της Αγγελικής Καρδαρά.
Το φετινό καλοκαίρι μας αφήνει μια πικρή ανάμνηση. Συνάνθρωποί μας έχασαν με τον πιο φρικτό τρόπο τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά… Η καρδιά ματώνει από το μέγεθος της τραγωδίας. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε.
Ο Σεπτέμβρης μας βρίσκει, όμως, πιο ευαισθητοποιημένους και έτοιμους να αναλάβουμε δράση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας θα βρεθεί το παιδί και η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ανηλικότητα και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τονίσει τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης αλλά και της συμμετοχής-εμπλοκής του πολίτη, σε μια εποχή που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και σε μια κοινωνία που υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς στις δομές της.
Την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου σας περιμένουμε στον ΙΑΝΟ, στο Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (18:00-20:00), με θέμα “Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις”, για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση των ειδικών/ενδιαφερομένων σε θέματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προστασία της ανηλικότητας και στην καταπολέμηση του «στιγματιστικού λόγου» των ΜΜΕ. Στόχος μας είναι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και να θέσουμε τις βάσεις για έναν γόνιμο διάλογο με την κοινωνία.
Θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Πανούσης, Ομ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Αγγελική Καρδαρά , Δρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών-Φιλόλογος-Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε.
Σουζάνα Παπαφάγου, Κλινική Ψυχολόγος-Ομαδική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Φώτιος Σπυρόπουλος, Δ.Ν.-Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Πυροσβεστικής Ακαδημίας-Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.Μ.Ε.
Διονύσης Χιόνης, Δικηγόρος-ΜΔΕ Εγκληματολογίας-Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.
Είσοδος ελεύθερη.
Αντικείμενο διερεύνησής μας η απεικόνιση στα ΜΜΕ δύο πρόσφατων πολύ σοβαρών εγκληματολογικών υποθέσεων, του εγκλήματος της παιδοκτονίας στη Νέα Σμύρνη, όπου η νεαρή μητέρα φέρεται να σκότωσε το βρέφος αμέσως μετά τη γέννησή του και της διπλής ανθρωποκτονίας ζευγαριού στην Κύπρο, όπου ένα ανήλικο αγόρι στιγματίστηκε από τα μέσα ως «δολοφόνος» των γονέων του. Δύο εγκλήματα που διαφοροποιούνται μεταξύ τους, είχαν όμως στο επίκεντρό τους παιδιά και προσεγγίστηκαν από τα media χωρίς την πρέπουσα δημοσιογραφική δεοντολογία και τον απαιτούμενο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία.
Να σημειώσω εδώ ότι πρόκειται για δύο υποθέσεις που αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή στο postmodern.gr αναφερόμενοι στο επικίνδυνο φαινόμενο του «δημόσιου λιθοβολισμού» μέσω των ΜΜΕ και των social media, καθώς και των σοβαρών διαστάσεων και προεκτάσεων του φαινομένου.
Η εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.facebook.com/events/750466041961981/
Λίγες ημέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, θα βρεθούμε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων που μας υπόσχεται ένα συναρπαστικό διήμερο φεστιβάλ γεμάτο χρώματα, αρώματα, δημιουργία και εκπαίδευση με έντονο το στοιχείο της φαντασίας. Στο πλαίσιο των ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη, δέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά την τιμητική πρόταση να μιλήσω για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού που μας προβληματίζει εντόνως. Η ομιλία μου, με τίτλο Εντάσεις μεταξύ μαθητών στο σύγχρονο σχολείο και επιθετικές συμπεριφορές ως “μέσο” έκφρασης: Κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση εκφοβιστικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον, θα λάβει χώρα την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου (14:00-15:00). Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ http://online.fliphtml5.com/mmes/oklg/#p=69
Ένα θέμα που αφορά παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά με χαμόγελο, χαρά, δημιουργικότητα και πολλή αγάπη! Γιατί οι εντάσεις στο σύγχρονο σχολείο μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν έγκαιρα μεριμνήσουμε για τη δημιουργία ενός όμορφου και θετικού περιβάλλοντος, όπου οι μαθητές θα μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά, να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους διδάσκοντες και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους.
Είμαι συγκινημένη για την πολύτιμη ευκαιρία που μου δίνεται να μιλήσω για το παιδί και τα δικαιώματά του. Πιστεύω, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ότι η κοινωνία μας μπορεί να γίνει καλύτερη και να προστατεύσει την ανηλικότητα, αρκεί να θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας το παιδί. Επίσης, είναι σημαντικό να είμαστε «ενεργοί πολίτες», δηλαδή ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, να συμμετέχουμε και να αναλαμβάνουμε δράση, ώστε να γίνουμε τελικά μια μεγάλη «αγκαλιά» για το παιδί και τον συνάνθρωπό μας!


Latest posts by Αγγελική Καρδαρά (see all)
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά και σκηνοθεσία στον τόπο του εγκλήματος (crimestaging) - February 22, 2023
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά και μιντιακές απεικονίσεις: μία ερευνητική προσέγγιση του Crime & MediaLab (ΚΕ.Μ.Ε.) - January 12, 2023
- Κακοποίηση ζώων συντροφιάς και άγριας ζωής στην Κύπρο και οι μιντιακές απεικονίσεις υποθέσεων - November 2, 2022
2 Comments