Ποιος θα ευθύνεται αν πιάσει φωτιά το Πεδίον του Άρεως;

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Παρακολουθώντας το θλιβερό μπαλάκι μετάθεσης ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, ο κάτοικος του Πεδίου του Άρεως αναρωτιέται:

Αν πιάσει φωτιά ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της Αθήνας, ποιος θα ευθύνεται;

Σήμερα ποιος ευθύνεται που στο νότιο τμήμα του Πάρκου καίνε κάτω από τα πεύκα (ίσως και δεκάδες) γκαζάκια από τη μαφία των ναρκεμπόρων προκειμένου να φτιάξουν τα «πάιπς» για την «κοκαΐνη των φτωχών» – το καταστροφικό ναρκωτικό σίσα που πουλάνε;

Ποιος ευθύνεται που όλη η πιάτσα των ναρκωτικών και ο περιφραγμένος χώρος του Green Park αποτελούν μία μεγάλη χωματερή με κάθε λογής σκουπίδια, μεταξύ των οποίων και γυάλινα μπουκάλια, τα οποία με τις αντανακλάσεις του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν καύση των πευκοβελόνων και λαμπάδιασμα του Πάρκου;

Ποιος ευθύνεται που ξεραμένα δέντρα, όρθια ή πεσμένα, παραμένουν επί χρόνια στις θέσεις τους ως μνημεία της αδιαφορίας και της έλλειψης φροντίδας από τη διοικητική αρχή του Πάρκου;

Ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάσταση του ποτιστικού συστήματος του Πεδίου του Άρεως, που σε μερικά σημεία σχηματίζει βάλτους και σε άλλα δεν λειτουργεί καθόλου, αφήνοντας θάμνους και νέα δεντράκια να μαραίνονται;

Ποιος ευθύνεται που δεν γίνονται ούτε τα στοιχειώδη και αυτονόητα στο Πάρκο μας;

Κι επειδή ουδόλως ενδιαφέρει την πλειοψηφία των κατοίκων να αποδώσει ευθύνες (και κατάρες) μετά από μία ενδεχόμενη καταστροφή, ας ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής ΑΥΡΙΟ:

  • Την αυστηρή απαγόρευση της λειτουργίας του «εργαστηρίου» παραγωγής «πάιπς» στο νότιο τμήμα του Πάρκου. Τα γκαζάκια κάτω από πεύκα είναι απασφαλισμένες εμπρηστικές βόμβες. Αν η Περιφέρεια Αττικής αδιαφορεί για τη λειτουργία του πρεζεμπορίου, ας ενδιαφερθεί τουλάχιστον για την ασφάλεια του χώρου από τον άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς. Ας διαθέσει προσωπικό, ας ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας, ας κάνει ό,τι πιστεύει ότι χρειάζεται για να σταματήσουν οι ναρκέμποροι να ανάβουν γκαζάκια στο Πεδίον του Άρεως. Είναι παρανοϊκό!
  • Την κοπή των δεκάδων νεκρών δέντρων, που εκτός από στοιχείο παρακμής του Πάρκου, αποτελούν το καλύτερο «φυτίλι» για την εξάπλωση μίας πυρκαγιάς. Διαπιστώσαμε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση του μεγάλου κορμού από την (κατεστραμμένη) παιδική χαρά των εφήβων. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι πεσμένοι κορμοί μέσα στο Πάρκο. Αν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας χρειάζονται τη συνδρομή των κατοίκων για να τους εντοπίσουν, πολλοί είμαστε στη διάθεσή τους.
  • Να σταματήσει η εναπόθεση κλαδεμάτων και κουρεμάτων σε στοίβες εντός του Πάρκου. Πυροσβέστες και δασολόγοι (που παρελαύνουν αυτές τις ημέρες από τα ΜΜΕ) τονίζουν ότι η απομάκρυνση τέτοιων σωρών είναι εκ των ουκ άνευ για την πρόληψη των πυρκαγιών.
  • Να ξεκινήσει μία πραγματική εκστρατεία καθαρισμού του Πεδίου του Άρεως, καθώς καθαρισμός σε ένα Πάρκο δεν νοείται το άδειασμα των κάδων και το σκούπισμα των κεντρικών διαδρομών (όσα βλέπει η πεθερά δηλαδή), αλλά ο καθαρισμός των ΠΑΡΤΕΡΙΩΝ που αυτή τη στιγμή είναι γεμάτα σκουπίδια και ακαθαρσίες.
  • Ειδικότερα για τον περιφραγμένο χώρο του Green Park χρειάζεται ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ. Ο περιφραγμένος χώρος, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι απαγορευμένος για τους πολίτες και τους εργάτες καθαριότητας, ενώ είναι «σουρωτήρι» για τους συνεργάτες των ναρκεμπόρων, οι οποίοι εκτός από ανοιχτό αποχωρητήριο, τον χρησιμοποιούν για αποθήκευση ναρκωτικών και διαφόρων άλλων ειδών χρήσης τους.

Αν η Περιφέρεια Αττικής ενδιαφέρεται έστω και στο ελάχιστο για την ύπαρξη του Πεδίου του Άρεως, καλείται να προγραμματίσει άμεσα άσκηση πυροπροστασίας στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Αθήνα.

Να δούμε ΟΛΟΙ αν η δεξαμενή νερού είναι λειτουργική, αν οι πυροσβεστικοί κρουνοί έχουν παροχή νερού και να μάθουμε οι περίοικοι τον τρόπο που σε μία κρίση θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το Πάρκο μας από τον αφανισμό.

Αναμένουμε από την Περιφέρεια Αττικής την πρωτοβουλία.

Ας κάνει μία κίνηση ουσίας.

Τέτοιες χρειάζεται το Πάρκο και όχι φιέστες δημοσίων σχέσεων…

Η τραγική κατάσταση της “χωματερής” του περιφραγμένου Green Park. Φωτογραφία: 26 Ιουλίου 2018.
Κλαδέματα και ξερά χόρτα σε σωρούς κάτω από πεύκα. Φωτογραφία: 26 Ιουλίου 2018.
Πιάτσα ναρκωτικών Πεδίου του Άρεως. Το δέντρο έχει καρβουνιάσει από ένα σημείο και πάνω.
Πεδίον του Άρεως. Σχεδόν όλες οι κολώνες φωτισμού είναι παραβιασμένες. Σε πολλές κρέμονται τα καλώδια ηλεκτρισμού. Φωτογραφία: 22 Ιουλίου 2018.
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts