Καλοκαιρινό βιβλιοαφιέρωμα μέρος 3ο: παιδικό και εφηβικό βιβλίο

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή. 

Το τρίτο μέρος του καλοκαιρινού  μας βιβλιοαφιερώματος απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους, αλλά και στους γονείς τους. Το postmodern επέλεξε κάποια αξιόλογα παιδικά βιβλία που θα ταξιδέψουν τους μικρούς χωρίς να αφήσουν ασυγκίνητους και τους μεγάλους αναγνώστες.

1) Τόρμπεν Κούλμαν, Άρμστρονγκ, Μτφ. Μαρία Αγγελίδου, σελ. 128, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα υπέροχο παραμύθι με ήρωα το μικροσκοπικό μα σπουδαίο ποντικάκι, τον Άρμστρονγκ. Ο γενναίος Άρμστρονγκ φτάνει μέχρι το φεγγάρι, σε ένα αριστοτεχνικά εικονογραφημένο παραμύθι που αποδεικνύει πως στη ζωή, στα όνειρα και στη φαντασία δεν υπάρχουν όρια. Η ιστορία της αστροναυτικής δοσμένη μέσα από μία απολαυστική λογοτεχνική αφήγηση. Η εικονογράφηση συμπληρώνει την αφήγηση του κειμένου, περιέχοντας πολλές κρυμμένες πληροφορίες. Ένα απολαυστικό επίτευγμα. Για παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω.

 

2) Palacio R. J., Θαύμα, Μτφ. Μαρία Ντεκάστρο, σελ. 368, εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόκειται για την ιστορία που συγκίνησε εκατοντάδες νεαρούς αναγνώστες ανά τον κόσμο και μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Όουεν Ουίλσον. Το Θαύμα είναι μια συγκινητική ιστορία της διαφορετικότητας, η συγκινητική περιπέτεια του μικρού Όγκουστ Πούλμαν, που, σε αρκετά μεγάλη ηλικία, ξεκινά τη φοίτησή του στο δημοτικό. Η κατανόηση, η συμπόνια και η αξία της καλοσύνης είναι οι βασικοί άξονες της δυνατής αυτής ιστορίας.

 

3) Αγγελική Δαρλάση, Το αγόρι στο θεωρείο, σελ. 200, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Τιμημένο με το βραβείο εφηβικού – νεανικού βιβλίου από τον κύκλο του ελληνικού παιδικού βιβλίου, το νέο έργο της Αγγελικής Δαρλάση είναι μια συγκινητική ιστορία για την απώλεια, τον πόνο και την προσφυγιά. Ο Δρόσος και η Αρετή, προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία, έρχονται πρόσφυγες στην Αθήνα και μένουν στο θεωρείο ενός θεάτρου. Η παρηγορητική δήναμη της φαντασίας θα ρίξει γρήγορα φως στη γκρίζα ζωή τους. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922.

 

4) Μαντλίν Λ’ Ενγκάλ, Σε μια πτυχή του χρόνου, μτφ. Στεφανία Φέρρο, σελ. 264, εκδόσεις Κέδρος

Ο πατέρας της Μεγκ, σπουδαίος αστροφυσικός, εξαφανίζεται, και η Μεγκ μαθαίνει πως βρίσκεται στον μακρινό πλανήτη Κάμαζοτς, φυλακισμένος από τη σκοτεινή δύναμη ΕΚΕΙΝΟ, που προσπαθεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σύμπαν. Η Μεγκ, παρέα με τους ασυνήθιστους φίλους της, θα επιχειρήσει να σώσει τον πατέρα της και να σταματήσει τις δυνάμεις του κακού. Το βιβλίο, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1962 και αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο, εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

 

 5) Oliver Jeffers, Sam Winston, Ένα παιδί από βιβλία, απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς, σελ. 40, εκδ. Ίκαρος

Οι χαρακτήρες του Oliver Jeffers, ξεκινάνε το ταξίδι τους στον κόσμο των ιστοριών, μέσα στο ιδιόμορφο τυπογραφικό τοπίο του Sam Winston. Ένα βιβλίο-ύμνος στη δύναμη της αφήγησης με εικόνες φτιαγμένες από κείμενο, στις οποίες περιλαμβάνονται σαράντα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο – εμπειρία για τους αναγνώστες, που τους οδηγεί να  εμπνευστούν δικές τους ιστορίες με αφορμή τις πρωτότυπες. Προτείνεται για παιδί ηλικίας 3 ετών και πάνω.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts