Η Παναγιά στο Μάτι

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Τη φαντάζομαι εκεί, στα αποκαΐδια να τριγυρνάει μαυροντυμένη, θλιμμένη και δακρυσμένη. Σήμερα, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, έβλεπα τα ρεπορτάζ  για τον εορτασμό της Παναγίας στο Μάτι και παρακολουθούσα  τις φιγούρες, τις υποτονικές φωνές, τα βλέμματα των ανθρώπων στην εκκλησία. Εκκωφαντική σιωπή, ελάχιστα λόγια, με ρίγη συγκίνησης.

Η Παναγία μεσιτεύει, ακούει τις προσευχές, απαλύνει τον πόνο, όσο γίνεται. Η προσωποποίηση της ελπίδας, ή , μάλλον, η ίδια η ελπίδα. Η μεσίτρια μεταξύ ουρανού και γης, όπως έχω ξαναγράψει. Αυτός, όμως, ο Αύγουστος είναι διαφορετικός, βουβός, αμήχανος και φοβισμένος. Εσωτερικεύει τις προσλαμβάνουσες και τις αναλύει. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός όλων. Αξιών, συνθηκών και, κυρίως, ανθρώπων. Και, φυσικά, όσων λέμε. Μετρημένα λόγια και ψύχραιμα, όχι φορτισμένα.

Το Μάτι αυτό το καλοκαίρι έγινε γνωστό σε όλες τις άκρες της χώρας. Σαν ταινία καταστροφής. Σαν υπόμνηση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και θνητότητας. Οι προσευχές όλων  να είναι εκεί, για τις ψυχές και για να δοθεί κουράγιο σε όσους συνεχίζουν.

Η Παναγιά είναι μια μεγάλη αγκαλιά…

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts