Να σώσουμε τον Λόφο Φινοπούλου!

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Ο Λόφος Φινοπούλου βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Πεδίου του Άρεως και είναι περιστοιχισμένος από πολυκατοικίες που τον τροφοδοτούν με ζωή. Δεκάδες παιδιά παίζουν κάθε απόγευμα στην παιδική χαρά του, είναι ιδανικός για δυναμική βόλτα λόγω της ανηφόρας του και προσφέρει σημεία με εξαιρετική θέα στην πόλη – ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα. Ο Λόφος Φινόπουλου είναι «κουκλίστικος». Έχει μικρή έκταση αλλά αρκετές διαδρομές, είναι γεμάτος πεύκα και, αν ήταν περισσότερο φροντισμένος, θα ήταν ένα από τα «μυστικά σημεία» της πόλης που πολλοί θα ήθελαν να ανακαλύψουν.

Και σήμερα όμως, παρά τα μεγάλα προβλήματα καθαριότητας και περιποίησης του χώρου, ο Λόφος Φινοπούλου είναι απόλυτα λειτουργικός για τη γειτονιά, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το (δραστήριο) 28ο Δημοτικό Σχολείο και υποδέχεται τους μαθητές του για παιχνίδι και χαλάρωση. Ή μάλλον, τους υποδεχόταν…

Το μεσημέρι της Πέμπτης 6/09/2018, σοκαρισμένοι οι περίοικοι παρατηρήσαμε να καταφθάνουν στον Λόφο Φινοπούλου οργανωμένα έμποροι και χρήστες ναρκωτικών από την πιάτσα του Πεδίου του Άρεως και της Μαυρομματαίων, οι οποίοι είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Πατησίων μετά την έναρξη του αστυνομικού σχεδίου για την απελευθέρωση του Πεδίου του Άρεως από τα ναρκωτικά.

Οι έμποροι και οι εξαρτημένοι έφτασαν στον Λόφο με Ι.Χ. που τους «άδειαζε» (κάποιους ακόμα και ημιλιπόθυμους) στο πεζοδρόμιο της Βαλτινών και κατά ομάδες από καθοδηγητές, οι οποίοι δεν έμοιαζαν καθόλου με χρήστες ναρκωτικών. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να εγκατασταθούν στο χωμάτινο δρομάκι που ξεκινά από τη συμβολή της οδού Μπούσγου με την Ιεράπετρας (ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο!) ήταν εκπληκτικός. Αμέσως στήθηκαν οι τσιλιαδόροι και ξεκίνησε το «νταραβέρι» με ανθρώπους να έρχονται με μηχανάκια, να αγοράζουν ναρκωτικά και να φεύγουν.

Όλη η «εγκατάσταση» έμοιαζε απόλυτα σχεδιασμένη. Σαν να είχε βγει ανακοίνωση ότι «η νέα πιάτσα λειτουργεί στο Λόφο Φινοπούλου» και γέμισαν οι δρόμοι της περιοχής, από τη Μπούσγου, τη Μομφεράτου, την Καλλίστης μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με βαποράκια και τοξικο-εξαρτημένους.

Οι κάτοικοι επικοινωνήσαμε με τον επικεφαλής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Αστυνόμευσης του Κέντρου, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη να μην επιτραπεί η εγκατάσταση πιάτσας ναρκωτικών απέναντι από Δημοτικό Σχολείο σε μία ειρηνική γειτονιά, με προβλήματα, όπως όλο το κέντρο της Αθήνας, αλλά ζωντανή και λειτουργική.

Την Παρασκευή 7/09/2018 έγιναν αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης εμπόρων και χρηστών, ενώ άνδρες της ΔΙΑΣ, της Ασφάλειας και της ΕΛ.ΑΣ περιφρούρησαν για πολλές ώρες τον χώρο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι, παρά την απομάκρυνση των ατόμων και την παρουσία αστυνομικών, χρήστες συνέχιζαν να έρχονται προς τον Λόφο και περίμεναν επί ώρες να φύγει η Αστυνομία για να μπουν στον χώρο.

Ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας μας είπε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αστυνόμευση του Λόφου Φινοπούλου, καθώς είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη η περίφραξη, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και υπάρχουν πολλά σημεία – «κρυψώνες».

Με άλλα λόγια, αν εγκατασταθεί εκεί πιάτσα ναρκωτικών, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η εκρίζωσή της.

Για το θέμα ενημερώσαμε την Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθήνας (ο χώρος υπάγεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής αφού είναι τμήμα του Πεδίου του Άρεως) κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία είχε επιμεληθεί την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς του Λόφου Φινοπούλου, αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να ενημερώσουμε και την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής κυρία Βασιλική Λάσκαρη, υπεύθυνη για τη λειτουργία όλου του Πάρκου.

Ο Λόφος Φινοπούλου χρειάζεται άμεσα φύλαξη (σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο φύλαξης του Πεδίου του Άρεως), ανακατασκευή της περίφραξης, φωτισμό και καθαριότητα.

Είναι παραλογισμός να εκχωρηθεί στους πρεζέμπορους και τους χρήστες, την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα, την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση της ανθρώπινης ζωής.

«ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΜΕ;»

Το ερώτημα τίθεται από αρκετούς «αρμόδιους» σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Η απάντηση είναι ότι κανένας νοήμων κάτοικος της πόλης δεν θα μπει στη διαδικασία να «παζαρέψει» που θα πάει ένας θλιβερός πληθυσμός από αιμοβόρα αρπακτικά και εξαθλιωμένα θηράματα – πόσο μάλλον να πει «πάρτε τους από τη δική μου γειτονιά και πηγαίντε τους στη διπλανή».

Καμία γειτονιά δεν αξίζει να ζει στην κόλαση που δημιουργούν οι πιάτσες ναρκωτικών.

Η προσπάθεια όλων μας αξίζει να υιοθετήσει το δίπολο:

«Φυλακή στους εμπόρους – περίθαλψη στους εξαρτημένους».

Περίθαλψη σε δομές εκτός του οικιστικού ιστού που θα τους παρέχουν στέγη, τροφή και δυνατότητα απεξάρτησης.

Πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Υγείας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμος) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κατάματα.

Στρουθοκαμηλίζοντας επί χρόνια φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση να καταδικάζονται γειτονιές στην εξαθλίωση επειδή οι έμποροι «πρέπει» να πουλάνε ναρκωτικά και οι χρήστες «πρέπει» να τα καταναλώνουν.

Τίποτα από τα δύο δεν «πρέπει».

Τους αφήνει η Πολιτεία και το κάνουν.

Υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων πόλεων και κρατών που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με επιτυχία με επαρκείς και ελκυστικές μονάδες απεξάρτησης (που περιλαμβάνουν επαγγελματική αποκατάσταση μετά το τέλος της διαδικασίας), προγράμματα ολοκληρωμένης υποκατάστασης (και όχι όπως γίνεται στην Ελλάδα «πάρε τα χάπια σου και γύρνα στην πιάτσα»), μέχρι προγράμματα ελεγχόμενης χρήσης ή ακόμα και χορήγησης ναρκωτικών από το σύστημα υγείας που διαλύει τελείως το εμπόριο ναρκωτικών.

Τα «εργαλεία» είναι στα χέρια της Πολιτείας.

Πρέπει να τα χρησιμοποιήσει αντί να κρύβει το πρόβλημα σε γειτονιές με ανθρώπους που δεν χρωστάνε τίποτα να βλέπουν τις ζωές τους να καταρρέουν…

Ο Λόφος Φινοπούλου όπως έγινε το πρώτο βράδυ της απόπειρας εγκατάστασης της πιάτσας ναρκωτικών.
Λόφος Φινοπούλου: κατεστραμμένη περίφραξη 8/09/2018.
Λόφος Φινοπούλου: κατεστραμμένη περίφραξη 8/09/2018.
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts