Επιτυχημένα Αστικά Πάρκα του Κόσμου: Το Malešice Park της Πράγας

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Το Malešice Park είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Πράγας και έχει μία παράλληλη πορεία με το Πεδίον του Άρεως, καθώς και οι δύο χώροι βρίσκονταν σε μεγάλη παρακμή τη δεκαετία του 2000 – 2010 και αναπλάστηκαν με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (9 εκατομμύρια ευρώ για το Πεδίον του Άρεως και 4,5 εκατομμύρια για το Malešice Park). Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στο Πάρκο της τσεχικής πρωτεύουσας τα χρήματα έπιασαν τόπο, αφού παραδόθηκε στους πολίτες ένας πανέμορφος και λειτουργικός χώρος, που συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, ενώ στην ελληνική πρωτεύουσα το Πεδίον του Άρεως βιώνει μία απαξίωση και υποβάθμιση, χειρότερη από την προ ανάπλασης εποχή.

Ο σχεδιασμός της ανάπλασης του Πάρκου Malešice έγινε κατόπιν εξαντλητικών διαβουλεύσεων με τους πολίτες της τσεχικής πρωτεύουσας και μάλιστα τα έργα χρειάστηκε να αλλάξουν αρκετές φορές, κατά την υλοποίησή τους, όταν συναντούσαν τις αντιδράσεις των περιοίκων και φίλων του Πάρκου. Σε αντίθεση με την Περιφέρεια Αττικής που ανέθεσε εν λευκώ στο αρχιτεκτονικό γραφείο Τομπάζη και στους συνεργάτες εργολάβους του την ανακατασκευή του Πάρκου, οι Τσέχοι γνώριζαν ότι εάν δεν δώσουν τον λόγο στους χρήστες του Πάρκου, δεν επρόκειτο ποτέ να επιτύχει η ανάπλαση του χώρου…

Οι Τσέχοι ακολούθησαν τον ακριβώς αντίθετο σχεδιασμό από τις καταστροφικές ιδέες του αρχιτεκτονικού γραφείου Τομπάζη. Αντί να ορθώσουν τείχη και κάγκελα γύρω από το Πάρκο τους, αντί να κάνουν έναν περίκλειστο και φοβικό χώρο με λίγες εισόδους και χιλιάδες κρυψώνες από θάμνους / φράκτες, όπως είναι σήμερα το Πεδίον του Άρεως, έκαναν ένα ελεύθερο Πάρκο που τίποτα δεν σταματά το βλέμμα του επισκέπτη. Πρόκειται για έναν χώρο πρασίνου χωρίς εμπόδια, μόνο με ψηλή (δέντρα) και χαμηλή (γρασίδι) βλάστηση, έναν χώρο με άνετες διαδρομές για τρέξιμο, ποδήλατο και πατίνι, πολλά σημεία για σκεπαστή συνάθροιση πολιτών και δεκάδες δραστηριότητες για παιδιά (ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές).

Στόχος της ανάπλασης του Πάρκου Malešice ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου, πράσινου κέντρου αναψυχής. Περιελάμβανε την ανακατασκευή των διαδρομών του, την εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, την τοποθέτηση πάγκων και καθισμάτων, την κατασκευή παιδικών χαρών και κοινωνικών εγκαταστάσεων και την οριοθέτηση ελεύθερων χώρων για σκύλους.

Μέρος του πάρκου αφιερώθηκε στο υδάτινο στοιχείο, ένας κύκλος χαράχθηκε για τους ποδηλάτες, ενώ όλοι οι χώροι διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να είναι προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικά προβλήματα, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη να βρίσκονται σε τέτοιους χώρους. Ο εξοπλισμός του πάρκου προσαρμόστηκε στα συμπεράσματα της δημόσιας συζήτησης για την ανασυγκρότηση του Πάρκου ως μέρος του έργου «Μαζί αλλάζουμε την Πράγα».

Το πάρκο φιλοξενεί διάφορα μεταλλικά στοιχεία και ηχητικά παιχνίδια. Ο χώρος προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες, από ήσυχες διαδρομές πεζοπορίας μέχρι ειδικές διαδρομές για  ποδηλάτες. Διασκέδαση παρέχεται για όλες τις ηλικίες μέσω διαφόρων παιχνιδιών και ειδικού εξοπλισμού άσκησης.

Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του Πάρκου είναι η παιδική χαρά που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Εκεί θα βρει κάποιος και τον «κοχλία του Αρχιμήδη», έναν μεγάλο δίσκο σαν κέλυφος σαλιγκαριού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά νερού, άμμου και χαλικιών. (σ.σ. Τι ντροπή… Να μαθαίνουν τα παιδιά των Τσέχων τις αρχές του Αρχιμήδη στα πάρκα τους κι εμείς να μη μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε μία τσουλήθρα…)

Για τους ηλικιωμένους υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι πάγκοι για άσκηση και ένα ειδικό πάρκο υψηλών προδιαγραφών που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί επισκέπτες με  αναπηρικά καροτσάκια. Υπάρχουν επίσης καρουσέλ, κούνιες και άλλες κατασκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά σε αναπηρικά καρεκλάκια, μαζί με παιδικές χαρές χωρίς εμπόδια πρόσβασης για ανάπηρους, τουαλέτες και χώρος στάθμευσης.

Malešice Park της Πράγας.
Malešice Park της Πράγας.
Malešice Park της Πράγας.
Malešice Park της Πράγας.
Malešice Park της Πράγας.
Malešice Park της Πράγας.
Malešice Park της Πράγας.
Malešice Park της Πράγας.
Malešice Park της Πράγας.
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts