Αναμένοντας την απάντηση της κυρίας Δούρου, η επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη, κυρίας Σαπουνά

Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεδίου του Άρεως.

Στο αίτημα της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πεδίου του Άρεως» προς την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου να έρθει στο Πεδίον του Άρεως και να κάνει διάλογο με τους κατοίκους για τα μεγάλα προβλήματα του Πάρκου (με αφορμή τον «Αγώνα Πάρκου – Νυχτερινές Διαδρομές» από τον ΑΠΣ «Αθηναίοι Δρομείς» την Παρασκευή 29 Ιουνίου), λάβαμε ένα e-mail από την Αντιπεριφερειάρχη Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής κυρία Αγγέλικα Σαπουνά, ως απάντηση στα δέκα σημεία που θέταμε προς διάλογο στην κυρία Δούρου, χωρίς διευκρίνιση εάν η Περιφερειάρχης θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας ή όχι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με το γραφείο της κυρίας Δούρου την Πέμπτη 28 Ιουνίου, επίσης δεν πήραμε απάντηση για τις προθέσεις της κυρίας Περιφερειάρχη.

Μάθαμε όμως από άλλη «πηγή» της Περιφέρειας ότι το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουνίου θα γίνει μεγάλη επιχείρηση για τον καθαρισμό και τη φροντίδα του πρασίνου, ειδικά για την εκδήλωση – καλοδεχούμενη και μακάρι να γινόταν τακτικά – οπότε διατηρούμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει η κυρία Δούρου και να μιλήσει με τους πολίτες.

Σε σχέση με την απάντηση της κυρίας Σαπουνά και αφού την ευχαριστήσουμε για αυτήν, θα πρέπει να σταθούμε στο έλλειμμα συναντίληψης Κατοίκων και Επισκεπτών του Πεδίου του Άρεως με την Διοικούσα Αρχή του Πάρκου.

Η κυρία Σαπουνά υποστηρίζει, μάλλον απευθυνόμενη προς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, ότι έχει επιβεβαιωθεί η «ορθότητα της αντίληψης της Περιφέρειας» για την ανάδειξη του Πάρκου ως ενός χώρου «ανοιχτού, ασφαλή και ελκυστικού για τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και όλης της πρωτεύουσας».

Η κυρία Σαπουνά υποστηρίζει ότι το Πάρκο κατακλύζεται από «καθημερινό μελίσσι από περιπατητές, δρομείς, νέους και ηλικιωμένους, οικογένειες με παιδιά που αποτελούν τον καθημερινό πληθυσμό στις αλέες και στις πλατείες του πάρκου…».

Δυστυχώς εμείς, οι καθημερινοί περιπατητές του Πάρκου, βλέπουμε «μελίσσι» στο Πεδίον του Άρεως μόνο όταν έρχεται κάποια παρτίδα φθηνής πρέζας και κάνουν ουρά οι τοξικοεξαρτημένοι για να προμηθευτούν και όταν οι διακινητές οδηγούν δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο Πάρκο αντί για τη γη της επαγγελίας που τους είχαν υποσχεθεί.

Είναι αλήθεια ότι στις εκδηλώσεις που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής μαζευόμαστε οι κάτοικοι και οι φίλοι του Πάρκου αφενός για να τις υποστηρίξουμε και αφετέρου επειδή νιώθουμε ασφαλής ανάμεσα σε περισσότερο κόσμο, αλλά μπορεί, αλήθεια, μία Αρχή να υποστηρίζει ότι θα αναταχθεί ένας καθημαγμένος δημόσιος χώρος με μία δίωρη εκδήλωση κάθε μήνα;

Η μάχη για το ξαναζωντάνεμα στο Πεδίον του Άρεως δίνεται στην καθημερινότητα.

Καθημερινά χρειάζεται ο πολίτης να νιώσει ασφαλής, να βλέπει ότι βρίσκεται σε έναν φροντισμένο χώρο και να υπάρχουν λειτουργίες που μπορεί να χρησιμοποιεί: παιδικές χαρές για να πάει τα παιδιά του, διαδρομές χωρίς παγίδες για να περπατά άνετα, κιόσκια για να πίνουν όλοι έναν καφέ και μια πορτοκαλάδα, δημόσιες βρύσες που να τρέχουν νερό, υδάτινες διαδρομές που να δουλεύουν, τουαλέτες που να είναι ανοιχτές και καθαρές…

Έτσι μόνο μπορεί να αποκτήσει ξανά το Πάρκο το «μελίσσι» που θα πλημμυρίζει τις διαδρομές και τις αλέες του…

Ειδάλλως θα περιμένουμε πότε θα γίνει κάποια εκδήλωση της Περιφέρειας και – αν τη μάθουμε (διότι κάποιες γίνονται κρυφά από τους κατοίκους, όπως το περσινά… «εγκαίνια» του Άλσους Οικονομίδη) – θα πηγαίνουμε για να παίρνουμε μία ανάσα «κανονικότητας».

Δεν επεκτεινόμαστε περισσότερο, ελπίζοντας ότι η κυρία Σαπουνά θα δεχτεί να κάνουμε έναν διάλογο, κατά προτίμηση στις διαδρομές του Πάρκου, ώστε να δει την οπτική μας, να δούμε κι εμείς την οπτική της Περιφέρειας και ίσως να συγκλίνουν οι ματιές μας σε έναν ορίζοντα ρεαλισμού.

Πριν παραθέσουμε ολόκληρη την επιστολή της κυρίας Αντιπεριφερειάρχη, να σταχυολογήσουμε μερικά σημεία ενδιαφέροντος:

  • Για το πρόγραμμα street working και την ανακούφιση των τοξικοεξαρτημένων: εκκρεμεί η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού υπό την εποπτεία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ (μέσω των σχετικά χρονοβόρων διαδικασιών πρόσληψης τύπου ΑΣΕΠ…)
  • Για τη σύμβαση με την εταιρεία σεκιούριτι: έχει προϋπολογισμό 745.196 ευρώ και διάρκεια 3 ετών, έχει υπογραφεί στις 19/1/2017 και είναι από τότε σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, με 3 συνεχόμενες 8ωρες βάρδιες ημερησίως, 3 άτομα ανά βάρδια και 2 αυτοκίνητα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η φύλαξη αυτή συμπληρώνεται με 7 επιπλέον άτομα και 3 επιπλέον οχήματα.
  • Για τις δύο κλειστές παιδικές: έχει υποβληθεί ο φάκελος προς πιστοποίηση στις 29/3/2018 προς την «Αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών», που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων, η οποία δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή της, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Π. Αττικής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Για την κατεστραμμένη παιδική χαρά των Εφήβων: η Περιφέρεια επεξεργάζεται σήμερα προτάσεις που θα συνδυάζουν έναν πρότυπο χώρο παιχνιδιού για μεγάλα παιδιά και εφήβους προσιτό και σε άτομα με αναπηρίες, με όργανα και χώρους υπαίθριας άθλησης για όλους.
  • Για τα άνυδρα σιντριβάνια, υδάτινες διαδρομές κλπ: (λυπούμαστε πρέπει να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή διότι δεν είναι κατανοητό εάν θα λειτουργήσουν και πότε – ελπίζουμε η κυρία Σαπουνά να μας το διευκρινίσει σε επόμενη επικοινωνία)
  • Για τις δημόσιες τουαλέτες η κυρία Σαπουνά ισχυρίζεται ότι η μία λειτουργεί (μέχρι χτες δεν λειτουργούσε) και ότι η άλλη θα λειτουργήσει (χωρίς προσδιορισμό χρόνου).
  • Για την καθαριότητα: λειτουργούν εργολαβίες 3ετούς διάρκειας (656.250 ευρώ το πράσινο και 895.590 η καθαριότητα) και περιλαμβάνουν, στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, καθαρισμό όλων των χώρων του Πεδίου, και συγκεκριμένα: αθλητικές εγκαταστάσεις (;), κτιριακές εγκαταστάσεις (προφανώς το γραφείο διοίκησης), WC (που θα ανοίξουν), υδάτινα στοιχεία (που δεν λειτουργούν), λοιπούς χώρους (πεζοδρόμους, πλατείες, διαδρομές, παρτέρια φυτών, χλοοτάπητες, καθιστικά, παιδικές χαρές, χώρους άσκησης ενηλίκων κλπ). Η κυρία Σαπουνά ισχυρίζεται ότι γίνεται καθημερινή «αυτοψία» των υπηρεσιών καθαριότητας και όλα βαίνουν καλώς – την παρακαλούμε σε μία τυχαία «αυτοψία» να μας επιτρέψει να έρθουμε μαζί για να καταλάβουμε πως δεν βλέπει τη «χαβούζα» στο δυτικό τμήμα του Πάρκου, για την οποία η ίδια η υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας έχει αποφανθεί ότι αποτελεί εστία απειλής της δημόσιας υγείας.
  • Για την ανάθεση σε ιδιώτες των «Άλσος Οικονομίδη» και «Green Park»: ίσως να μην είχαμε θέσει εμείς σωστά το ερώτημα. Το επαναδιατυπώνουμε: πως έχει διασφαλίσει η Περιφέρεια Αττικής ότι τα αναψυκτήρια που παραχώρησε σε ιδιώτες (και δεν επιχείρησε να συνεργαστεί για τη λειτουργία τους με δημόσιους οργανισμούς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών ή το Εθνικό Θέατρο) δεν θα γίνουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ή… μεταμεσονύχτια κέντρα διασκέδασης (κοινώς, «σκυλάδικα») χωρίς καμία λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας (επομένως δεν θα προσελκύουν επισκέπτες στο Πάρκο), αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιούν τον χώρο του Πεδίου του Άρεως για πάρκινγκ των πελατών τους;

 Ολόκληρη η επιστολή της κυρίας Σαπουνά έχει ως εξής:

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2018

Απάντηση της αντιπεριφερειάρχη Έργων και Υποδομών, Αγγέλικας Σαπουνά

Απαντήσεις της Περιφέρειας Αττικής στα ερωτήματα που θέτει η Πρωτοβουλία κατοίκων Πεδίου του Άρεως με αφορμή εκδήλωση των «Αθηναίων Δρομέων», που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής.

  1. Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας για την κατάληψη του δυτικού τμήματος του Πεδίου του Άρεως από τη μαφία των ναρκεμπόρων. Ποιες ενέργειες κάνει ή προτίθεται να κάνει, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλες αρχές, ώστε να σταματήσει το εμπόριο ναρκωτικών μέσα και γύρω από το μεγαλύτερο Πάρκο της Αθήνας. Γιατί δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα ούτε καν το πρόγραμμα street working για την ανακούφιση των τοξικοεξαρτημένων.

Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έβαλε σε προτεραιότητα το έργο της συνολικής ανάταξης του μεγαλύτερου πάρκου της πρωτεύουσας, του Πεδίου του Άρεως, εντάσσοντας μέσα στο σκεπτικό των παρεμβάσεών της όχι μόνον την περιβαλλοντική του διάσταση ως πολύτιμου πράσινου πνεύμονα, αλλά και την κοινωνική του διάσταση: Τη διάσταση του δημόσιου ελεύθερου χώρου και των λειτουργιών του στο κέντρο της μητρόπολης.

Σ’ αυτή τη λογική, εκτός των αυτονόητων παρεμβάσεων για τη συντήρηση του πρασίνου, τη φύλαξη, την καθαριότητα, τις υποδομές (στα οποία αναφερόμαστε διεξοδικότερα πιο κάτω), υιοθετήσαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε εξαρχής- και συνεχίζουμε ακούραστα και με κέφι – ένα σχέδιο αύξησης των δημοσίων δραστηριοτήτων εντός του Πεδίου του Άρεως (πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, ήπιων εμπορικών κ.α) με στόχο, μεταξύ άλλων, την αύξηση της επισκεψιμότητάς του και την ανάδειξή του σε χώρο ανοιχτό, ασφαλή και ελκυστικό για τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και όλης της πρωτεύουσας. Το πλήθος των συμπολιτών μας που συνέρρευσε και εξακολουθεί να προσέρχεται στις εκδηλώσεις αυτές, αλλά και το καθημερινό μελίσσι από περιπατητές, δρομείς, νέους και ηλικιωμένους,  οικογένειες με παιδιά που αποτελούν τον καθημερινό πληθυσμό στις αλέες και στις πλατείες του πάρκου, είναι η ανταμοιβή μας και η επιβεβαίωση για την ορθότητα της αρχικής μας σύλληψης. Αυτή είναι η άλλη όψη του Πεδίου του Άρεως, η όμορφη όψη του, στο μεγαλύτερο μέρος του, η όψη που σπάνια προβάλλεται, για λόγους ελάχιστα αντικειμενικούς ή καλοπροαίρετους, και με συνέπεια όχι μόνον την απόκρυψη της προσπάθειας της διοίκησης της Π. Αττικής αλλά και τη δυσφήμηση όλης αυτής της ιστορικής περιοχής του κέντρου της Αθήνας, γιατί άραγε;

  1. Η βελτίωση των υποδομών και η αύξηση της επισκεψιμότητας την οποία επεδίωξε συνειδητά και συστηματικά η Περιφέρεια Αττικής, συμβάλλει και έχει όντως επιτύχει την απομάκρυνση των παραβατικών δραστηριοτήτων από το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου. Μάλιστα δε εκτιμούμε ότι η λειτουργία των αναψυκτηρίων (Άλσος Οικονομίδη, Γαρδένιες και Green Park) που πρόσφατα ανέλαβαν ανάδοχοι μέσα από δημόσιους διαγωνισμούς, θ’ αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο αύξησης της επισκεψιμότητας του πάρκου, περιορίζοντας ταυτόχρονα εξ αντικειμένου τη χρήση του πέριξ χώρου από παραβατικά στοιχεία.
  2. Στα όρια των αρμοδιοτήτων της η Π. Αττικής προχώρησε το Νοέμβριο του 2017 στην προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, χρηματοδοτώντας, από ίδιους πόρους, με 800.000 ευρώ, το πρόγραμμα «street working» – που ας σημειωθεί, αφορά όλη την Αθήνα και όχι μόνον το Πεδίον του Άρεως. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού υπό την εποπτεία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ (μέσω των σχετικά χρονοβόρων διαδικασιών πρόσληψης τύπου ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις). Η διαδικασία είναι εν εξελίξει και αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.
  3. Τέλος, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, σε σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Αστυνομία, όποτε χρειαστεί.

Η Περιφέρεια Αττικής όχι μόνον δηλώνει τη διαθεσιμότητά της αλλά και επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος, όπως έχει επανειλημμένα και δημοσίως δεσμευτεί.

Δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε το γεγονός ότι  το έργο της αντιμετώπισης  της παραβατικότητας και μάλιστα του οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι η εμπορία ναρκωτικών, κατ’ ουδένα τρόπο δεν είναι ούτε αρμοδιότητα αλλά ούτε και εμπίπτει στις δυνατότητες όχι μόνον της Περιφέρειας Αττικής αλλά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει. Τόσο η καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών, όσο και η αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης και των συνεπειών της, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες, στις δυνατότητες και στο σχεδιασμό της κεντρικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αρμοδίων υπουργείων Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Προστασίας του Πολίτη.

  1. Τι είδους φύλαξη παρέχει αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής στον χώρο και τους επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως, όταν γίνεται απροκάλυπτα διακίνηση ναρκωτικών στις διαδρομές του και σημειώνεται καθημερινά πλήθος βανδαλισμών.

Με πρωτοβουλία της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής μπήκε για πρώτη φορά στο Πεδίο του Άρεως ιδιωτική φύλαξη. Η σχετική σύμβαση, με προϋπολογισμό 745.196 ευρώ και διάρκειας 3 ετών, έχει υπογραφεί στις 19/1/2017 και είναι από τότε σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, με 3 συνεχόμενες 8ωρες βάρδιες ημερησίως, 3 άτομα ανά βάρδια και 2 αυτοκίνητα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η φύλαξη αυτή συμπληρώνεται με 7 επιπλέον άτομα και 3 επιπλέον οχήματα. Οι φύλακες έχουν την υποχρέωση να περιπολούν σε όλους τους χώρους και εφόσον διαπιστώσουν παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του Πεδίου Άρεως καθώς και κάθε άλλη μορφή παραβατικότητας, να κάνουν συστάσεις στους παραβάτες και να ειδοποιούν την αστυνομία εάν υπάρχει ανάγκη. Κάθε άλλου είδους παρέμβαση (σύλληψη, χρήση βίας κλπ) απαγορεύεται σε κάθε ιδιωτική φύλαξη. Συνεπώς, η ιδιωτική φύλαξη λειτουργεί μεν προληπτικά και αποτρεπτικά ως προς την εκδήλωση παραβατικότητας, όμως δεν μπορεί ούτε και οφείλει να αντικαταστήσει το ρόλο της Αστυνομίας.

  1. Γιατί παραμένουν κλειστές όλες οι βασικές υποδομές του Πεδίου του Άρεως με αποτέλεσμα να «εκδιώκεται» ο κόσμος από το Πάρκο αντί να έχει κίνητρο να τον επισκεφτεί.
  2. Ειδικότερα, γιατί παραμένουν κλειστές οι δύο Παιδικές Χαρές από τον Σεπτέμβριο του 2017 με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στο Πάρκο και γιατί η τρίτη Παιδική Χαρά παραμένει εντελώς κατεστραμμένη, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της Περιφέρειας ότι θα την επισκευάσει.

Οι δυο παιδικές χαρές του Πεδίου Άρεως (η μικρή κοντά στην λεωφόρο των Ηρώων και η μεγάλη πίσω από την πλατεία Πρωτομαγιάς) λειτουργούσαν κανονικά έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε η Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών αποφάσισε να τις κλείσει προσωρινά προκειμένου να επισκευαστούν τα παιχνίδια και λοιπά όργανα, που είχαν υποστεί φθορές και κατά συνέπεια ενείχαν κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών. Πράγματι οι παιδικές χαρές επισκευάστηκαν και τα όργανα πιστοποιήθηκαν επιτυχώς ως προς την καταλληλότητά τους από την αρμόδια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία TUV (ημερομηνία έκδοσης πιστοποιητικών καταλληλότητας οργάνων:28/2/2018). Εν συνεχεία στις 29/3/2018 υποβλήθηκε ο φάκελος για τη συνολική πιστοποίηση του χώρου των παιδικών χαρών προς την «Αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών για το Δήμο Αθηναίων», που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Η παραπάνω Επιτροπή δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή της, υποχρεωτική προϋπόθεση για το νόμιμο άνοιγμα των παιδικών χαρών, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Π. Αττικής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αναφορικά με το χώρο όπου λειτουργούσε αρκετά παλαιότερα παιδική χαρά για μεγάλα παιδιά και εφήβους, στο κέντρο του πάρκου, λίγο πιο πάνω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου, και καθώς στο σχέδιο συνολικής Ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως δεν προβλεπόταν καμία συγκεκριμένη χρήση για το χώρο αυτό, η σημερινή διοίκηση της Π. Αττικής επεξεργάζεται σήμερα προτάσεις που θα συνδυάζουν έναν πρότυπο χώρο παιχνιδιού για μεγάλα παιδιά και εφήβους προσιτό και σε άτομα με αναπηρίες, με όργανα και χώρους υπαίθριας άθλησης για όλους.

  1. Γιατί δεν λειτουργούν τα σιντριβάνια, οι υδάτινες διαδρομές και ο Ροδώνας, έργα για τα οποία έχουν δαπανηθεί υπέρογκα ποσά και παραμένουν ξερά και εγκαταλελειμμένα, απωθητικά για τους επισκέπτες του Πάρκου.
  2. Γιατί σπαταλιέται πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ για την άρδευση του Πάρκου, όταν υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γεωτρήσεις που θα υπερκάλυπταν τις ανάγκες του.

Η σημερινή διοίκηση της Π. Αττικής παρέλαβε τις παραπάνω υποδομές σε πλήρη δυσλειτουργία και επιχείρησε κατ’ επανάληψη να τις επισκευάσει μερικώς, ωστόσο σύντομα διαπιστώθηκε η ανάγκη συνολικότερης παρέμβασης.

Σήμερα εκτελούνται και κοντεύουν να ολοκληρωθούν στοχευμένες εργασίες επισκευής των αυτοματισμών,  των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων, προκειμένου να λειτουργήσει αυτόματα η άρδευση από τις γεωτρήσεις, τα συντριβάνια και οι υδάτινες διαδρομές. Ήδη η μια από τις γεωτρήσεις λειτουργεί και τροφοδοτεί το νερό των ποτισμάτων. Την ολοκλήρωση των επισκευών θα ακολουθήσει μεγάλο έργο αποκατάστασης και 3ετούς συντήρησης, με εξειδικευμένο προσωπικό, όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων και υποδομών του Πεδίου του Άρεως, η μελέτη του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

  1. Γιατί δεν λειτουργούν οι δημόσιες τουαλέτες με αποτέλεσμα όλο το Πάρκο να έχει μετατραπεί σε ένα δυσώδες δημόσιο αποχωρητήριο.

Οι δυο δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν στο Πεδίο του Άρεως χρειάστηκε να επισκευαστούν και η μία είναι ήδη σε λειτουργία. Πολύ σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί η επισκευή της, θα ανοίξει και η δεύτερη.

  1. Γιατί δεν έχει οριστεί ένας από τους ήδη περιφραγμένους χώρους του Πάρκου ως χώρος για την ελεύθερη κυκλοφορία των σκυλιών (χωρίς λουρί), ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά σκυλιά με παιδιά και να μη δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των ανθρώπων που έχουν πιο ήρεμα ή πιο ζωηρά σκυλιά.

Η τρέχουσα νομοθεσία για τα οικόσιτα ζώα δεν προβλέπει πουθενά, απεναντίας δε απαγορεύει, την ελεύθερη κυκλοφορία των σκύλων σε δημόσιους χώρους. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει σαφές και επαρκές θεσμικό πλαίσιο για τις προδιαγραφές και τη λειτουργία πάρκων σκύλων. Εντούτοις και επειδή η διοίκηση της Π. Αττικής αναγνωρίζει πλήρως την αναγκαιότητα οργανωμένων χώρων ελεύθερης κυκλοφορίας σκύλων στα πάρκα, ήδη υπέβαλε προς αδειοδότηση, στις 18/4/2018, ολοκληρωμένη τεχνική έκθεση για τη δημιουργία πάρκου σκύλων στο Πεδίο του Άρεως, η οποία όμως απερρίφθη (30/5/2018) από την αρμόδια Δ/νση Δασών Αθηνών. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται προς υποβολή εναλλακτική  πρόταση με το ίδιο αντικείμενο και ευελπιστούμε πολύ σύντομα σε θετική έκβαση.

  1. Πότε θα γίνει ουσιαστικός καθαρισμός των παρτεριών του Πάρκου (και όχι ό,τι φαίνεται από τους κεντρικούς διαδρόμους), ώστε να αναπνεύσει το χώμα από την εναπόθεση πάσης φύσεων ακαθαρσιών επί χρόνια.

Στο Πεδίο του Άρεως λειτουργούσαν ήδη, από το 2017, ετήσιες εργολαβίες συντήρησης  πρασίνου και εργολαβίες καθαριότητας, με ίδιους πόρους της Π. Αττικής. Από τον Απρίλιο του 2018 οι εργολαβίες αυτές είναι πλέον 3ετούς διάρκειας (656.250 ευρώ το πράσινο και 895.590 η καθαριότητα) και περιλαμβάνουν, στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, καθαρισμό όλων των χώρων του Πεδίου, και συγκεκριμένα:

  • αθλητικές εγκαταστάσεις
  • κτιριακές εγκαταστάσεις
  • WC
  • υδάτινα στοιχεία
  • Λοιπούς χώρους (πεζοδρόμους, πλατείες, διαδρομές, παρτέρια φυτών, χλοοτάπητες, καθιστικά, παιδικές χαρές, χώρους άσκησης ενηλίκων κλπ)

Η καθημερινή αυτοψία των υπηρεσιών αλλά και των επισκεπτών του πλήθους των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με την πρωτοβουλία και τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίο δεν επιβεβαιώνει την κακή εικόνα που υπονοεί το ερώτημα.

  1. Με ποιόν τρόπο έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Αττικής ότι η παραχώρηση των δύο αναψυκτηρίων σε ιδιώτες («Άλσος Οικονομίδη» και «Green Park») θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ζωντάνιας όλου του Πάρκου και δεν θα δημιουργηθούν «περιφραγμένες νησίδες», αποξενωμένες, ή ακόμα και εχθρικές προς τον ήπιο χαρακτήρα που οφείλει να έχει ένας δημόσιος χώρος πρασίνου.

Η αποκατάσταση της λειτουργίας των δυο αναψυκτηρίων ως χώρων εστίασης και πολιτισμού, όπως ήταν και παλαιότερα, αποτελούσε χρόνιο και εύλογο αίτημα των κατοίκων της περιοχής εδώ και χρόνια. Σήμερα το πλήρως ανακαινισμένο και πανέμορφο Άλσος Οικονομίδη, μαζί με τα μικρά κυλικεία, τις γνωστές Γαρδένιες, στο κέντρο του πάρκου, αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ το Green Park θα ανοίξει επίσης μόλις ο ανάδοχος ολοκληρώσει την ανακαίνισή του. Είναι προφανές ότι η λειτουργία των δυο αναψυκτηρίων θ’ αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο αύξησης της επισκεψιμότητας του πάρκου ως του μεγαλύτερου δημόσιου χώρου πρασίνου και αναψυχής της πρωτεύουσας, περιορίζοντας ταυτόχρονα εξ αντικειμένου τη χρήση του πέριξ χώρου από παραβατικά στοιχεία. Δεν γίνεται λοιπόν αντιληπτό κατά ποια έννοια μια τέτοια πολυαναμενόμενη λειτουργία και αύξηση της επισκεψιμότητας, από κοινού μάλιστα με το πλήθος των δημοσίων και δωρεάν εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, που ούτως ή άλλως, εδώ και τρία χρόνια οργανώνει και συνδράμει η Π. Αττικής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαινόμενα αποξένωσης και «περιφραγμένων νησίδων»!

Εν κατακλείδι, η προσπάθεια για την ανάταξη του Πάρκου δεν αποτελεί μια μεμονωμένη επιχείρηση μιας Διοίκησης ή μίας ομάδας πολιτών. Η βελτίωση της κατάστασης μπορεί μόνο να είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ τους και των πρωτοβουλιών πολιτών.

 

                                                            Αγγέλικα Σαπουνά

                                                            Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts