».

  • Το άλλο που ακούγεται έντονα είναι ότι ο χώρος του Άλσους θα απομονωθεί από το υπόλοιπο Πάρκο με φράκτη…

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Είναι μέσα στο Πάρκο. Γιατί να απομονωθεί; Ίσα ίσα, εμείς αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει στην καρδιά του Πάρκου ένας χώρος εστίασης για να μπορεί ο καθένας να κάθεται με την οικογένειά του, να απολαμβάνει την καφέ του και το πράσινο».

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

«Οι Παιδικές Χαρές έχουν πιστοποιηθεί από αυστριακό οργανισμό και ο φάκελος έχει πάει για την τυπική διαδικασία στην Επιτροπή Παιδικών Χαρών του Δήμου Αθηναίων και περιμένουμε μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα – πιστεύω- να τις ανοίξουμε επισήμως. Έχουν πιστοποιηθεί και ανακαινιστεί ήδη».

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

«Το Πάρκο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει συνεχώς να συντηρείται, αυτό που σπάζει να φτιάχνεται κλπ. Είναι μία συνεχής διαδικασία. Όσο όμως δεν βανδαλίζονται οι υποδομές, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα».

ΝΕΡΟ, ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΑ, ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

«Κάνουμε μία μελέτη γιατί αυτά είναι θέματα ηλεκτρομηχαναλόγων».

GREEN PARK

«Μας απασχολεί πάρα πολύ γιατί βγαίνει στη Μαυρομματαίων με τα γνωστά προβλήματα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω επί του παρόντος. Θα κάνουμε σίγουρα κάτι και για αυτόν τον χώρο, μην ανησυχείτε καθόλου».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

«Η Περιφέρεια θεωρεί «κλειδί» τη συνεργασία με τους κατοίκους για την ανάταξη του δημόσιου χώρου και μάλιστα σε μία πυκνοδομημένη αστική περιοχή. Ακριβώς σε αυτή τη λογική εμείς… δεν υπάρχει φορέας και συλλογικότητα που να μην συνδιαλεγόμαστε και να μη δίνουμε το Πάρκο για εκδηλώσεις. Αναφέρω ως παράδειγμα τον αγώνα δρόμου που κάνουν την Κυριακή οι «Αθηναίοι Δρομείς», θα ακολουθήσει ο αγώνας δρόμου που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και μετά οι εκδηλώσεις που κάνουμε σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Μόνο με συνέργειες, κοινές δράσεις και καλό πνεύμα μπορούμε να ανακτήσουμε δημόσιους χώρους».

(Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το ΣΚΑΪ 100,3 το Σάββατο 14 Απριλίου 2018) 

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts