Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Μανώλης Μπαχλιτζανάκης μιλά «έξω από τα δόντια» για τις ευθύνες απαξίωσης του Πάρκου

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Ο Σύλλογος Αθηνά είναι η παλαιότερη κοινωνία πολιτών που δραστηριοποιείται στο Πεδίον του Άρεως με σκοπό την προστασία και τη διαφύλαξη του Πάρκου ως πνεύμονα πρασίνου για τους περιοίκους και όλη την Αθήνα. Ιδρυτής και «ψυχή» του Συλλόγου, ο Μανώλης Μπαχλιτζανάκης που ασχολείται με το Πάρκο από το 1970. Έχοντας γεωργική καταγωγή και μία «τεράστια αγάπη για το πράσινο», όπως λέει, μάζεψε στην αρχή γείτονες και φίλους και μετά φίλους των φίλων και σχημάτισε τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αθηνά, που πρωτοστατεί στις διεκδικήσεις για την ανάταξη του Πάρκου. Σε μία κουβέντα «μεταξύ γειτόνων», ο Μανώλης Μπαχλιτζανάκης μιλά «έξω από τα δόντια» για τις διαχρονικές ευθύνες των Αρχών που πέρασαν από τη διοίκηση της Νομαρχίας/Περιφέρειας, την άρνηση της κυρίας Δούρου να κάνει διάλογο με τους κατοίκους, τα συσσωρευμένα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που μπορούν να κάνουν το Πάρκο να αποκτήσει ξανά ζωή..

  • Κύριε πρόεδρε, γιατί το Πάρκο υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής και όχι στον Δήμο Αθηναίων, όπως θα ήταν το λογικό, αφού η Περιφέρεια δεν έχει τον μηχανισμό να το συντηρήσει;

Ήταν μία κακή «διάδοχη κατάσταση» μεταξύ των φορέων που είχαν παλαιότερα τη διαχείριση του Πάρκου. Το φυσιολογικό θα ήταν να το έχει ο Δήμος Αθηναίων. Και το έχω ζητήσει προσωπικά από τον Δήμαρχο, ο οποίος είναι θετικός, βάζοντας όμως μία προϋπόθεση: να είναι απαλλαγμένος ο χώρος από τα οικονομικά και νομικά βάρη, καθώς εκκρεμούν δικαστήρια με εργολάβους της ανάπλασης. Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια Αττικής δεν δίνει το Πάρκο και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Οι άνθρωποι δεν έχουν την υποδομή να το συντηρήσουν. Η Περιφέρεια είναι μία υπηρεσία γραφείων. Ούτε εργάτες διαθέτει, ούτε μηχανήματα καθαρισμού, κλαδέματος και συντήρησης… τίποτα. Ο Δήμος Αθηναίων, αντίθετα έχει όλη αυτή την υποδομή. Προσέξτε: δεν υποστηρίζω ότι ο σημερινός Δήμαρχος είναι καλός, ή ο προηγούμενος ήταν καλύτερος, ή ο επόμενος θα είναι ακόμα καλύτερος… αλλά τουλάχιστον η δημοτική Αρχή έχει την υποδομή να κάνει δουλειά. Αξίζει ίσως να γνωρίζετε, ότι οι σκούπες του Δήμου μπήκαν για πρώτη φορά στο Πάρκο κατόπιν προσωπικής παράκλησης στον αντιδήμαρχο και φίλο μου Ανδρέα Βαρελά. Τον παρακαλέσαμε και το έκανε χωρίς ο Δήμος να έχει καμία τέτοια υποχρέωση…

  • Με τον Δήμο Αθηναίων οι κάτοικοι βρίσκουν κάποια επαφή, με τον Βαρελά, τον Μπρούλια, τον Αποστολόπουλο, με την Περιφέρεια όμως;

Οι επαφές με την Περιφέρεια είναι ανύπαρκτες και διαχρονικά προβληματικές. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Όταν έγινε η καταγγελία της εργολαβίας για την ανάπλαση, έμειναν αδιάθετα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Βρήκα λοιπόν τον κύριο Σγουρό σε μία εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή και του ζήτησα να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να βελτιώσει την ημιτελή ανάπλαση. Μου λέει «μην ανησυχείς, έχω κρατήσει αυτό το ποσό, θα πάει όλο για το Πεδίον του Άρεως». Ε λοιπόν ουδέποτε διέθεσε ούτε ένα ευρώ στο Πάρκο…

  • Η ημιτελής ανάπλαση παραμένει ημιτελής…

Η Φώφη Γεννηματά παρέδωσε το Πάρκο ως «πλήρως αναπλασμένο». Πήγα και τη βρήκα, της λέω «κυρία Γεννηματά, τι είναι αυτά που λέτε; Αισθανόμαστε ότι μας κοροϊδεύετε…». Μου λέει «δεν σας αρέσουν αυτά που κάνουμε;». «Βεβαίως και μου αρέσουν», της απαντώ, «αλλά δεν μου αρέσουν αυτά που ΔΕΝ κάνετε!». Και αρχίζω να της απαριθμώ τα μισοτελειωμένα έργα και τις φοβερές ελλείψεις. Στο τέλος μου είπε «έχετε δίκιο…». Μετά έρχεται η κυρία Μπέη… Κι εκείνη «παραδίδει το Πάρκο στον λαό»… Είχε βάλει κάτι λουλούδια δεξιά και αριστερά στη Λεωφόρο Ηρώων, είχε βγάλει ωραίες φωτογραφίες και φαινόταν το Πάρκο… παράδεισος! «Μα δεν ντρεπόμαστε;», της λέω, «εδώ είναι ρημαδιό πίσω από τα λουλούδια! Τι είναι αυτά τα πράγματα που κάνετε;». Η κατάσταση ήταν πέραν πάσης λογικής. Έβαζαν μαρμαράκια στις διαδρομές και τις αλέες, λες και ήταν ποτέ δυνατόν να σταθούν αυτές οι κατασκευές και να μην καταστραφούν… Και ένας πρωτάρης μάστορας έβλεπε ότι ήταν παράλογο. Στο Πεδίον του Άρεως έχει γίνει μία ασύλληπτη ΡΕΜΟΥΛΑ. Και η μοναδική αντίδραση ήταν: «αφήστε, θα το διερευνήσει μία… επιτροπή με Ορκωτούς Λογιστές…». Ακόμα την περιμένουμε…

  • Και κάθε φορά που κάποιος Νομάρχης / Περιφερειάρχης «παρέδιδε… παραδεισένιο το Πεδίον του Άρεως στον λαό», έτρεχαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον/την αποθέωναν…

Ίσως είναι το πιο εξοργιστικό της υπόθεσης. Γιατί μη νομίζετε ότι τα ΜΜΕ δεν γνώριζαν την πραγματικότητα. Εγώ ο ίδιος έπιανα τους δημοσιογράφους και τους έδειχνα την αληθινή κατάσταση. Τελικά όμως τα ΜΜΕ έδειχναν μόνο το δρομάκι με τα λουλούδια και για όλα τα άλλα… σιωπή. Ούτε καν δύο λέξεις, στο τέλος των ρεπορτάζ, για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων… Μόνο «μπράβο» και «ζήτω» για τα 20 λουλουδάκια που μαράθηκαν σε μία εβδομάδα…

  • Το σημειώνουμε αυτό κι ας συνεχίσουμε, παρακαλώ, με την «αλυσίδα» διαδοχής στην Περιφερειακή Αρχή.

Είναι η σειρά του κύριου Σγουρού. Όχι μόνο έκλεισε τα αυτιά του στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την καταστροφική «ανάπλαση», αλλά εκείνη την περίοδο έγινε ένα κανονικό «πάρτι»… Δεν χωρά αμφιβολία ότι κάποιοι έπρεπε να βγάλουν λεφτά. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Οι «ενδείξεις» είναι όλες μπροστά μας. Δυστυχώς δεν μπορεί κάποιος να έχει αποδείξεις για τέτοιες δουλειές, ειδάλλως -εγώ τουλάχιστον- θα είχα πάει στον Εισαγγελέα. Ο κύριος Σγουρός ποτέ δεν απάντησε τι απέγιναν εκείνα τα περίφημα 2,2 εκατομμύρια για το Πεδίον του Άρεως. Πάντως στο Πάρκο δεν πήγαν… Πήγαν στην ΑΕΚ; Πήγαν αλλού;

  • Η καταστροφική ανάπλαση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…

Ποτέ! Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια και ακόμα δεν έχει τελειώσει. Αρκεί κάποιος να περάσει από το Green Park – ήταν μέρος της ανάπλασης – για να δει την τραγωδία. Τα περίπτερα της «Γαρδένιας» ήταν πλήρως ανακατασκευασμένα από την εποχή Σγουρού. Γιατί δεν τα έχουν ανοίξει ακόμα; Γιατί να μην μπορεί ο παππούς να πάει στο Πάρκο με το εγγονάκι του και να το κεράσει ένα παγωτό; Θα θυμάστε τι κόσμο μάζευαν αυτά τα περίπτερα, όταν λειτουργούσαν… Ουρές σχηματίζονταν!

  • Μετά τον κύριο Σγουρό εκλέγεται η νυν Περιφερειάρχης, η κυρία Ρένα Δούρου…

Με την κυρία Δούρου δυστυχώς είναι ανέφικτη οποιαδήποτε επικοινωνία. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση μαζί της, αλλά πάντα η απάντηση είναι αρνητική, κι ας είμαστε ο μοναδικός αναγνωρισμένος νομικά Σύλλογος της περιοχής. Κάποια φορά μας παρέπεμψε στην κυρία Κυπριανίδου, καλών προθέσεων άνθρωπο, αλλά δυστυχώς μόνο προθέσεων. Με προθέσεις δεν αλλάζει η κατάσταση στο Πάρκο…

  • Γιατί πιστεύετε ότι η κυρία Δούρου αρνείται κάθε διάλογο με τους πολίτες;

Η κυρία Δούρου ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ. Αισθάνεται ότι δεν χρειάζεται καν να το αιτιολογήσει. Βάζει μία «ταμπέλα» σε όποιον διαμαρτύρεται ότι «κάνει αντιπολίτευση» και νομίζει ότι έτσι κλείνει το θέμα. Αντιπολίτευση να κάνω εγώ για ποιόν λόγο; Ο Σύλλογος «Αθηνά» δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε κομματικός φορέας. Κάτοικοι του Πεδίου του Άρεως είμαστε που παλεύουμε για τη γειτονιά μας και για όλη την Αθήνα να υπάρχει ένας ωραίος πνεύμονας πρασίνου. Κομματικές επιδιώξεις μπορεί να έχει η ίδια… Εμείς πάντως δεν έχουμε και για αυτό έχουμε μέλη απ’ όλα τα κόμματα. Η μοναδική «ταυτότητα» που έχουμε είναι του Πάρκου. Και δεν πρόκειται κανείς και καμία να μας κολλήσει κάποια άλλη. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν ούτε τα κομματικά, ούτε τα οικονομικά. Μόνο το Πάρκο!

  • Μήπως δεν υπάρχουν «λύσεις» για το Πάρκο γι αυτό και «κόβουν» κάθε συζήτηση;

Το Πάρκο μπορεί μέσα σε τέσσερις μήνες να γίνει ο χώρος που αγάπησαν γενιές και γενιές κατοίκων και επισκεπτών. Σε μόλις τέσσερις μήνες. Αρκεί να το θελήσουν και να συνεργαστούν οι: Περιφέρεια / Δασαρχείο / Υπ.Δημόσιας Τάξης / Υπ.Υγείας με τους κατοίκους, που ξέρουν όσο κανένας το Πάρκο και που αγαπούν όσο κανένας το Πάρκο.

  • Πείτε μου, παρακαλώ, ένα ενδεικτικό άμεσο μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, χωρίς να χρειάζεται να συνεδριάσουν επιτροπές επί επιτροπών…

Χαμηλό κλάδεμα όλων των θάμνων που σήμερα δημιουργούν δεκάδες «κρυψώνες» κατά μήκος των διαδρομών. Το Πάρκο πρέπει να γίνει αφιλόξενο για τους παραβατικούς και φιλόξενο για όλους τους άλλους. Να μπορούν οι επισκέπτες να έχουν ορατότητα τι συμβαίνει γύρω τους. Η ορατότητα είναι διεθνώς το πρώτο μέτρο που κάνει ένα Πάρκο ασφαλές και αποτρέπει το έγκλημα. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή τον βλέπουν, δεν θα κάνει παράβαση.

  • Μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης στο Πάρκο, όταν συνεχίζει να λειτουργεί η πιάτσα εμπορίας ναρκωτικών;

Σε καμία περίπτωση. Ίσως η αστυνομία να θέλει το κύκλωμα των ναρκωτικών στο Πάρκο για να το ελέγχει, αλλά το Πεδίον του Άρεως δεν υπάρχει για να διευκολύνει το έργο της Αστυνομίας. Το Πεδίον του Άρεως υπάρχει για να προσφέρει ξεκούραση και αναψυχή στους πολίτες. Το εμπόριο πρέπει να σταματήσει αμέσως και το Υπουργείο Υγείας πρέπει να περιθάλψει τα άρρωστα παιδιά που αργοσβήνουν στα παρτέρια του Πάρκου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να πάρει την οικογένειά του και να κάνει βόλτα στο Πάρκο και να βλέπει ανθρώπους να κάνουν χρήση ναρκωτικών, να είναι εκτός εαυτού ή λιπόθυμοι κάτω, γυμνοί… Τα παιδιά αυτά είναι ασθενείς και οφείλει η πολιτεία να τα αντιμετωπίσει ως τέτοια.

  • Τελευταία είχαμε και το φαινόμενο να δέχονται απειλές οι κάτοικοι που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο…

Δεν φοβάμαι κανέναν. Μόνο τον Θεό. Εμείς καταθέτουμε την ψυχή μας, τον χρόνο μας και το μεράκι μας για να αποκτήσει ξανά ζωή το Πάρκο, χωρίς καμία κομματική ή οικονομική επιδίωξη. Αυτοί που απειλούν, αυτοί που απαξιώνουν, αυτοί που αδιαφορούν δεν γνωρίζω τι καταθέτουν πάντως δεν είναι για το καλό του Πάρκου.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts