Η σελίδα fb Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ

του Δημήτρη Καλαντζή.

Η σελίδα fb «Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ» γεννήθηκε από τη ρομαντική ιδέα ότι μπορούν οι άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου του Άρεως (ή έμεναν παλαιότερα ή απλά αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρχει ένας προσβάσιμος σε όλους χώρος αστικού πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας) να επικοινωνούν, να ανταλλάσουν απόψεις και να διεκδικούν μαζί τις αυτονόητες συνθήκες για ένα δημόσιο Πάρκο: φροντίδα πρασίνου και καθαριότητας, λειτουργικές εγκαταστάσεις (παιδικές χαρές, νερό, τουαλέτες, κιόσκια κ.α.) και βέβαια ασφάλεια.

Η σελίδα fb «Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ» γεννήθηκε επίσης από την ανάγκη για πληροφόρηση του κόσμου για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, καθώς πολλοί – ακόμα και αυτοί που μένουν περιμετρικά – αποφεύγουν εδώ και χρόνια να μπουν στον χώρο λόγω του εμπορίου ναρκωτικών και της παραμέλησης των υποδομών. Τα μεγάλα ΜΜΕ, επίσης, ενδιαφέρονται συνήθως μόνο για την εγκληματικότητα στο Πάρκο και όχι για τη λειτουργία του Πεδίου του Άρεως ως χώρου συνάθροισης, αναψυχής και χαλάρωσης, οπότε πιστέψαμε ότι χρειάζεται μία σελίδα στα social media που να ασχολείται αποκλειστικά με το Πάρκο στο σύνολό του.

Από την αρχή (λόγω της εμπειρίας από τη δημιουργία και τη διαχείριση της πρώτης σελίδας «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» Ιούλιος – Νοέμβριος 2017), γνωρίζαμε ότι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο μεγάλους εχθρούς: την καχυποψία και την εχθρότητα.

Καχυποψία γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν προδοθεί από συλλογικές δράσεις που αλλιώς ξεκίνησαν και αλλού βρέθηκαν. Καχυποψία γιατί ζούμε σε μία εποχή που κατακλύζεται από fake news, θεωρίες συνομωσίας και «κρυμμένες ατζέντες» πίσω από αγαθές ρητορικές. Καχυποψία γιατί είμαστε στην εποχή που ιδέες όπως ο ρομαντισμός, η ανιδιοτελής προσπάθεια, η προσέγγιση διαφορετικών απόψεων και η έννοια του «μαζί» και της «κανονικότητας» περνούν τεράστια κρίση.

Την καχυποψία δεν την φοβηθήκαμε. Όσοι παρακολουθούν συστηματικά τις αναρτήσεις μας είναι βέβαιο ότι έχουν καταλάβει τις προθέσεις μας και γίνονται όλο και περισσότεροι εκείνοι που θέλουν να συμμετέχουν στη σελίδα με σχόλια και απόψεις.

Την εχθρότητα όμως, όσο κι αν την περιμέναμε, τη φοβόμαστε γιατί είναι συστηματική, οργανωμένη και καθοδηγούμενη από επαγγελματικά «υπόγεια εξουσίας», εξουσίας που επιλέγει να συκοφαντεί τους πολίτες που διεκδικούν το σωστό, αντί να εργαστεί για να τους το παρέχει.

Εδώ και ένα χρόνο επιχειρείται οι κάτοικοι του Πεδίου του Άρεως που ζητούν ένα «κανονικό Πάρκο», να παρουσιαστούν ως «όργανα» του Πατούλη, του Καμίνη, του Σγουρού, του ΣΥΡΙΖΑ (που «θέλει να μειώσει τη Δούρου»), του Μητσοτάκη (που «θέλει να εκμεταλλευτεί την εγκληματικότητα»), του ΚΚΕ (που «θέλει να κερδίσει ψήφους»), του Ποταμιού (που «ποντάρει στους Αθηναίους»), του κάθε πιθανού ή απίθανου προσώπου ή κόμματος. Τους διαψεύσαμε όλους στην πράξη, αφού κάθε πρόσωπο ή κόμμα που έδειξε ενδιαφέρον για το Πεδίον του Άρεως, βρήκε τον χώρο του στη σελίδα. Και σίγουρα θα ήταν προς όφελος και της Περιφέρειας Αττικής αν δεχόταν να μπει σε διάλογο με τους κατοίκους του Πεδίου του Άρεως, αντί να προσπαθεί να τους κάνει να σιωπήσουν, ακόμα και με την απειλή σωματικής βίας, όπως έγινε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του «ΟΠΑ run» από συνεργάτη της κυρίας Δούρου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ίσως λόγω και της διεύρυνσης της απήχησης της σελίδας, γίνεται μία ακόμα πιο έντονη προσπάθεια από λογαριασμούς «τρολς» να αλλοιώσουν το πνεύμα και τον σκοπό της σελίδας με σχόλια που επιχειρούν να καλλιεργήσουν το μίσος, να συκοφαντήσουν τις διεκδικήσεις των κατοίκων και να τους παρουσιάσουν διχασμένους, ενώ στην πραγματικότητα όλοι είναι σε πλήρη σύμπνοια για τα βασικά διεκδικούμενα (δημόσιο και ανοιχτό Πάρκο, λειτουργία των υποδομών και ασφάλεια).

Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Υβριστικά, παραπειστικά και υποβολιμαία σχόλια από λογαριασμούς τρολς (πλαστοί λογαριασμοί από άτομα που συνήθως πληρώνονται για να συκοφαντούν) εφεξής θα διαγράφονται.

Κάθε μέλος της σελίδας (πραγματικό πρόσωπο) θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη ελευθερία να παρεμβαίνει αλλά με επιχειρηματολογία και διάθεση για γόνιμο διάλογο.

Ειλικρινά, δεν μας ενδιαφέρει να δαπανούμε τον ελεύθερο χρόνο μας για να διατηρούμε μία σελίδα που θα είναι «αρένα» αντιπαραθέσεων σκοπιμότητας, «εξυπνακίστικων σχολίων» και διχασμού των ανθρώπων που, πιστεύουμε, χωρίς τα κάθε λογής «εμβόλιμα παράσιτα», μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να διεκδικήσουν το Πεδίον του Άρεως που αξίζει στις ζωές τους.

Με ενισχυμένη πλέον την ομάδα διαχείρισης της σελίδας, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη τη συμμετοχή σας με άρθρα, σκέψεις και σχόλια.

Ο ρομαντικός αγώνας, χωρίς άλλες σκοπιμότητες πέραν του κοινού καλού με αξίες τον άνθρωπο και το περιβάλλον του – ποιος ξέρει; – μπορεί να νικήσει. Τι λέτε τουλάχιστον να το δοκιμάσουμε;

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts