«Ιπτάμενη φοιτήτρια»: Η ζωή σαν παραμύθι της 21χρονης Κυριακής

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Η ζωή της 21χρονης Κυριακής Πετροπούλου -ομολογώ- ότι με εντυπωσίασε. Γι’ αυτό της ζήτησα να κάνουμε μια παρουσίαση στο postmodern. Η Κυριακή είναι «ιπτάμενη» φοιτήτρια ελληνικής φιλολογίας. Ζει μια συναρπαστική καθημερινότητα, καθώς κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα από τα όνειρα που έχουν τα περισσότερα νεαρά κορίτσια: να πετάξει στους αιθέρες!

Η Κυριακή -συντοπίτισσα μου- από τα Κρέστενα Ηλείας, μόλις στα 21 της χρόνια, συνδυάζει σπουδές με πτήσεις. Φοιτά στο τρίτο έτος της Ελληνικής Φιλολογίας και έχει επιλέξει την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας, με απώτερο στόχο της να εμβαθύνει στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, εργάζεται ως αεροσυνοδός σε μεγάλη αεροπορική εταιρεία. Η δουλειά της αεροσυνοδού ήταν μια ευχάριστη αλλαγή στη ζωή της, όπως δηλώνει. «Πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία, η οποία διαρκώς δικαιώνει αυτήν μου την επιλογή», τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης που κάναμε προτού μου παραχωρήσει τη συνέντευξη.

Το postmodern δίνει τον λόγο στους νέους που τολμούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, επομένως, κατέγραψα τη μοναδική εμπειρία που βιώνει η Κυριακή, συνδυάζοντας φοιτητική με επαγγελματική ζωή. Ασφαλώς, η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι δυσκολίες για να φτάσουμε εκεί που ονειρευόμαστε και ποθεί η καρδιά μας είναι πολλές. Το παράδειγμα της Κυριακής όμως, θα έλεγα ότι αποδεικνύει πώς όταν αγαπάμε πραγματικά ό,τι κάνουμε, τότε αντλούμε τεράστια δύναμη ψυχής που ούτε εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε και πορευόμαστε, ξεπερνώντας τα εμπόδια. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς πλησιάζει η περίοδος των εισαγωγικών εξετάσεων, να ψάξει βαθύτερα ο κάθε νέος το αντικείμενο που θα επιλέξει να σπουδάσει. Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι για τα ίδια πράγματα, ούτε έχουμε τις ίδιες αντοχές. Εάν όμως ακολουθήσουν οι νέοι άνθρωποι με επιμονή και υπομονή το όνειρο και την κλίση τους, τότε θα φτάσουν στην υλοποίηση του τελικού τους στόχου.

Ας ταξιδέψουμε με την «ιπταμένη φιλόλογο» και ας δούμε αν τελικά πώς είναι η ζωή μιας φοιτήτριας αεροσυνοδού!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Κυριακή, ζεις μια συναρπαστική ζωή. Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστείς με το αναγνωστικό κοινό του postmodern στιγμές από την καθημερινότητά σου. Οι σπουδές σου στην ελληνική φιλολογία -με ειδίκευση στη γλωσσολογία- και η επαγγελματική σου ενασχόληση ως αεροσυνοδός είναι όνειρα ζωής για σένα ή προέκυψαν στην πορεία;

Η ενασχόληση με την ελληνική φιλολογία ήταν πάντοτε κάτι που μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα ο κλάδος με τον οποίο καταπιάνομαι -η γλωσσολογία-  με συναρπάζει. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και συγκεκριμένα προς το τέλος του δεύτερου έτους αναπτύχθηκε μέσα μου το αίσθημα για οικονομική ανεξαρτησία. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά το γεγονός ότι δούλεψα για ένα περίπου μήνα εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών στα Κρέστενα, το μέρος απ’ όπου κατάγομαι. Έτσι, προέκυψε η ενασχόληση μου με το επάγγελμα της αεροσυνοδού. Βρήκα στο Διαδίκτυο μια προκήρυξη για θέσεις εργασίας και χωρίς δεύτερη σκέψη έστειλα το βιογραφικό μου. Ωστόσο, αν και είναι κάτι που δεν είχα στο μυαλό μου τολμώ να πω ότι ενδόμυχα μάλλον επρόκειτο για όνειρο ζωής, γιατί λατρεύω τα ταξίδια και απλώς δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα ποτέ να ασχοληθώ με το επάγγελμα της αεροσυνοδού- μέχρι που συνέβη και δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή.

  • Υπάρχει, πιστεύεις, κάποιο κομβικό σημείο που συνδέει τις δύο αγάπες σου -φιλολογία και ταξίδια;

Θα μπορούσα να πω ότι το ένα καλύπτει το θεωρητικό κομμάτι και το άλλο το πρακτικό. Με άλλα λόγια, στη Σχολή διδασκόμαστε για τους πολιτισμούς και την κουλτούρα άλλων λαών και στη δουλειά έχω τη δυνατότητα να μιλήσω με ανθρώπους που κατάγονται από άλλα μέρη του κόσμου, έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψεις, διαφορετικά ήθη και έθιμα. Όλα αυτά είναι όσα αποκομίζω από τη συναναστροφή μου μαζί τους. Επιπλέον, όταν μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθώ άλλες χώρες, έρχομαι σε επαφή εξ ολοκλήρου με τους πολιτισμούς άλλων λαών.

  • Μίλησέ μας για την καθημερινότητά σου. Πώς καταφέρνεις να συνδυάσεις μαθήματα σε μια Σχολή υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι η Ελληνική Φιλολογία, με τη δύσκολη δουλειά της αεροσυνοδού;

Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, δεδομένου ότι από τη μια στη Σχολή έχουμε μαθήματα που απαιτούν αρκετό χρόνο και από την άλλη το επάγγελμα της αεροσυνοδού είναι εξίσου απαιτητικό με κυλιόμενα ωράρια. Ωστόσο, προσπαθώ τις μέρες που δεν δουλεύω να ασχολούμαι με τη Σχολή μου. Οφείλω να ομολογήσω πως οι φίλες μου είναι εξαιρετικά υποστηρικτικές, καθώς και η εταιρεία μου, η οποία με βοηθάει κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου με ό,τι αφορά στο πρόγραμμα μου.

  • Σε ποια μέρη έχεις ταξιδέψει μέχρι στιγμής και τι αποκομίζεις από κάθε ταξίδι σου;

Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κάθε ταξίδι είναι μοναδικό. Συναναστρέφεσαι με τόσους ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους είναι ολωσδιόλου ξεχωριστός. Αυτό που έχω κρατήσει κατά νου είναι ότι το σημαντικότερο όλων είναι να μπορείς να ακούς και να έρχεσαι στη θέση του συνομιλητή σου, είτε πρόκειται για συνάδελφο είτε για επιβάτη. Αυτό είναι που λαμβάνω πάντοτε μόλις ολοκληρώνεται μια πτήση, φυσικά με άλλα πράγματα, μα αυτό είναι το κυριότερο.

  • Το πιο συναρπαστικό ταξίδι που έχεις κάνει μέχρι σήμερα ως αεροσυνοδός;

Θα ακουστεί συνηθισμένο, μα όπως προανέφερα κάθε ταξίδι για μένα είναι μοναδικό. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο.

  • Θα μοιραστείς μαζί μας μια ξεχωριστή εμπειρία σου στον αέρα;

Είναι φυσικό πως έχουμε αντιμετωπίσει και κάποια περιστατικά που δεν είναι ευχάριστα, όπως μια αδιαθεσία ή έναν τσακωμό μεταξύ επιβατών. Ωστόσο, αυτό που μου έρχεται πρώτο στο νου είναι σε μια πτήση προς Μαδρίτη όπου κατά την αποβίβαση ένα κοριτσάκι 3 ή 4 χρόνων ήρθε τρέχοντας να με αγκαλιάσει. Ήμουν πέρα για πέρα ενθουσιασμένη μόνο στη σκέψη ότι κάτι έκανα σωστά και η μικρή έβγαινε από μια μακρινή -και κουραστική πτήση για ένα παιδάκι- τόσο χαρούμενη και ευδιάθετη.

  • Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον, σε επαγγελματικό επίπεδο;

Στόχος μου για το μέλλον είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στην ώρα τους. Χωρίς να θέλω να πω μεγάλα λόγια, νομίζω πως έχω βρει αυτό που θέλω να κάνω ως επάγγελμα και δεν είναι άλλο από αυτό της αεροσυνοδού.

  • Εργαζόμενοι φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Είναι σημαντικό, κατά την άποψή σου, να συνδυάζει ένας νέος σπουδές με εργασία και για ποιους λόγους;

Θεωρώ πως είναι σημαντικό να συνδυάζει κανείς σπουδές και εργασία. Δεν θα επιμείνω στην πλήρη απασχόληση, καθώς είναι αρκετά δύσκολο. Όμως η μερική απασχόληση είναι μια καλή ιδέα, γιατί θα είναι πιο εύκολη η μετάβαση από τα φοιτητικά χρόνια, τα χρόνια της ανεμελιάς στα χρόνια όπου πρέπει πραγματικά να αδράξουμε τη ζωή χωρίς να χρειαζόμαστε υποστήριξη από κάποιον άλλο.

  • Αλήθεια, Κυριακή, αισθάνεσαι, κάποιες φορές, σαν να ζεις ένα παραμύθι;

Δεν θα τολμήσω να πω ότι αισθάνομαι να ζω σε ένα παραμύθι. Όμως αισθάνομαι πολύ τυχερή, αφού καταπιάνομαι με μια δουλειά που με συναρπάζει, ούσα οικονομικά ανεξάρτητη. Επιπλέον, τα ταξίδια έχουν γίνει τρόπος ζωής για εμένα κάτι που πάντοτε ήθελα να συμβεί. Τέλος, σπουδάζω στον τομέα που με ενδιαφέρει.

  • Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, κρίνω σημαντικό να στείλεις το δικό σου μήνυμα, ως εργαζόμενη φοιτήτρια, στους φοιτητές και σπουδαστές που αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όποιος προσπαθεί τα καταφέρνει. Να μην το βάζουν κάτω και θα πετύχουν κάθε τους στόχο με υπομονή.

  • Κυριακή, σε ευχαριστώ πολύ που μας «ταξίδεψες» στα όνειρά σου!

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για αυτήν τη συνέντευξη!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts