Μια Δευτέρα του Ιούλη που έγινε εφιάλτης…

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Η Ελλάδα μας πενθεί. Μόνο δάκρυα στα μάτια για την εθνική τραγωδία. Η καρδιά μας είναι ματωμένη, καίγεται στις φλόγες. Θρηνούμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους με τόσο βίαιο και απροσδόκητο τρόπο.

Συνάνθρωποι μας που ξεκίνησαν τη μέρα τους με χαμόγελο, με χαρά, μια συνηθισμένη μέρα του Ιούλη, μια “κανονική” Δευτέρα, να απολαύσουν τη θάλασσα, τον ήλιο, να ζήσουν όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους τους ανθρώπους, να πάνε σε γιορτές, να φάνε στις ταβέρνες, ή απλώς να βρεθούν στη θαλπωρή του σπιτιού τους, μια μέρα καλοκαιρινή, όπως αυτές που όλοι μας περιμένουμε με γλυκιά ανυπομονησία να ζήσουμε, και ξαφνικά είδαν τα όνειρά τους, τις ίδιες τους τις ζωές, να καίγονται στις φλόγες…

Συνάνθρωποί μας που πάλεψαν με το άγριο “θηρίο” της φωτιάς που δεν υπολογίζει τίποτα στο φονικό του διάβα, κολύμπησαν για ώρες στη θάλασσα, πήδηξαν από τα βράχια για να σωθούν.  Συνάνθρωποί μας που έχασαν τους δικούς τους, συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εγκαύματα, που αναζητούν την οικογένειά τους….

Πόσο πόνο να αντέξει πια η ανθρώπινη ψυχή;

Δεν το χώρα ο νους ότι σε καιρό ειρήνης, στη σύγχρονη Ελλάδα (που όλα αυτά τα χρόνια ταλαιπωρείται), μέσα σε οικισμούς, χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές. Γονείς με τα παιδιά τους έγιναν  μια σφιχτή αγκαλιά για να ξεκινήσουν, μαζί,  τόσο πρόωρα, το ταξίδι τους στον κόσμο των αγγέλων…

Γιατί; Όχι, δεν υπάρχει απάντηση!

Μόνο δάκρυα…

Ανείπωτη τραγωδία…

Είναι ένας εφιάλτης αυτό που ζούμε!

Για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας η ζωή τους σήμερα έχει αλλάξει δραματικά. Έχουν χάσει τους δικούς τους,  το βιός τους, θα τραβήξουν τον Γολγοθά της αποκατάστασης της υγείας τους, των σωματικών και ψυχικών τους τραυμάτων και είναι δυστυχώς βέβαιο ότι κάποιες πληγές δεν θα επουλωθούν ποτέ.

Μίλησα το πρωί, ύστερα από ένα αγωνιώδες βράδυ, με φίλους που έζησαν την τραγωδία. Μου είπαν όλοι μια και μόνο λέξη που περιγράφει όσα έζησαν “κόλαση”. “Πήγαμε στην κόλαση”…

Το μυαλό μας ας βρίσκεται αυτές τις στιγμές και στους πολύτιμους ανθρώπους -διασώστες, εθελοντές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όλους όσοι σε αυτές τις τραγικές στιγμές προσφέρουν την ανεκτίμητη βοήθεια και τις υπηρεσίες τους. Σώζουν ζωές, φροντίζουν τραύματα, αναζητούν εγκλωβισμένους. Συχνά με προσωπική αυτοθυσία και θέτοντας πάνω από τη δική τους ζωή τη ζωή των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ας έχουν, επομένως, δύναμη και ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις εξαιρετικά δύσκολα καταστάσεις και να σώσουν όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούν…

Όλοι εμείς, όπου κι αν βρισκόμαστε, ό,τι κι αν κάνουμε, ακόμα κι όσοι είμαστε διακοπές, ας ενημερωνόμαστε τουλάχιστον διαρκώς για τo τι ανάγκες έχουν οι συμπολίτες μας σε αίμα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, φάρμακα, πάνες και γενικότερα είδη πρώτης ανάγκης. Ας γίνουμε όλοι μια μεγάλη αγκαλιά για να στηρίξουμε και να καλύψουμε ανάγκες που από σήμερα και στο εξής θα είναι πολύ αυξημένες.

Ο,τιδήποτε χρειαστεί, είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειάζεται!

Γιατί για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες θα πρέπει όλοι μας, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, να ενώσουμε τα χέρια και να προσφέρουμε, ό,τι μπορούμε, ό,τι είναι αναγκαίο για τις ψυχές που έμειναν πίσω να συνεχίσουν τον σκληρό αγώνα τους.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts