Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απευθύνουν επτά οργανώσεις που απαρτίζουν την «Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες», ζητώντας τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τόσο για τους ίδιους τους χρήστες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, να περιοριστεί η μετάδοση νοσημάτων και να αυξηθεί η πρόσβαση των χρηστών σε θεραπευτικές υπηρεσίες υποκατάστασης και απεξάρτησης. Σε μία εποχή που το θέμα «ναρκωτικά» κρύβεται σε πάρκα και πλατείες, τα κόμματα το έχουν βγάλει από την ατζέντα τους και τα ΜΜΕ ασχολούνται μαζί του μόνο για την εγκληματική του διάσταση, αξίζει αν μη τι άλλο να διαβαστεί η πρόταση των οργανώσεων. Δ.Κ.
ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, οι συνυπογράφουσες οργανώσεις-μέλη της ελληνικής «Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες», θα θέλαμε να σας καλέσουμε να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόµενης χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών.
Οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν μια βέλτιστη πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες διεθνώς (Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Καναδά, Πορτογαλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Αυστραλία) με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως αυτά αποτυπώνονται και στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (EMCDDA, 2018). Η βέλτιστη πρακτική της επιτηρούμενης χρήσης ουσιών έχει άμεσα αποτελέσματα και σημαντικά οφέλη που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των ενεργών χρηστών αλλά και με τη δημόσια υγεία εν γένει, διότι:
- Μειώνει ποσοτικά και ποιοτικά τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών.
- Συμβάλει στη μείωση του επιπολασμού μετοδοτικών νόσων, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.
- Αποτελεί μέσο προσέγγισης περιθωριοποιημένων πληθυσμών.
- Μειώνει τη συχνότητα και την ένταση συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, που σχετίζονται με την ενέσιμη χρήση, όπως η κοινή χρήση συριγγών.
- Αντιμετωπίζει άμεσα τα περιστατικά υπερβολικής δόσης, καθώς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση ανάγκης.
- Αυξάνει την πρόσβαση των χρηστών σε θεραπευτικές υπηρεσίες υποκατάστασης και απεξάρτησης.
- Μειώνει τη δημόσια χρήση ουσιών, καθώς και τις συνέπειές της στο επίπεδο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, συμβάλλοντας παράλληλα στη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
- Δεν οδηγεί σε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ή των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στην γύρω περιοχή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ για το 2015 που δημοσιεύθηκαν το Μάιο του 2017, ο αριθμός των χρηστών υψηλού κινδύνου που δεν καταγράφονται σε καμία θεραπευτική υπηρεσία εκτιμάται πως πλησιάζει τα 15.000 άτομα. Ωστόσο, οι πολιτικές για τα ναρκωτικά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι κυρίως προσανατολισμένες στην καταστολή και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης και υποκατάστασης και όχι στη μείωση βλάβης. Είναι συνεπώς προφανές ότι οι χώροι ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό βάσει επιστημονικών προτύπων και τεκμηρίωσης και παράλληλα να λειτουργήσουν υποστηρικτικά ως πυρήνες προαγωγής της υγείας και της πρόληψης, μέσω και προγραμμάτων διάθεσης υλικού ασφαλούς ενέσιμης χρήσης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προληπτικών εξετάσεων για μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η ηπατίτιδα C και ο HIV και χορήγησης ολιστικής θεραπείας για τους χρονίως πάσχοντες χρήστες.
Στο παραπάνω πλαίσιο, σας καλούμε να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία, υλοποιώντας παράλληλα επανειλημμένες δημόσιες εκ μέρους σας δηλώσεις ότι συμφωνείτε με την δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης – και τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, σχετικά με τη λειτουργία ιατρικών δομών επιτηρούμενης χρήσης.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη η παρούσα συγκυρία για την υλοποίηση του αιτήματός μας λαμβανομένου υπόψη ότι στην πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής στις 9 Ιουλίου 2018, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία των χώρων χρήσης. Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Αθανασόπουλος Ιωάννης, «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ»
Αναστασίου Χρήστος, «ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ»
Αποστόλου Αθανάσιος, «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά
Βαρδαραμάτου Ντίνα, «PRAKSIS»
Δέδες Νικόλαος, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»
Καλαμίτσης Γεώργιος, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
Σμετόπουλος Αναστάσιος, «STEPS»


