Καλοκαιρινό βιβλιοαφιέρωμα απο το postmodern

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή. 

Διανύοντας ένα από τα ομολογουμένως δυσκολότερα και θλιβερά καλοκαίρια, το postmodern σας προτείνει μία λίστα από βιβλία που αξίζει να γνωρίσετε. Νέες κυκλοφορίες και επανεκδόσεις, έργα λίγο παλιότερα αλλά διαχρονικά αγαπημένα – η στήλη επιλέγει για εσάς και σας παρουσιάζει:

1) André Aciman, Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου, μτφ. Νίκος Μάντης, σελ. 328, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του δεκαεπτάχρονου Έλιο, που, ένα καλοκαίρι στην Ιταλία της δεκαετίας του 80’ θα ζήσει ένα ειδύλλιο με τον νεαρό ερευνητή Όλιβερ. Απροετοίμαστοι για τις συνέπειες της αμοιβαίας τους έλξης, αψηφούν τους κινδύνους και δίνουν προτεραιότητα σε κάτι σημαντικότερο: την απόλυτη σύνδεση με έναν άλλο άνθρωπο. Μια συγκινητική ερωτική ιστορία και παράλληλα ένα αφήγημα ενηλικίωσης από τον Aciman, καθηγητή θεωρίας της λογοτεχνίας στο City University της Νέας Υόρκης. Στο βιβλίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, που βραβεύτηκε με το όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

2) Kazuo Ishiguro, Μη μ’ αφήσεις ποτέ, μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, σελ. 376, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο πρόσφατα (2017) τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ishiguro, υπογράφει μια συγκλονιστική δυστοπία. Η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι μεγαλώνουν εσωτερικοί σε ένα απομονωμένο σχολείο κάπου στην Αγγλία. Οι κανόνες είναι παράξενοι και αυστηροί, ενώ οι καθηγητές δεν παύουν στιγμή να υπενθυμίζουν στους μαθητές τους πόσο ξεχωριστοί είναι. Αυτό όμως που τους κάνει ξεχωριστούς είναι μία ασύλληπτα σκληρή αλήθεια. Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker το 2005,  ενώ ήταν υποψήφιο και για το Arthur C. Clarke Award το 2006 και το National Book Critics Circle Award το 2005.

3) Χαβιέρ Θέρκας, Ο απατεώνας, μτφ. Γεωργία Ζακοπούλου, σελ. 568, εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Ο Θέρκας έχει γράψει άλλα εφτά μυθιστορήματα και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν τιμηθεί με διάφορα εθνικά και διεθνή βραβεία. Ο απατεώνας είναι το όγδοο μυθιστόρημά του και τιμήθηκε με το prix du livre το 2016. Πρόκειται για την ιστορία του Ενρίκ Μάρκο, ενενηντάχρονου Βαρκελονέζου που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η είδηση της απάτης του μετέτρεψε τον Μάρκο από ήρωα σε απατεώνα στα μάτια όλου του κόσμου. Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα; Ο συγγραφέας καταδύεται στα βάθη της ίδιας μας της ύπαρξης και μας δίνει ένα εκπληκτικό βιβλίο που τελικά μιλάει για τον κάθε ένα από μας.

4) Patti Smith, M Train, μτφ. Αλέξης Καλοφωλιάς, σελ. 272, εκδ. ΚΕΔΡΟΣ

Η Patti Smith, τραγουδίστρια, μουσικός, ποιήτρια και ακτιβίστρια, φέρει στο έργο της επιρροές από τον Μπομπ Ντίλαν, τον Αρθούρο Ρεμπό, τον υπαρξισμό και τη μπιτ λογοτεχνία. Το M Train είναι το δεύτερο αυτοβιογραφικό της έργο (προηγήθηκε το έργο Just kids που κυκλοφόρησε το 2010). Εδώ η Smith θυμάται στιγμές από τη ζωή της ανατρέχοντας στους τόπους και τα στέκια στα οποία βρέθηκε. Από το μικρό καφέ στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, στις επισκέψεις της στους τάφους του Ζαν Ζενέ, της Σύλβια Πλαθ και του Αρθούρου Ρεμπό, στην περίοδο που έζησε στο Μίσιγκαν μαζί με τον άντρα της. H Patti Smith μας δίνει ένα στοχαστικό κείμενο – χάρτη στις περιοχές της μνήμης.

 

5) Chuck Palahniuk, Σκαρφίσου κάτι! Ιστορίες που δεν γίνεται να ξεχάσεις, μτφ. Πάνος Τομαράς, σελ. 440, εκδ. ΑΙΟΛΟΣ

Ο μαιτρ του μηδενισμού και του σαρκασμού Palahniuk, ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας που μας έχει δώσει διαμάντια όπως το πολυβραβευμένο Fight Club (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ με τον τίτλο Λέσχη της Μάχης) και το Choke (Πνιγμός, εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ 2017), μας παρουσιάζει σε αυτόν τον τόμο διηγήσεις που γράφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους της συγγραφικής του πορείας. Στις ιστορίες αυτές με το αλλόκοτο χιούμορ πρωταγωνιστούν μαϊμούδες που διαπρέπουν στον χώρο του μάρκετινγκ, μαθητές εθισμένοι στο ηλεκτροσόκ, στρίπερ με ειδικές ανάγκες, φλαμίνγκο που κάνουν πεζοδρόμιο… O Palahniuk παίζει με το μυαλό του αναγνώστη και τον παρασύρει στον λαβυρινθώδη, ιδιόρρυθμο συγγραφικό του κόσμο.

 

6) Toni Morrison, Jazz, μτφ. Κατερίνα Σχινά, σελ. 288, εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Toni Morrison έχει γράψει διηγήματα, κριτικά δοκίμια και έντεκα μυθιστορήματα, ενώ έχει τιμηθεί με τα βραβεία National Book Critics Award και Pulitzer, όπως και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993. Στο Jazz παρακολουθούμε μια παθιασμένη ιστορία έρωτα που εκτυλίσσεται στο Χάρλεμ του Μεσοπολέμου: ο Τζο Τρέις πυροβολεί θανάσιμα την ερωμένη του και η γυναίκα του, τυφλωμένη από τη ζήλεια, εισβάλλει στην εκκλησία της ώρα της κηδείας και επιτίθεται στη νεκρή. Μέσα από έναν πολυφωνικό συνδυασμό αφηγηματικών φωνών και από ακραίες αντιθέσεις η Morrison μιλάει για τη σκληρή πραγματικότητα της αφροαμερικανικής ζωής.

 

7) Theodore Dreiser, Η Κάρι μας, μτφ. Έλλη Φιλοκύπρου, σελ. 767, εκδ. GUTENBERG

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αμερικάνικα μυθιστορήματα, το πρώτο στην ουσία έργο του αμερικάνικου νατουραλισμού. Η Κάρι επιθυμεί να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο και τον  Αύγουστο του 1988 αφήνει το χωριό της για να πάει στο Σικάγο. Η δουλειά που βρίσκει όμως είναι αρκετά κουραστική και ο μισθός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της. Αναρωτιέται μήπως πρέπει τελικά να ενδώσει στις προτάσεις του καλοντυμένου κυρίου που γνώρισε στο τρένο και φάνηκε πρόθυμος να τη διευκολύνει. Το μυθιστόρημα αφηγείται την πορεία ενός ανθρώπου από την άγνοια στη γνώση και συνθέτει την εικόνα της Αμερικής της εποχής. Ένα σπουδαίο έργο.

 

8) Julian Barnes, Η μοναδική ιστορία, μτφ. Κατερίνα Σχινά, σελ. 312, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο Barnes γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ. Με σπουδές νομικών και γαλλικής φιλολογίας στην Οξφόρδη, εργάστηκε στο παρελθόν ως κριτικός λογοτεχνίας στους Times. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Booker για το βιβλίο του “Ενα κάποιο τέλος”, ένα συγκινητικό βιβλίο για την αγάπη.  Η αγάπη αποτελεί το θέμα και στο νέο του μυθιστόρημα, όπου παρακολουθούμε τη σχέση του 19χρονου Πολ με την 48χρονη Σούζαν – από το ξεκίνημα μέχρι το άδοξο τέλος της.Ο Πολ που είναι περήφανος για την επαναστατική επιλογή της πρώτης του σχέσης, θα κληθεί στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις αυτού του έρωτα.  Ένα έργο τρυφερό, από τη μοναδικής ευαισθησίας πένα του Julian Barnes.

 

9) Τζον Μπόιν, Οι αόρατες ερινύες της καρδιάς, μτφ. Έφη Τσιρώνη σελ. 696, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο Τζον Μπόιν γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1971. Έχουν εκδοθεί εννέα μυθιστορήματά του για ενηλίκους, ενώ το πρώτο του παιδικό βιβλίο, Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, αποτέλεσε διεθνές εκδοτικό φαινόμενο, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Ο Σίριλ Έιβερι ζει με τους θετούς γονείς του και περνάει τη ζωή του προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του. Μόνη του άγκυρα η φιλία με τον λαμπερό και επικίνδυνο Τζούλιαν Γούντμπιντ. Όλη η ιστορία της Ιρλανδίας από το 1940 μέχρι σήμερα μέσα από τα μάτια ενός συνηθισμένου άντρα. Ένα τρυφερό, συγκινητικό μυθιστόρημα.

 

10) Sebastian Barry, Μέρες δίχως τέλος, μτφ. Μαρία Αγγελίδου, σελ. 296, εκδ. ΙΚΑΡΟΣ

Ο δεκαεπτάχρονος Τόμας ΜακΝάλτι και ο σύντροφός του Τζον Κόουλ κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό τη δεκαετία του 1850 και παίρνουν μέρος στους ινδιάνικους πολέμους και στη συνέχεια στον αμερικανικό εμφύλιο. Παρά τις φρικαλεότητες, καταφέρνουν να βλέπουν γεμάτες φως τις μέρες που περνούν. Στη συνέχεια συναντούν μια μικρή Ινδιάνα και η προοπτική μιας ευτυχισμένης ζωής ανοίγεται μπροστά τους, αρκεί βέβαια να επιβιώσουν. Συνοπτικό σε έκταση και με γραφή συγκινητική και ατμοσφαιρική, το μυθιστόρημα τιμήθηκε με τα Costa Book Award for Novel 2016 και Walter Scott Prize 2017. Επιπλέον βρέθηκε στη μακρά λίστα των The Man Booker Prize 2017.

 

11) Lutz Seiler, Κρούζο, μτφ. Πελαγία Τσινάρη, σελ. 576, εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

1989 και μετά από ένα δυστύχημα που θα στοιχίσει τη ζωή στην αγαπημένη του, ο Έντγκαρ Μπέντλερ, νεαρός φοιτητής λογοτεχνίας, αφήνει τα πάντα πίσω του και πάει στο Χιντενζέε, στο νησί όπου καταφεύγουν αντιρρησίες του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας. Εκεί γνωρίζει τον Κρούζο, δάσκαλο και μέντορα του νησιού, που θα μυήσει τον Εντ στα τελετουργικά των εποχιακών υπαλλήλων. Περιπέτεια σε ένα νησί και η ιστορία μιας πολύ ιδιαίτερης φιλίας μέσα από ένα υπέροχο φιλοσοφικό μυθιστόρημα που απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Γερμανίας και, σύμφωνα με το Irish Times “επαναπροσδιορίζει το λογοτεχνικό τοπίο της χώρας του”.

 

12) Γιουντόρα Γουέλτυ, Το μεγάλο δίχτυ, μτφ. Αθηνά Δημητριάδου, σελ. 480, εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Η Γιουντόρα Άλις Γουέλτυ υπήρξε πεζογράφος, δοκιμιογράφος και φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισισίπι το 1909. Εξέδωσε αρκετές συλλογές διηγημάτων, ενώ το 1973  τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο της The Optimist’s Daughter (1972). Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει δεκαπέντε υποβλητικές, αριστουργηματικές ιστορίες, που αφορούν συνηθισμένους ανθρώπους, στους οποίους συμβαίνουν ασυνήθιστα πράγματα. Με μεγάλη δεξιοτεχνία στην αφήγηση, ξεδιπλώνει στη γραφή της επιρροές από τον Μαρκ Τουέιν και τον Γουίλιαμ Φώκνερ, τον Αντόν Τσέχοφ και τη Βιρτζίνια Γουλφ, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τον αμερικανικό μοντερνισμό του Νότου και τον ευρωπαϊκό σουρεαλισμό.

 

13) William Gibson, Περιφερειακό, μτφ. Γιώργος Μπαρουξής, σελ. 576, εκδ. ΑΙΟΛΟΣ

Ένα σημαντικό βιβλίο, το Περιφερειακό του βασικού εκπροσώπου του Cyberpank Ουίλιαμ Γκίμπσον, φέρνουν στο ελληνικό κοινό οι εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ. Δεκαετία 2030 και παρακολουθούμε τη ζωή δύο αδερφιών, της Φλιν και του Μπάρτον. Ο Μπάρτον δουλεύει κρυφά στην ασφάλεια ενός διαδικτυακού παιχνιδιού, που εκτυλίσσεται σ’ έναν εικονικό κόσμο. Μια μέρα αποκαλύπτει το μυστικό του στη Φλιν και της ζητά να τον αντικαταστήσει. Εκείνη όμως δεν είναι σίγουρη αν πρόκειται για παιχνίδι ή για εγκληματική δραστηριότητα δολοφόνων. Με τον αφηγηματικό άξονα να εναλλάσσεται μεταξύ δύο μελλοντικών κόσμων, το έργο αποτελεί οξεία κοινωνική και πολιτική κριτική.

 

14) Ted Chiang, Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες, μτφ. Δημήτρης Αρβανίτης, σελ. 376, εκδ. ΚΕΔΡΟΣ

Μένουμε στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας με έναν ακόμα σπουδαίο συγγραφέα, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Πρόκειται για τον Ted Chiang, βραβευμένο με τέσσερα βραβεία Hugo και ισάριθμα βραβεία Nebula. Σε αυτήν την εκπληκτική συλλογή οχτώ διηγημάτων του, ο συγγραφέας εξερευνά τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, ντετερμινισμού και ελεύθερης βούλησης, με ανίκητο όπλο του την αστείρευτη φαντασία.
Μάλιστα το διήγημα “Η ιστορία της ζωής σου” μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τον τίτλο “Άφιξη”, σε σκηνοθεσία Denis Villeneuve. Συναρπαστικές ιστορίες από έναν ταλαντούχο συγγραφέα.

15) Jesmyn Ward, Τραγούδα άταφο πουλί, μτφ. Ιωάννα Ηλιάδη, σελ. 304, εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν ο πατέρας του δεκατριάχρονου Τζότζο αποφυλακίζεται από το σκληρό σωφρονιστικό ίδρυμα Πάρτσμαν, ο ίδιος και η μικρή του αδερφή αναγκάζονται να συνοδεύσουν τη ναρκομανή μητέρα τους στο ταξίδι της βόρεια, σε μια διαδρομή που ξετυλίγει τη σκληρή ιστορία της οικογένειάς τους, αλλά και την ιστορία ενός άλλου μαύρου αγοριού που έχει πολλά να διδάξει στον Τζότζο. Μια συγκλονιστική ιστορία ελπίδας, που καθρεφτίζει τις άσχημες αλήθειες στον πυρήνα της αμερικανικής ιστορίας, αλλά και τη δύναμη των οικογενειακών δεσμών. Τιμήθηκε με το National Boook Award 2017.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts