Μία ενδιαφέρουσα απάντηση έστειλε η Περιφέρεια Αττικής στο αίτημα της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πεδίου του Άρεως» για λήψη μέτρων πυροπροστασίας στο Πάρκο, ενδιαφέρουσα για το πώς κάποιες υπηρεσίες ΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ πίσω από ενέργειες που ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ότι έχουν γίνει ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, όσο κι αν η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι αδιάψευστη μάρτυρας για το αντίθετο…
Η Περιφέρεια Αττικής ισχυρίζεται ότι:
- Συνέταξε Τεχνική μελέτη προληπτικού καθαρισμού – αποψίλωσης του Πάρκου και έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο.
Ενδεχομένως να είχε συντάξει τέτοια μελέτη, η οποία όμως αποκλείεται να έχει υλοποιηθεί, αφού το Πάρκο είναι γεμάτο ξερόχορτα στα παρτέρια του, πεσμένους ξερούς κορμούς και κάθε λογής σκουπίδια, όπως πολλάκις έχουμε δημοσιεύσει στις σελίδες μας με φωτογραφίες και βίντεο, δηλαδή ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.
- Η εργολαβία καθαρισμού εκτελεί κανονικά τις εργασίες της και η εργολαβία φύλαξης μεριμνά για την απομάκρυνση υλικών που μπορούν να αποτελέσουν εστίες πυρκαγιάς, έκρηξης ή ατυχήματος.
Το Πάρκο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάθε επισκέπτης χωρίς παρωπίδες και μανταλάκι στη μύτη, βρομάει και ζέχνει από τον ελλιπή καθαρισμό (ανύπαρκτο, στα παρτέρια του), όσο για τους υπαλλήλους του εργολάβου της εταιρείας φύλαξης (οι οποίοι αμείβονται με 400 – 500 ευρώ το μήνα), θα θέλαμε πραγματικά η Περιφέρεια να μας πει πως θα μπουν μέσα στην πιάτσα των ναρκωτικών και θα πουν στον πρεζέμπορο «σταμάτα να καις το γκαζάκι για το σίσα κάτω από τα πεύκα…».
- Η πυρκαγιά στα Πάρκα αποτελεί αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής. Στο Πεδίον Άρεως, υπάρχει δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών το οποίο λειτουργεί πλήρως και η αποκλειστική χρήση του ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το σύστημα άρδευσης δεν έχει σχέση με την πυρόσβεση.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν έχει γίνει έλεγχος για τη λειτουργία του δικτύου κρουνών και πότε. Μία άσκηση ετοιμότητας θα έλυνε τις απορίες και των πιο καχύποπτων. Όσο για το σύστημα άρδευσης, την ξερή Υδάτινη Διαδρομή, τον άνυδρο Ροδώνα και τα άδεια σιντριβάνια, προφανώς δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία πυρκαγιά (αν και υπάρχουν συστήματα που σε περίπτωση πυρκαγιάς αδειάζουν όλες τις υδατοδεξαμενές στον γύρω χώρο), οπωσδήποτε όμως ένα καλά ποτισμένο Πάρκο είναι λιγότερο επισφαλές για εκδήλωση πυρκαγιάς από ένα που δεν ποτίζεται κανονικά.
- Η Περιφέρεια διενεργεί την υλοτόμηση και απομάκρυνση δέντρων με επικινδυνότητα, που είναι μία συνεχής διαδικασία γιατί το Πάρκο είναι ζωντανός οργανισμός κλπ.
Η αλήθεια είναι ότι μετά την δημόσια παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων» για τη λήψη αντιπυρικών μέτρων στο Πάρκο έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες απομάκρυνσης ξερών κλαδιών και δέντρων που όμως βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κορμός της φωτογραφίας (τραβηγμένης στις 2/08/2018). Πρόκειται για κορμό που βρίσκεται πεσμένος τουλάχιστον εδώ και 3 χρόνια κοντά στο θέατρο Αλίκη. Γιατί δεν έχει απομακρυνθεί αυτός ο κορμός κατά τον «προληπτικό καθαρισμό – αποψίλωση του Πάρκου», ο οποίος ισχυρίζεται η Περιφέρεια ότι έχει ολοκληρώσει το έργο του; Στην ρημαγμένη Παιδική Χαρά των Εφήβων έχει πάει κάποιος από την Περιφέρεια να δει τι γίνεται από ξερόχορτα; Έχει διαπιστώσει ότι κάποιοι έχουν ξεριζώσει ακόμα και τα νέα δεντράκια που φυτεύτηκαν; Δίπλα στον Άγιο Χαράλαμπο (στις “δημόσιες τουαλέτες των ταξιτζήδων”) έχει δει κάποιος της Περιφέρειας την «Αλέα των ξερόχορτων»; Αυτή την παγκόσμια πρωτοτυπία Πάρκου, να έχει μία αλέα με έναν κομμένο κορμό φοίνικα στη μέση και γύρω – γύρω… αγριόχορτα; Τον περιφραγμένο χώρο του ‘Αλσους Οικονομίδη τον φροντίζει κάποιος και αν ναι, γιατί τα αγριόχορτα έχουν φτάσει τα δύο μέτρα; Για να μην πάμε στην πιάτσα ναρκωτικών που, όχι απλώς αποτελεί υγειονομική βόμβα, αλλά και πυριτιδαποθήκη με τα γκαζάκια των ναρκέμπορων που καίνε μέρα νύχτα κάτω από πεύκα και δίπλα σε ξερούς κορμούς δέντρων…
Αυτή την πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να αγνοεί η Περιφέρεια Αττικής.
Και πόσω μάλλον να την αντιμάχεται με κενά ουσίας τυπικά έγγραφα, μελέτες και αναφορές.
Για άλλη μία φορά καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να βγει από τα γραφεία της και να περπατήσει στο Πάρκο. Να ακούσει την αγωνία των κατοίκων για την κατάσταση που επικρατεί στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας. Να πάρει μία προσωπική εικόνα από την καθημερινή πραγματική… πραγματικότητά.
Το Πάρκο δεν μπορεί να αναταχθεί ούτε με «βεβαιώσεις», ούτε με επιθέσεις στους κατοίκους, ούτε με την κατασκευή εικονικής πραγματικότητας, ούτε βέβαια με σποραδικές ακριβοπληρωμένες «φιέστες» όπου, ως δια μαγείας, εξαφανίζεται η πιάτσα ναρκωτικών, δουλεύουν όλα τα φώτα, είναι καθαρές οι διαδρομές και ανοίγουν ακόμα και οι τουαλέτες…
(Αλήθεια, αυτά τα χρήματα για τις «φιέστες» γιατί δεν πάνε για την ανάταξη μίας υποδομής που θα είναι μόνιμη και θα βελτιώνει το Πάρκο στην καθημερινότητά του;)
Το Πάρκο χρειάζεται ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ και ΔΟΥΛΕΙΑ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ του.
Εμείς παραμένουμε, όπως πάντα, στη διάθεση της Περιφέρειας Αττικής και οποιουδήποτε φορέα θελήσει να ασχοληθεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ με το Πάρκο.
Και εκτιμούμε που η Περιφέρεια Αττικής τουλάχιστον συμφωνεί για τη χρησιμότητα μίας αντιπυρικής άσκησης, όπως θα διαβάσετε στην απάντησή της που ακολουθεί ολόκληρη…
Απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στο αίτημα της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων». Αθήνα, 2 Αυγούστου 2018, Αριθμ. Πρωτ. 150047.
Η Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση συμβάντων και φυσικών καταστροφών τηρεί τον οδηγό ενεργειών βάση εγχειρίδιου που έχει συντάξει με τίτλο «ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΑΛΣΗ». Οι ενέργειες– οδηγίες προφύλαξης για την προστασία από δασικές πυρκαγιές που ακολουθούνται, συνιστώνται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, η Υπηρεσία κάθε χρόνο συντάσσει Τεχνική μελέτη προληπτικού καθαρισμού – αποψίλωσης για τα Πάρκα και Άλση αρμοδιότητάς της, η οποία εγκρίθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τον Απρίλιο του 2018 και έχει ήδη ολοκληρωθεί το αντικείμενο της.
Επισημαίνουμε ότι, για την μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά, είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι εργασίες της εργολαβίας των Πάρκων και Αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής, για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης πρασίνου και καθαρισμού της βλάστησης και της εύφλεκτης βιομάζας, στα Πάρκα και Άλση της αρμοδιότητάς μας.
Επιπρόσθετα η εργολαβία για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας εκτελεί κανονικά τις εργασίες της. Η Υπηρεσία, οι ανωτέρω εργολαβίες καθώς και η Υπηρεσία Φύλαξης των Πάρκων, μεριμνούν για την απομάκρυνση υλικών που μπορούν να αποτελέσουν εστίες πυρκαγιάς, έκρηξης ή ατυχήματος και ενημερώνουν σχετικά.
Ειδικότερα η Υπηρεσία Φύλαξης των Πάρκων, τηρεί τα καθήκοντα της βάση προγράμματος για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως περίπτωση πυρκαγιάς με πρώτιστο καθήκον την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του Πάρκου.
Σας γνωρίζουμε ότι, η πυρκαγιά στα Πάρκα αποτελεί αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής, η οποία εντάσσει το Πεδίον Άρεως στο σχέδιο πυρόσβεσης της περιοχής. Στο Πεδίον Άρεως, υπάρχει δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών το οποίο λειτουργεί πλήρως και η αποκλειστική χρήση του ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όσον αφορά, το σύστημα άρδευσης (όπως οι γεωτρήσεις, δεξαμενή), το δίκτυο ύδρευσης (βρύσες) και τα υδάτινα στοιχεία του Πάρκου, δεν αποτελούν μέρος των συστημάτων πυρόσβεσης. Στην περίπτωση ανάγκης ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά από τους πυροσβεστικούς κρουνούς, την ακριβή θέση και τον τρόπο πρόσβασης των οποίων γνωρίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε κάθε αντιπυρική περίοδο καθώς και τις εισόδους που θα διέλθουν τα πυροσβεστικά οχήματα με συνεχή συνεργασία με την Υπηρεσία μας.
Για το αίτημα της άσκησης πυροπροστασίας η Υπηρεσία μας, θεωρεί την ανωτέρω εκπαίδευση ιδιαίτερα σημαντική και έχει απευθύνει το σχετικό ερώτημα – αίτημα στην Πυροσβεστική.
Τέλος, η Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών με υπαλλήλους της, μέσω της σύμβασης συντήρησης πρασίνου και ύστερα από έγκριση υλοτομίας δέντρων από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, διενεργεί την υλοτόμηση και απομάκρυνση δέντρων με επικινδυνότητα. Η διαδικασία αυτή, όπως είναι κατανοητό, είναι συνεχής στο Πεδίο Άρεως το οποίο είναι ζωντανός πνεύμονας πρασίνου και διαθέτει ως ιστορικό πάρκο δέντρα μεγάλης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε την βοήθεια των πολιτών και τις υποδείξεις τους για περιπτώσεις δέντρων με επικινδυνότητα και άλλων σχετικών ζητημάτων.
Ο ΑΝ. ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΟΝΤΙΚΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

