Ο διεθνής 12λογος για ασφαλή και δημοφιλή Δημόσια Πάρκα

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Ο 12λογος για ασφαλή και δημοφιλή αστικά Πάρκα εκδόθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια από τον Οργανισμό Πάρκων και Αναψυχής του Καναδά και υιοθετήθηκε από όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αφού περιλαμβάνει πρακτικές και εφαρμόσιμες οδηγίες, οι οποίες, όπου έχουν υιοθετηθεί, έχουν αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

 1. Οι σχεδιαστές, οι διαχειριστές και το προσωπικό των Πάρκων βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, ώστε να ακούν προτάσεις και υποδείξεις και να παρεμβαίνουν στην επίλυση δυσλειτουργιών. Η άποψη και οι ανάγκες των πολιτών, οδηγούν στη δημιουργία ενός χώρου που «υιοθετείται» πιο εύκολα από ακόμα περισσότερο κόσμο.
 2. Η αντίληψη ότι ένα Πάρκο δεν είναι ασφαλές είναι το ίδιο σημαντική με τους πραγματικούς δείκτες ασφάλειας ενός χώρου. Το αίσθημα ασφάλειας καλλιεργείται από την αντικειμενική εικόνα του Πάρκου. (Καλή λειτουργία υποδομών, απουσία βανδαλισμών, φροντίδα πρασίνου, παρουσία προσωπικού κ.α.)
 3. Η καλή σήμανση με πινακίδες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσανατολίζονται. Τα συναισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας αυξάνονται όταν οι χρήστες του Πάρκου δεν έχουν σαφή κατανόηση της φυσικής διάταξης της περιοχής στην οποία βρίσκονται.
 4. Η εμφανής / διακριτική επιτήρηση και ο βαθμός στον οποίο οι δραστηριότητες μπορούν να παρατηρηθούν από άλλους ανθρώπους είναι σημαντική για τη μείωση των βανδαλισμών, των ακατάλληλων δραστηριοτήτων και των αισθημάτων απομόνωσης.
 5. Το αίσθημα ασφάλειας αυξάνεται αισθητά όταν οι άνθρωποι μπορούν να δουν τριγύρω τους σε μεγάλη απόσταση, όπως και όταν οι ίδιοι είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση. Οι φράχτες από θάμνους που εμποδίζουν την ορατότητα ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας καθώς μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες «εκπλήξεις».
 6. Ο φωτισμός ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας, όπως και η αυξημένη νόμιμη δραστηριότητα (αθλητισμός, παιχνίδια, αναψυχή).
 7. Οι πολλές και φιλόξενες είσοδοι των Πάρκων με οδηγίες ότι μέσω αυτών μπορεί ο πολίτης να βρεθεί στο σημείο ενδιαφέροντός του, ενισχύουν την επισκεψιμότητα του Πάρκου. Ακόμα και οι περαστικοί (και όχι επισκέπτες) του Πάρκου είναι χρήσιμοι για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.
 8. Η καλή συντήρηση είναι ζωτικής σημασίας για να δημιουργηθεί η αντίληψη ότι ο χώρος είναι χαμηλού κινδύνου. Οι βανδαλισμοί, τα γκράφιτι και τα σκουπίδια υποδηλώνουν ότι ένας τόπος είναι εγκαταλελειμμένος και ίσως ανασφαλής.
 9. Η ποικιλομορφία μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερη ένταση χρήσης. Η ποικιλία με τη μορφή, το χρώμα και την υφή των στοιχείων του τοπίου καθώς και μια σειρά από δραστηριότητες συμβάλλει σε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον που προσελκύει τους χρήστες. Η έλλειψη ποικιλίας δεν ενθαρρύνει τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε ένα πάρκο.
 10. Η πρόσβαση σε βοήθεια με τη μορφή δημόσιου τηλεφώνου παρέχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.
 11. Οι ακατάλληλες δραστηριότητες πρέπει να αποθαρρύνονται γιατί οδηγούν σε μία σπείρα απαξίωσης του Πάρκου που οδηγεί στην ερήμωσή του από επισκέπτες.
 12. Η εμπλοκή των πολιτών ενθαρρύνει την αίσθηση της ιδιοκτησίας και της υπερηφάνειας και δημιουργεί μια κοινωνία χρηστών που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια του Πάρκου.
The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts