Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως και τις ενδεχόμενες ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κύριος Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως και την απόδοση ενδεχομένων ευθυνών στην Περιφέρεια Αττικής (και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα) για ενέργειες που έχει παραλείψει να κάνει για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του πάρκου.

Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τις καταγγελίες κατοίκων και επισκεπτών του Πεδίου του Άρεως για την πώληση και διακίνηση ναρκωτικών, την έλλειψη αποτελεσματικής φύλαξης, τις κλειστές δομές λειτουργίας του Πάρκου (παιδικές χαρές, κιόσκια, τουαλέτες, χώροι για συνταξιούχους κ.α.) που συντελούν στην ερήμωση του Πάρκου, όπως και την κατάληψη χώρων του Πάρκου από άγνωστες ομάδες που διενεργούν ολονύχτια πάρτι με εκκωφαντική μουσική, προβαίνοντας σε ρευματοκλοπή και παράνομη πώληση οινοπνευματωδών ποτών, ενώ υπό έρευνα θα τεθούν οι αφίσες του «Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού ΑΣΟΕΕ» και του «Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Αρχιτεκτονικής» με τις οποίες οι δύο ομάδες εξαπέλυσαν απειλές στους «μίζερους μικροαστούς» κατοίκους («δεν έχουν θέση στο Πάρκο», «θα τους κάνουμε να φεύγουν τρέχοντας από το Πάρκο») και ονομαστικά στην κάτοικο Μιμή Ντενίση και στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργο Πατούλη.

Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής θα αναγκαστεί να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της για τους πολίτες της Αθήνας και τον μοναδικό χώρο πρασίνου – τον μεγαλύτερο στην πρωτεύουσα – που είναι εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητά της.

Οι κάτοικοι του Πεδίου του Άρεως προσπαθούν εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο να θέσουν τα προβλήματα του Πάρκου στην Περιφέρεια Αττικής και να ζητήσουν την παρέμβαση της στην επίλυσή τους, προκειμένου το Πεδίον του Άρεως να ξαναποκτήσει ζωή και «κανονική» λειτουργία ως δημόσιος χώρος αναψυχής, περιπάτου, άθλησης και «ανακούφισης» από τους εντατικούς ρυθμούς της πόλης. Η κυρία Ρένα Δούρου και οι συνεργάτες της, αντί να συνεργαστεί – ή έστω, να ακούσει – τους κατοίκους, ξεκίνησε αμέσως επίθεση εναντίον τους, κατηγορόντας τους για σκοπούς αλλότριους από την ανάταξη της γειτονιάς που διαμένουν.

Οι κάτοικοι χαρακτηρίστηκαν υποτιμητικά από την Περιφέρεια Αττικής ως «όψιμοι παρκολόγοι», «άνθρωποι που επιζητούν τη δημοσιότητα» ή «εξυπηρετούντες πολιτικές σκοπιμότητες»…

Η Περιφέρεια Αττικής αντί να αναγνωρίσει τα προβλήματα του Πάρκου και να αγωνιστεί για την επίλυσή τους, επέλεξε να επιτεθεί στους ανθρώπους που τα επισημαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσωπικά η κυρία Ρένα Δούρου όλα αυτά τα χρόνια της ηγεσίας της στην Περιφέρεια Αττικής δεν έχει δεχτεί να συνομιλήσει με τις ομάδες κατοίκων ούτε για ένα λεπτό, δεν απαντά στις επιστολές που της αποστέλλουν κι ας παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ έχει αρνηθεί όλες τις προσκλήσεις να επισκεφτεί το Πεδίον του Άρεως μαζί με τους κατοίκους.

Ακόμα και τώρα, μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής επιλέγει την «επικοινωνιακή διαχείριση» των μεγάλων προβλημάτων του Πεδίου του Άρεως με νέα επίθεση εναντίον των κατοίκων.

Αποσιωπά πλήρως το πρόβλημα εμπορίας ναρκωτικών, των κλειστών υποδομών του Πάρκου (ούτε καν οι δύο Παιδικές Χαρές δεν δουλεύουν – η τρίτη είναι εντελώς κατεστραμμένη), όπως αποσιωπά και το ανατριχιαστικό για μία κοινωνία γεγονός να απειλούνται πολίτες επειδή παλεύουν να επαναλειτουργήσει προς όφελος του συνόλου ένας δημόσιος χώρος.

Η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την παραγγελία εισαγγελικής έρευνας παρουσιάζει ως «έργο» της κάποιες αποσπασματικές εκδηλώσεις στο Πεδίον του Άρεως, την «επικείμενη επαναλειτουργία του Πεδίου του Άρεως», ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης της καταλαμβάνουν κατηγορίες εναντίον των κατοίκων με αόριστους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, όπως «ανώνυμοι υβριστές», άνθρωποι που κάνουν «θεατρινισμούς», «πολιτικάντηδες», άνθρωποι που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, ενώ ειρωνεύεται ακόμα και τη συμβολική κίνηση που έκαναν οι κάτοικοι να βάψουν την πρόσοψη του Green Park (του κέντρου συγκέντρωσης των ναρκωτικών), τη στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει καταφέρει ούτε ένα πρόγραμμα street working για τους τοξικοεξαρτημένους να θέσει σε λειτουργία παρά τις αλλεπάλληλες σχετικές εξαγγελίες.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής δημοσιεύεται αυτούσια, ως ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ για το πώς μία εξουσία επιχειρεί να παρουσιάσει μία «διαφορετική αλήθεια» (ορισμός των fake news), μη διστάζοντας να στοχοποιήσει ενεργούς πολίτες που μάχονται για το κοινό καλό.

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής 1/06/2018

«Η Περιφέρεια Αττικής επικροτεί την εισαγγελική έρευνα και ευχαριστεί τον κ. Η. Ζαγοραίο για την πρωτοβουλία σχετικά με την κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως. Η εισαγγελική έρευνα – εγγύηση νομιμότητας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος – δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη νηφάλια αποτίμηση της κατάστασης, διασφαλίζοντας τόσο την ανάδειξη όλων των πτυχών λειτουργίας του Πάρκου όσο και τη σκιαγράφηση των λύσεων. Η έρευνα που διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών θα ρίξει φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία και λειτουργεί καταλυτικά σε μια κρίσιμη περίοδο για το Πεδίο του Άρεως.

Η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, εδώ και 3.5 χρόνια επιχειρεί την ανάταξη του Πεδίου του Άρεως, το οποίο παρέλαβε σε κατάσταση εγκατάλειψης, με έκπτωτη την εργολαβία ανακαίνισής του. Συστηματικά μέσα από την αποκατάσταση των υποδομών του και τη διοργάνωση σειράς αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με πολιτιστικούς, αθλητικούς φορείς, η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει στο να καταστεί το Πάρκο ο δημόσιος, ανοικτός χώρος πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, στον οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες.

Πλέον οι προσπάθειες της Διοίκησης αποδίδουν: είτε πρόκειται για την επικείμενη επαναλειτουργία του Κτιρίου του Άλσους Οικονομίδη είτε για την αποκατάσταση υποδομών πρασίνου, τη φύλαξη και τον καθαρισμό ή για τη διοργάνωση δημόσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη σύμπραξη σημαντικών φορέων πολιτισμού. Πράγματα που τεκμαίρονται. Πράγματα που επιχειρούν να συγκαλύψουν, να διαστρεβλώσουν, να αμαυρώσουν ορισμένοι κύκλοι, μέσα από παραπληροφόρηση και fake news. Προβλήματα φυσικά συνεχίζουν να υπάρχουν. Πλην όμως το Πάρκο δεν “ασπρίζει” και δεν “πρασινίζει” με μπατανόβουρτσες ή με επιχειρήσεις αυτοπροβολής ενόψει εκλογών.

Είναι φανερό ότι το έργο που γίνεται σήμερα στο Πεδίο του Άρεως ενοχλεί ορισμένους όψιμους αυτόκλητους υπερασπιστές του με σαφή πολιτική ατζέντα. Επειδή ουδέν κρυπτόν, όλοι εκείνοι που κατά καιρούς παίζουν στα κανάλια και τα σόσιαλ μίντια τους “κατηγόρους – εισαγγελείς – δικαστές”, τώρα είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην έρευνα του εισαγγελικού λειτουργού, επωνύμως, μακριά από ανώνυμες υβριστικές και ψευδείς καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μακριά από θεατρινισμούς και πολιτικαντισμούς. Η Περιφέρεια Αττικής ήταν και παραμένει παρούσα, ενεργή και συνεχίζει δημόσια το έργο της στο Πεδίο του Άρεως, όπως επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και ο σεβασμός στον πολίτη και στο περιβάλλον.»

Από την ανακοίνωση είναι πρόδηλο ότι η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί επικοινωνιακά, αντί για «απολογούμενη», να εμφανιστεί ως «κατήγορος» για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, στοχοποιώντας τους κατοίκους.

Αξίζει ειδικότερα να σταθούμε στο πιο κραυγαλέο «fake news» της ανακοίνωσης:

«Είναι φανερό ότι το έργο που γίνεται σήμερα στο Πεδίο του Άρεως ενοχλεί ορισμένους όψιμους αυτόκλητους υπερασπιστές του…»

Πρόκειται για ολοκληρωτική διαστρέβλωση του αγώνα των κατοίκων, καθώς ουδείς έχει κατηγορήσει την κυρία Ρένα Δούρου για το (όποιο) έργο έχει κάνει στο Πεδίον του Άρεως, αλλά αντιθέτως όλοι ζητούν να κάνει περισσότερο έργο ή μάλλον να κάνει αυτό που «επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και ο σεβασμός στον πολίτη και στο περιβάλλον».

Εξίσου σημαντική στην ανακοίνωση είναι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο τεράστιο πρόβλημα του εμπορίου ναρκωτικών στο Πεδίον του Άρεως αλλά και στις απειλές εναντίον των κατοίκων.

Είναι άξιο απορίας το πώς μία εκλεγμένη αυτοδιοικητική δεν σπεύδει να καταδικάσει τις απειλές και να υπερασπιστεί τους απειλούμενους (όπως, για παράδειγμα, έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός απέναντι στις απειλές εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης), αλλά αποσιωπά πλήρως το γεγονός, ενισχύοντας τη ρητορική μίσους εναντίον των κατοίκων.

Είναι απίθανο να μην έχει μάθει τίποτα η Περιφέρεια Αττικής και η κυρία Δούρου γι αυτές τις απειλές. Τα τεκμήρια βρίσκονται στο γραφείο της Εισαγγελίας, ενώ μπορεί να αναζητήσει τις αφίσες μίσους – μία εξ αυτών αποκαλείται «προκήρυξη» από την ομάδα που την έχει συντάξει – στις ιστοσελίδες των ομάδων, όπου βρίσκονται ακόμα και σήμερα (3/06/2018) αναρτημένες:

http://stekiasoee.espivblogs.net

https://stekiarblog.wordpress.com

Είναι περιττό να επισημανθεί ότι, αν πειραχθεί έστω και μία τρίχα από τα μαλλιά των κατοίκων του Πεδίου του Άρεως που αγωνίζονται για να ξαναγίνει το Πάρκο ένας δημόσιος, λειτουργικός, φιλόξενος και ασφαλής χώρος πρασίνου και αναψυχής για όλα τα παιδιά, τους νέους και τους ηλικιωμένους της Αθήνας, δεν θα χρειαστεί να αναζητηθούν οι δράστες… Έχουν δηλώσει δημοσίως την ταυτότητα και τις προθέσεις τους.

Από την κυρία Δούρου, ως Περιφερειάρχη Αττικής, το ελάχιστο που θα περίμεναν οι κάτοικοι είναι μία δήλωση καταδίκης των απειλών και όχι νέες, ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον τους.

 

Πάντα επωνύμως (και χωρίς καμία προστασία από αστυνομία, κόμματα, ομάδες, νόμιμους ή παράνομους μηχανισμούς),  

Δημήτρης Καλαντζής

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts