Μύθοι του Πάρκου από τη «Στέγη» στο Πεδίον του Άρεως

Μια θεατρική παράσταση, ένας ραδιοφωνικός σταθμός, εφήμερες εικαστικές παρεμβάσεις και παράλληλες δράσεις, περιλαμβάνονται στο πρότζεκτ «Μύθοι του Πάρκου» που διοργανώνει 2-16 Μαΐου η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως στο πλαίσιο του φεστιβάλ «FFF5».

Το πρότζεκτ έχει καταρτίσει η ρωσική κολεκτίβα Chto Delat («Τι να κάνουμε;») σε συνεργασία με τον Ουκρανό εικαστικό και μουσικό Anton Kats και περιγράφεται ως εξής από τη «Στέγη»:

Το Πεδίον του Άρεως είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια αστικά πάρκα της Αθήνας. Ως πάρκο, αρχίζει να ενσωματώνεται στη δημόσια σφαίρα στις αρχές του 20ού αιώνα, στη δεκαετία του 1950 ζει ήδη την ακμή του, ως ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου, ενώ σήμερα κύρια χαρακτηριστικά του Πεδίου του Άρεως, πέραν της πλούσιας και σπάνιας χλωρίδας του, είναι η ετερογένεια του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων που καθημερινά το ενεργοποιούν με έναν αμφίσημο τρόπο. Ειδοποιό στοιχείο, που διατρέχει τις πολλαπλές ταυτότητες του πάρκου στον χρόνο, αποτελούν τα θραύσματα ιστορίας, τα οποία είναι ικανά να σχηματίσουν συνέχειες της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Εξοπλισμένο με διαφορετικές αισθητικές γλώσσες, εκφραστικά μέσα και τρόπους, αλλά και θεμελιωμένο στα ευρήματα μιας πρωτότυπης και ευρείας διεπιστημονικής έρευνας, το πρότζεκτ συνδιαλέγεται με ετερόκλητα θραύσματα της μνήμης του πάρκου και στέκεται κριτικά απέναντι στα εθνικά αφηγήματα, τα άκαμπτα στερεότυπα και τις παγιωμένες ταυτότητες. Το Park Fables (Μύθοι του Πάρκου) αναδύεται μέσα από τη ζωή του πάρκου στο παρόν και εκτείνεται στους διαφορετικούς του χώρους και χρόνους· δημιουργεί ένα εφήμερο πεδίο μυθοπλαστικών συνδέσεων μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, προκαλώντας συναντήσεις μεταξύ ιστορίας και μνήμης, μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, επιθυμιών και εμπειριών, μεταξύ των διαφορετικών καταστάσεων και ταυτοτήτων που διαμορφώνονται στο Πεδίον του Άρεως.

Οι δράσεις του Park Fables περιλαμβάνουν εφήμερες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που συνομιλούν με την πολιτιστική κληρονομιά του πάρκου: μια θεατρική παράσταση και ένας ραδιοφωνικός σταθμός / χώρος ακρόασης αποτελούν τον πυρήνα του έργου, που πλαισιώνεται από προσωρινές εικαστικές εγκαταστάσεις και παράλληλες δράσεις. Όλες οι παρεμβάσεις καλούν το κοινό να σκεφτεί και να συζητήσει, να διαπραγματευτεί τις πολυπλοκότητες της σύγχρονης πολιτικοκοινωνικής κατάστασης, με διάθεση ανάδειξης διαφορετικών τρόπων διαχείρισης και χρήσης των δημόσιων χώρων και επανεπινόησης του ρόλου των χώρων ψυχαγωγίας. Σημείο αναφοράς και κόμβος συναντήσεων, κατά τις δράσεις του Park Fables, αποτελεί ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο, στο οποίο συστεγάζονται ο ραδιοφωνικός σταθμός και μια βιβλιοθήκη.

Park Fables

2, 5, 6, 12, 13 & 16 Μαΐου | 19:00 (διάρκεια: περίπου 2 ώρες) | Σημείο εκκίνησης: Περίπτερο | Κατάλληλο για θεατές 15+

Η περφόρμανς του Park Fables ξεκινά με ξεναγήσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας μέσα στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως. Κάθε διαφορετική διαδρομή, μέσα από την οπτική γωνία διαφορετικής αφήγησης, οδηγεί το κοινό σε ένα θεατρικό έργο σύγχρονων μύθων. Αντλώντας έμπνευση από τη λογική των Μύθων του Αισώπου, κάθε μύθος αποτελείται από μια ιστορία, η οποία εμψυχώνεται από κούκλες και φέρνει στην επιφάνεια «ηθικά διδάγματα», ανοιχτά σε ερμηνείες.

Dirty Athens Brass Band

2 Μαΐου | 22:00 | Πλατεία Πρωτομαγιάς (Yπαίθριο θέατρο)

H Dirty Athens Brass Band δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2014, με αφορμή την κοινή αγάπη των μελών της για τη μουσική και, ειδικότερα, για τον ξεχωριστό ήχο που παράγεται από τον συνδυασμό πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων. Εμπνέεται από τα μουσικά σύνολα της Νέας Ορλεάνης και έχει ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών.

Ράδιο Πεδίο

2-16 Mαΐου | 10:00-21:00 | Περίπτερο

To Ράδιο Πεδίο είναι ένας διαδραστικός ραδιοφωνικός σταθμός περιορισμένης εμβέλειας (narrowcast) στο πάρκο. Είναι ένας ανοιχτός χώρος ακρόασης που υφαίνει ένα δίκτυο εκπομπών και λήψεων. Ως ηχητικό γλυπτό και πεδίο μάθησης, το Ράδιο Πεδίο ενισχύει τις υποδομές ήχου και φωνής στο δημόσιο χώρο, περιλαμβάνοντας συζητήσεις και εργαστήρια, παρουσιάσεις και προβολές, βιβλιοθήκη και απροσδόκητες συναντήσεις.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Ράδιο Πεδίο: Δημόσιες Συζητήσεις στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως

Επιμέλεια Συζητήσεων: Παυσανίας Καραθανάσης, Anton Kats, Dmitry Vilensky

Συντονιστής: Παυσανίας Καραθανάσης

Το πάρκο και η πόλη: Αντανακλάσεις της ζωής στο πάρκο και τις περιοχές γύρω του στο παρελθόν και το παρόν

4 Μαϊου | 17:00-19:00

Μια συζήτηση μεταξύ ερευνητών και συγγραφέων, που συνέβαλαν στην έκδοση της εφημερίδας του Park Fables, σχετικά με θέματα που αφορούν την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την αστικοποίηση και τις βιωμένες εμπειρίες του πάρκου.

Συμμετέχουν:

Κώστας Μωραΐτης (Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Θανάσης Γάλλος (Δρ. Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Ερευνητής ΑΣΚΙ), Αθηνά Σταματοπούλου (Αρχιτέκτονας, Υποψήφια διδάκτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Μαρία Σαμπατακάκη (Ιστορικός, Ομάδα παραγωγής Δημόσιας Ιστορίας “hιστορισταί”), Μιχάλης Φέστας (Ιστορικός, Ξεναγός)

Ράδιο Πεδίο: Φωνή και ραδιοφωνική αναμετάδοση στους δημόσιους χώρους

5 Μαΐου | 17:00-18:30

Μία συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών σχετικά με θέματα αναμετάδοσης της φωνής στον δημόσιο χώρο μέσω του ραδιοφώνου. Το ραδιόφωνο ως ερώτηση σχετικά με τη δράση του μέσου και ως ένα στρατηγικό εργαλείο για την παραγωγή (εθνικής) μνήμης και ταυτότητας. Ποιος μεταδίδει τι και για ποιον; Τι είναι μια μετάδοση και για ποιους λόγους μεταδίδεται;

Συμμετέχουν:

Anton Kats (Εικαστικός, Μουσικός), Πάνος Πανόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Αλεξάνδρα Κουμαντάκη (Εικαστικός, Sound Artist), Άγγελος Κράλλης (Εικαστικός, Μουσικός – CHICKN), Άννα Παπαέτη (Δρ. Μουσικολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Πάντειο Πανεπιστημίο)

«Δεν φεύγω από το πάρκο πριν πέσει ο ήλιος»: Αστεγία και περιθωριοποίηση στο αστικό περιβάλλον

6 Μαΐου| 17:00-18:30

Μια συζήτηση σχετικά με τις πολλαπλές πλευρές του αστικού φαινομένου της έλλειψης στέγης. Επαγγελματίες της υποστήριξης αστέγων ανταλλάσσουν εμπειρίες και οπτικές.

Συμμετέχουν:

Ιωάννα Ψημούλη (Ψυχολόγος, Συντονίστρια του προγράμματος «Φροντίδα εν κινήσει», Υπεύθυνη της δουλειάς στον δρόμο-Street Work, PRAKSIS), Αιμιλία Δούκα

(Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Κοινωνικών Προγραμμάτων περιοδικό δρόμου «σχεδία»)

 

«Ερχόμαστε εδώ για να είμαστε ελεύθεροι και οι δυο μας»: Συζήτηση για τις σχέσεις ανθρώπων και ζώων στους ανοιχτούς χώρους των πόλεων

11 Μαΐου | 17:00-19:00

Μια συζήτηση για τα ζητήματα της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων στο αστικό περιβάλλον. Τόσο τα δεσποζόμενα όσο και τα αδέσποτα ζώα ζουν μαζί με τους ανθρώπους στις πόλεις. Πώς όμως σχετιζόμαστε με τα άλλα έμβια όντα με τα οποία μοιραζόμαστε τις πόλεις μας;

Συμμετέχουν:

Μενέλαος Καραμαγγιώλης (Σκηνοθέτης), Νίκος Τσιάμης (Επαγγελματίας Προπονητής Σκύλων, Σύμβουλος Ανατροφής & Κηδεμονίας Σκύλων), Ειρήνη Μολφέση (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας)

 

Να κρύβεσαι ή να μην κρύβεσαι; Συζήτηση σχετικά με την πολιτική της «απόκρυψης» των στιγματισμένων πρακτικών στους αστικούς χώρους

12 Μαΐου | 17:00-18:30

Μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση ουσιών στους δημόσιους χώρους της πόλης, μεταξύ επαγγελματιών από οργανισμούς που παρεμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας στο ζήτημα της χρήσης ουσιών και κοινωνικών επιστημόνων που ασχολούνται με ζητήματα περιθωριοποιημένων ομάδων στα αστικά κέντρα.

Συμμετέχουν:

Αγγελική Κίτσιου (Δρ. Κοινωνιολογίας, Στέλεχος Τμήματος Έρευνας OKANA), Τάσος Σμετόπουλος (Ιδρυτής και Συντονιστής της ΜΚΟ Standing for People – STEPS)

 

 «Παίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι στο πάρκο»: Συζήτηση σχετικά με τα παιχνίδια, τον ανταγωνισμό και την κοινωνικότητα στους ανοιχτούς χώρους των πόλεων

13 Μαΐου | 17:00 – 18:30

Το σκάκι, το τάβλι και το ντόμινο παίζονται καθημερινά στο πάρκο. Πώς αυτά τα παιχνίδια γίνονται τρόποι συγκρότησης κοινωνικών σχέσεων; Μια συζήτηση περί κοινωνικότητας, ανταγωνισμού και διασκέδασης στους αστικούς ανοιχτούς χώρους.

Συμμετέχουν:

Εκπρόσωποι του Σκακιστικού Τμήματος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου,

Εκπρόσωπος της ομάδας Pétanque του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

* Η ομάδα Pétanque του περιοδικού «σχεδία» θα παίζει στο πάρκο

 

Τι να κάνουμε; Το έργο δημόσιας τέχνης ως εργαλείο μεταμορφώσεων

15 Μαΐου | 17:00 – 19:00

Μια συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών και επιμελητών σχετικά με τα έργα δημόσιας τέχνης και τις δυνατότητές τους να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ισότιμης και συμμετοχικής δημόσιας σφαίρας. Πώς μπορούν τα έργα δημόσιας τέχνης να συμμετέχουν στην παραγωγή γνώσης, να είναι κοινωνικά χρήσιμα ή βιώσιμα, αλλά την ίδια στιγμή να διατηρούν αισθητική και καλλιτεχνική σημασία; Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δέσποινα Ζευκιλή, Κριτικός Τέχνης, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Αθηνόραμα και Μέλος της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών

Συμμετέχουν:

Κάτια Αρφαρά (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Dmitry Vilensky (Εικαστικός, Επιμελητής – Chto Delat), Συραγώ Τσιάρα (Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης), Ελπίδα Καραμπά (Επιμελήτρια, Θεωρητικός Τέχνης)

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

2-16 Mαΐου

Λεωφόρος των Ηρώων

Η Λεωφόρος των Ηρώων αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο του Πεδίου του Άρεως με έντονη ιστορική-μνημειακή και συμβολική αξία: οι Μύθοι του Πάρκου περνούν ανάμεσα από τις προτομές των Ηρώων της Επανάστασης του 1821, εμπλουτίζοντας το πεδίο τους με ιστορικές φράσεις γραμμένες σε πανό.

Πλατεία Πρωτομαγιάς

Σημαίες με «Τα πιο διάσημα πτηνά του Πεδίου του Άρεως», τοποθετούνται γύρω από το αμφιθέατρο στην Πλατεία Πρωτομαγιάς και εμπνέονται από την πλούσια δημόσια θεατρική ζωή του πάρκου. Φράσεις που ειπώθηκαν από επαναστάτες του θεάτρου του 20ού αιώνα, όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και ο Αουγκούστο Μπόαλ, αλλά και από κάποιες εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου, γράφονται στα πανό και υπενθυμίζουν τη δυναμική χειραφέτησης των θεατρικών πρακτικών.

Ο Φόρμιγγας των φυτών

Περίπτερο

Τι μουσική μπορούν να παράγουν τα φυτά; Η ηχητική εγκατάσταση της Αλεξάνδρας Κουμαντάκη και του Περικλή Λαζάρου δημιουργείται μέσα από την ηχοποίηση των φυτών, δηλαδή τη μετάφραση των δεδομένων τους σε μουσική.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθήματα ποδηλάτου για ενήλικες

5 Μαΐου | 10:30 – 14:30

 

Ποδηλασία

6 Μαΐου | 12:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00 | Περίπτερο

Ποδηλατάδες και μαθήματα ποδηλάτου για ενήλικες εμπλουτίζουν τις δυνατότητες εξερεύνησης του πάρκου, προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία, πέραν του περίπατου. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την MBike. Σε συνεργασία με την οργάνωση «Μέλισσα», οι γυναίκες που εντάσσονται στο δίκτυό της θα έχουν ευκαιρία εκμάθησης ποδηλάτου, μέσα από τη συμμετοχή τους στα μαθήματα.

Τουρνουά σκακιού

11-13 Μαΐου | 12:00 | Περίπτερο

Το σκάκι, το ντόμινο και το τάβλι είναι χαρακτηριστικά παιχνίδια στις δραστηριότητες των ανθρώπων που συχνάζουν στο πάρκο. Το ερασιτεχνικό τουρνουά σκακιού είναι ανοιχτό σε όλους και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Πρόκειται για μια δράση που γίνεται για πρώτη φορά στο Πεδίον του Άρεως, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική συνέχειας και καθιέρωσής της.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή με το περιοδικό δρόμου «σχεδία»

8 Μαΐου | 17:00 – 19:00

Περίπτερο

Στο εργαστήριο, θα μάθουμε πώς τα παλιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, δίνοντας μια νέα ευκαιρία, νέα μορφή, νέα ζωή σε κάτι φαινομενικά «άχρηστο», «σκουπίδι». Θα γίνει πρακτική παρουσίαση του «σχεδία αρτ» (Upcycling Project), ενός κοινωνικού προγράμματος του περιοδικού «σχεδία» που πραγματοποιείται από άστεγους και/ή ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Τα ξωτικά του πάρκου

25 Απριλίου, 2, 8 & 16 Μαΐου

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το Πεδίο του Άρεως, μαθητές δημοτικού σε συνεργασία με τον κουκλοπαίκτη και κουκλοποιό Στάθη Μαρκόπουλο μεταμορφώνονται σε «Ξωτικά του Πάρκου» μέσα από τις κούκλες από φυσικά υλικά και ανακυκλώσιμα σκουπίδια που θα φτιάξουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα δικό τους, ομαδικό δρώμενο που θα μας παρουσιάσουν στην πλατεία Πρωτομαγιάς στο τέλος του εργαστηρίου.

 

Το πάρκο και η πόλη

Βιωματικό εργαστήριο που προσκαλεί μαθητές Γυμνασίων της ευρύτερης περιοχής του πάρκου να εξερευνήσουν μαζί με τους καθηγητές τους το πάρκο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να απαντήσουν στην ανοιχτή ερώτηση «Πώς συνδέεται το πάρκο με την πόλη;».

συντελεστές

Σύλληψη-Συντονισμός: Chto Delat (Tsaplya Olga Egorova, Nina Gasteva, Nikolay Oleynikov,  Dmitry Vilensky) σε συνεργασία με τον Anton Kats

Επιμέλεια πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά

Eπιτόπια και βιβλιογραφική έρευνα: Αθηνά Σταματοπούλου, Παυσανίας Καραθανάσης

Ιστορική και αρχειακή έρευνα: Μαρία Σαμπατακάκη, Μιχάλης Φέστας

Οργάνωση παραγωγής: Μαντώ Γιαννίκου

Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Τσίτσας

Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Μιχάλης Βραχλιώτης

Σχεδιασμός & κατασκευή κουκλών: Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια

Γραφικά & Σχεδιασμός εντύπου οδηγιών και εφημερίδας: busy building

 

Narrator: Σπύρος Ανδρεόπουλος

Μετάφραση από τα ρώσικα: Ιρίνα Σμυσλιάεβα, Ερι Κύργια

Guided Tours: Μαρία Πετεινάκη, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παυσανίας Καραθανάσης

Χορευτές: Γιάννης Αντωνίου, Ξένια Βλάχου-Κογχυλάκη, Κατερίνα Γεβετζή, Χριστίνα Ζαχαρία, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Μαργαρίτα Τρίκκα, Δήμητρα Χαραλαμπίδου, Αντώνης Πριμηκύρης, Αντριάν Κολαρίτζ

Χειρισμός μαριονέτας: Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια

Operator ραδιοφώνου: Παυσανίας Καραθανάσης

 

Ανάθεση & Παραγωγή: Onassis Culture/FFF

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής

Ευχαριστίες: Τασούλα Βερβενιώτη, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Στέλιος Κυμιωνής, Ιωάννα Ψιμούλη, Χρύσανθος Ξάνθης, Κατερίνα Κοφφινά, Δήμητρα Τσιούρβα, Λέανδρος Σλάβης, Ιχάμπ Σαμπάνα, Ηλίας Παρασκευόπουλος.

 

Ευχαριστούμε ακόμα όλους τους ανθρώπους που μοιράστηκαν σκέψεις, ιστορίες και εμπειρίες κατά την επιτόπια έρευνα και συγκεκριμένα: την Χριστίνα, τον Αιμίλιο, την Μαρία, την Κωνσταντίνα, την Σουζάνα, τον Άρη, τον Αλί, τον Πάνο, την Καλλιόπη, τον Φίλιππο, το Βασίλη, την Αντιγόνη, το Γιάννη, τον Αποστόλη, τη Λένα, τη Σμαρώ και τη Μυρτώ.

 

Θερμές ευχαριστίες προς το Αρχείο της ΕΡΤ, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), την ΜΚΟ PRAKSIS, το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και την MBike.

διαβάστε περισσότερα

Το Park Fables υλοποιήθηκε μετά από ανάθεση που έγινε στους καλλιτέχνες από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 5. Αναπτύχθηκε μέσα από πολύμηνη συνεργασία πολλών ανθρώπων, που συνέβαλαν σε διαφορετικές πτυχές του. Καθοριστικής σημασίας ήταν η εκτεταμένη έρευνα που έγινε σε ποικίλες κατευθύνσεις: η επιτόπια, ιστορική, ανθρωπολογική, βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για το Park Fables, «έσκαψε» στα διαφορετικά βάθη του Πεδίου του Άρεως, έφερε στο φως και συγκέντρωσε πρωτότυπο και αδημοσίευτο υλικό, σε διαρκή συμπόρευση με τη συχνή παρουσία των Chto Delat και του Άντον Κατς στο άμεσο βίωμα του πεδίου.

Η ονομασία «Πεδίον του Άρεως» μαρτυρεί το παρελθόν του πάρκου, όταν ο χώρος αυτός φιλοξενούσε δραστηριότητες του στρατού, κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα. Αν και η ονομασία παραπέμπει στον αρχαιοελληνικό Ολύμπιο θεό του πολέμου, στην πραγματικότητα προέρχεται από τα λατινικά: Campus Martius ονομαζόταν ένας υπαίθριος χώρος δημόσιων συγκεντρώσεων στην αρχαία Ρώμη, αφιερωμένος στον αντίστοιχο ρωμαϊκό θεό του πολέμου (Mars). Στη νεότερη εποχή, η ονομασία Campus Martius συχνά αναφέρεται σε πεδία όπου λαμβάνουν χώρα στρατιωτικές ασκήσεις· αντίστοιχα «Πεδία του Άρεως» υπάρχουν στο Παρίσι και στην Αγία Πετρόπουλη.

Οι Chto Delat (Τι να κάνουμε;) είναι μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από καλλιτέχνες, κριτικούς, στοχαστές και συγγραφείς από τη Ρωσία, η οποία ιδρύθηκε το 2003 στην Αγία Πετρούπολη, με στόχο τη συγχώνευση των πεδίων της πολιτικής θεωρίας, της τέχνης και του ακτιβισμού. Η κολεκτίβα Chto Delat βλέπει τον εαυτό της ως ένα καλλιτεχνικό κύτταρο, αλλά και ως κοινοτικό μοχλευτή μιας ποικιλίας πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η οποία αποσκοπεί στην πολιτικοποίηση της «παραγωγής γνώσης». Η καλλιτεχνική δραστηριότητα της ομάδας υλοποιείται μέσα από ένα ευρύ φάσμα μέσων και πρακτικών –από βίντεο και θεατρικές παραστάσεις μέχρι ραδιοφωνικά προγράμματα και τοιχογραφίες– και περιλαμβάνει καλλιτεχνικά πρότζεκτ, σεμινάρια και δημόσιες καμπάνιες. Τα έργα τους χαρακτηρίζονται από τη χρήση της τεχνικής της αποστασιοποίησης, υπερρεαλιστικών σκηνικών, τυπικότητας και, πάντοτε, αναλύσεων πάνω σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης. Η αισθητική της ομάδας βασίζεται επίσης στην αιρετική ανάγνωση των καλλιτεχνικών εργαλείων που προσέφεραν ο Bertolt Brecht, ο Jean-Luc Godard και ο Rainer Werner Fassbinder. Το έργο της κολεκτίβας έχει εκτεθεί σε πολλά φεστιβάλ και Μπιενάλε διεθνώς (ανάμεσά τους: MUAC, Μεξικό, 2017· KOW, Βερολίνο, 2017· Μπιενάλε Σάο Πάολο, 2014· Μπιενάλε Γκουάνγκτζου, 2012· Institute of Contemporary Art, Λονδίνο, 2010), ενώ συγχρόνως αποτελεί τμήμα μεγάλων συλλογών και μουσείων, όπως του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (ΜoΜΑ) στη Νέα Υόρκη, του Μουσείου Βασίλισσας Σοφίας στη Μαδρίτη, του Centre Pompidou στο Παρίσι και του Kadist Art Foundation στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι Chto Delat διακρίνονται για τη μεγάλη εμπειρία τους σε δράσεις σε δημόσιους χώρους, ενώ έχουν πραγματοποιήσει πολλά έργα που διαπραγματεύονται τη συνθήκη του μνημείου, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις, τη διοργάνωση θερινών ακαδημιών, καθώς και την εκδοτική και ακτιβιστική τους δραστηριότητα, σε παγκόσμια κλίμακα.

Το όνομα της κολεκτίβας προέρχεται από το ομώνυμο ρωσικό δημοφιλές μυθιστόρημα (Chto Delat) του Nikolai Chernyshevsky (1863), το οποίο στα ελληνικά κυκλοφορεί με τίτλο Τι να κάνουμε; (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, εκδόσεις Τόπος, 2014). Το βιβλίο αυτό του Νικολάι Τσερνισέφσκι άσκησε μεγάλη επίδραση στους σοσιαλιστικούς και αναρχικούς κύκλους της προεπαναστατικής Ρωσίας, ενώ επικριτικοί στον ουτοπικό του χαρακτήρα υπήρξαν ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι, ο οποίος μάλιστα «απάντησε» με ένα ομότιτλο βιβλίο. Χαρακτηριστική της επιρροής που άσκησε το βιβλίο στη ρωσική κοινωνία είναι η επιλογή του Λένιν να κυκλοφορήσει μια ομότιτλη μπροσούρα επαναστατικού περιεχομένου, το 1902.

Ο Anton Kats (γενν. 1983, Ουκρανία) είναι εικαστικός, μουσικός και χορευτής. Η πρακτική του, έχει τις καταβολές της στις ανεπίσημες καθημερινές σχέσεις που διαμείβονταν σε μια ζωντανή γειτονιά στη Χερσώνα της Ουκρανίας, ενώ συμπληρώθηκε από την αναγκαιότητα και τον πραγματισμό της αυτονομιμοποίησής του στην Ευρώπη, μέσω της εισόδου του στους επίσημους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Αναπτύσσοντας ερευνητικά πρότζεκτ βασισμένα στην πρακτική, ο Κατς εξερευνά την ασάφεια της εικαστικής πρακτικής ως ένα ερώτημα εργαλειοποίησης και σκοπιμότητας και αναπτύσσει site-specific έργα που εμπλέκονται με δομές αυτοργάνωσης, αυτοεκπαίδευσης, περιθωριοποιημένων ανθρώπων και μη-κανονιστικών προτύπων. Μεταξύ άλλων, έχει συμπράξει με μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Αγία Πετρούπολη, το Βερολίνο, το Κίνγκστον και το Λονδίνο πραγματοποιώντας καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, προγράμματα και εκθέσεις σε συνεργασία με τους κατοίκους του περιθωρίου των πόλεων. Τα έργα του έχουν εκτεθεί και παρουσιαστεί σε χώρους του Λονδίνου, όπως οι Serpentine Galleries, η Tate Modern και η Tate Britain, το Victoria and Albert Museum και η γκαλερί The Showroom, καθώς και στην documenta 14 (Αθήνα και Κάσελ της Γερμανίας), το 2017.

 

H ιδέα του ραδιοφωνικού σταθμού, στην οποία βασίζεται και το Radio Pedio, αποτελεί ειδοποιό στοιχείο της ταυτότητας μιας σειράς έργων του Άντον Κατς. Πρόκειται για ραδιοφωνικούς σταθμούς στενής εμβέλειας (narrowcast), που εκπέμπουν εντός περιορισμένων, τοπικών ορίων ή/και κοινοτήτων, σε αντιδιαστολή με τη λογική της αναμετάδοσης ευρείας εμβέλειας (broadcast).

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts