‘Περαστικοί και περαστικά’

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

‘Πόρος, περνώ, πέρασμα, πόρισμα, οδοιπόρος, περαστικός, πέρασες;’

Φτιάχνω λέξεις, παίζω με αυτές, με τις ερμηνείες τους. Παίγνιο φιλολογικό, λογικό και παιδικό. Αφορμή, ο χρόνος που περνάει και τα πρόσωπα που τον ακολουθούν…

‘Μεταφέρω, διαπερνώ, πορεύομαι. Περαστικά να είναι, περαστικός ήμουν, πέρασα να πω ένα γεια.’

Κυλάει ο χρόνος και μαζί του εμείς, γλιστράμε πάνω στα γρανάζια του, αργά, δίχως να έχουμε την πλήρη εικόνα μας. Δίπλα μας περνούν όσοι έχουν διασταυρώσει το δρόμο τους με τον δικό μας. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, θα είναι, είτε… περαστικό είτε μόνιμο.

‘Περαστικά εύχομαι να είναι, βιοπορίζομαι, διαπεραστικός, όλα θα περάσουν’.

‘Πώς θα περάσει ο καιρός, δεν περνάει η ώρα, γρήγορα η ώρα πέρασε’, είναι από τις αγαπημένες και χιλιοειπωμένες φράσεις. Αντιθέσεις, ανάλογα με τα συναισθήματα που κουβαλούν οι ψυχές. Χαρά, ανυπομονησία, πλήξη, αθυμία.

‘Η στιγμή που περνά και χάνεται’ του Σπανουδάκη, στιγμή  χρόνου τραγουδισμένη και μελωδική.  ‘Περνώ σε άλλη διάσταση, επίπεδο’. Διανοητικό, συναισθηματικό, μεταφυσικό.

Ομόρριζα, συνώνυμα, παράγωγα. Λεξικό, λεξιλόγιο, νοήματα, αναζητώ τις λέξεις, το χρόνο, τα κυνηγώ, για να τα έχω μαζί μου, κοντά μου.  Τα προλαβαίνω όλα. Εκτός από σένα, που είσαι σαν το νεράκι που κυλά, σαν το χρόνο που περνά, το πέρασμα, ο πόρος ζωής και στιγμών χαράς. Στέκομαι ακίνητη στο χωροχρόνο και περνούν όλα δίπλα μου…

(Φωτό: Stefanos Papashristou@flickr) 

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts