Στο επίκεντρό μας το παιδί

της Αγγελικής Καρδαρά.

Το φετινό καλοκαίρι μας αφήνει μια πικρή ανάμνηση.  Συνάνθρωποί μας έχασαν με τον πιο φρικτό τρόπο τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική,  μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά… Η καρδιά ματώνει από το μέγεθος της τραγωδίας. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε.

Ο Σεπτέμβρης μας βρίσκει, όμως, πιο ευαισθητοποιημένους και έτοιμους να αναλάβουμε δράση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας θα βρεθεί το παιδί και η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ανηλικότητα και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τονίσει τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης αλλά και της συμμετοχής-εμπλοκής του πολίτη, σε μια εποχή που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και σε μια κοινωνία που υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς στις δομές της.

Την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου σας περιμένουμε στον ΙΑΝΟ,  στο Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (18:00-20:00), με θέμα “Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις”, για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση των ειδικών/ενδιαφερομένων σε θέματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προστασία της ανηλικότητας και στην καταπολέμηση του «στιγματιστικού λόγου» των ΜΜΕ. Στόχος μας είναι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και να θέσουμε τις βάσεις για έναν γόνιμο διάλογο με την κοινωνία.

Θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Πανούσης, Ομ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Αγγελική Καρδαρά , Δρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών-Φιλόλογος-Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε.

Σουζάνα Παπαφάγου, Κλινική Ψυχολόγος-Ομαδική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Φώτιος Σπυρόπουλος, Δ.Ν.-Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Πυροσβεστικής Ακαδημίας-Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.Μ.Ε.

Διονύσης Χιόνης, Δικηγόρος-ΜΔΕ Εγκληματολογίας-Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

Είσοδος ελεύθερη.

Αντικείμενο διερεύνησής μας η απεικόνιση στα ΜΜΕ δύο πρόσφατων πολύ σοβαρών εγκληματολογικών υποθέσεων, του εγκλήματος της παιδοκτονίας στη Νέα Σμύρνη, όπου η νεαρή μητέρα φέρεται να σκότωσε το βρέφος αμέσως μετά τη γέννησή του και της διπλής ανθρωποκτονίας ζευγαριού στην Κύπρο, όπου ένα ανήλικο αγόρι στιγματίστηκε από τα μέσα ως «δολοφόνος» των γονέων του. Δύο εγκλήματα που διαφοροποιούνται μεταξύ τους, είχαν όμως στο επίκεντρό τους παιδιά και προσεγγίστηκαν από τα media χωρίς την πρέπουσα δημοσιογραφική δεοντολογία και τον απαιτούμενο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία.

Να σημειώσω εδώ ότι πρόκειται για δύο υποθέσεις που αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή στο postmodern.gr αναφερόμενοι στο επικίνδυνο φαινόμενο του «δημόσιου λιθοβολισμού» μέσω των ΜΜΕ και των social media, καθώς και των σοβαρών διαστάσεων και προεκτάσεων του φαινομένου.

Η εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.facebook.com/events/750466041961981/

Λίγες ημέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, θα βρεθούμε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων που μας υπόσχεται ένα συναρπαστικό διήμερο φεστιβάλ γεμάτο χρώματα, αρώματα, δημιουργία και εκπαίδευση με έντονο το στοιχείο της φαντασίας. Στο πλαίσιο των ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη, δέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά την τιμητική πρόταση να μιλήσω για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού που μας προβληματίζει εντόνως. Η ομιλία μου, με τίτλο Εντάσεις μεταξύ μαθητών στο σύγχρονο σχολείο και επιθετικές συμπεριφορές ως “μέσο” έκφρασης: Κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση εκφοβιστικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον, θα λάβει χώρα την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου (14:00-15:00). Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ http://online.fliphtml5.com/mmes/oklg/#p=69

Ένα θέμα που αφορά παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά με χαμόγελο, χαρά, δημιουργικότητα και πολλή αγάπη! Γιατί οι εντάσεις στο σύγχρονο σχολείο μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν έγκαιρα μεριμνήσουμε για τη δημιουργία ενός όμορφου και θετικού περιβάλλοντος, όπου οι μαθητές θα μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά, να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους διδάσκοντες και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους.

Είμαι συγκινημένη για την πολύτιμη ευκαιρία που μου δίνεται να μιλήσω για το παιδί και τα δικαιώματά του. Πιστεύω, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ότι η κοινωνία μας μπορεί να γίνει καλύτερη και να προστατεύσει την ανηλικότητα, αρκεί να θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας το παιδί.  Επίσης, είναι σημαντικό να είμαστε «ενεργοί πολίτες», δηλαδή ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, να συμμετέχουμε και να αναλαμβάνουμε δράση, ώστε να γίνουμε τελικά μια μεγάλη «αγκαλιά» για το παιδί και τον συνάνθρωπό μας!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts