Κυρία Δούρου, αποκαταστήστε τις πληγές του Πεδίου του Άρεως – Επιστολή της Πρωτοβουλίας Κατοίκων

Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεδίου του Άρεως. 

Επιστολή προς Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Κυρία Περιφερειάρχη,

Έχουν περάσει 20 ημέρες από την εφαρμογή σχεδίου της Αστυνομίας για την απόδοση του Πεδίου του Άρεως στους πολίτες της Αθήνας με εντυπωσιακά αποτελέσματα: για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ερήμωσης, γονείς με παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, ΟΛΟΙ οι πολίτες, μπορούν να απολαύσουν τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πρωτεύουσας με ασφάλεια. Δυστυχώς όμως οι «πληγές» της πολύχρονης κατάληψης του Πάρκου από τους εμπόρους ναρκωτικών και οι κλειστές βασικές υποδομές του, λειτουργούν ανασταλτικά στο να κερδηθεί και να παγιωθεί η επανοικειοποίηση του Πεδίου του Άρεως από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες…

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, το «Ηρώο του Νότη Μπότσαρη» αποτελούσε εδώ και χρόνια το κέντρο της πιάτσας του πρεζεμπορίου στο Πεδίον του Άρεως. Γύρω από αυτό έμποροι και «ντίλερς» πωλούσαν «πρέζα» και «σίσα», ενώ στα μάρμαρά του δεκάδες βιαστικοί χρήστες «έκοβαν» και «σνίφαραν» καθημερινά τα ναρκωτικά σε δημόσια θέα.

Στις εκάστοτε επιχειρήσεις που έκανε η Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση των άλλων βανδαλισμένων προτομών της «Λεωφόρου Ηρώων», το «Ηρώο Μπότσαρη» ήταν πάντα η εξαίρεση – φανταζόμαστε για λόγους ασφάλειας των συντηρητών. Σήμερα όμως, που η Αστυνομία παρέχει τις προϋποθέσεις ασφάλειας, δεν βλέπουμε τον λόγο να παραμένει το μνημείο σε αυτή τη ντροπιαστική κατάσταση.

Σας καλούμε να το αποκαταστήσετε άμεσα, αν όχι για λόγους αρχής, τότε για συμβολικούς λόγους: να μην υπάρχουν «πληγές» στο Πεδίον του Άρεως από τα χρόνια που υπήρχε ανοχή στο απάνθρωπο κύκλωμα του πρεζεμπορίου που οδηγεί νέους ανθρώπους στην εξαθλίωση και τον θάνατο.

Παράλληλα σας ζητάμε να ενημερώσετε τους πολίτες για την τύχη του αναψυκτηρίου «Green Park», του δεύτερου «επίκεντρου» της πιάτσας ναρκωτικών, το οποίο παραμένει ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο.

Το έχετε παραχωρήσει σε ιδιώτη κι αν ναι, με ποιους όρους; Στους όρους παραχώρησης, υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο χρόνο αποκατάστασης του κτηρίου και τη λειτουργία του;

Αν ο επιχειρηματίας στον οποίο το παραχωρήσατε δεν έχει σκοπό να το αποκαταστήσει, τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα αφήσετε το ερειπωμένο (πανέμορφο κάποτε) κτήριο να ξαναγίνει τόπος έλξης του πρεζεμπορίου;

Κυρία Περιφερειάρχη,

Έχουμε την αίσθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν κινείται στους απαιτούμενους ρυθμούς για την εδραίωση της νέας «ταυτότητας» του Πεδίου του Άρεως ως χώρου ξεκούρασης, αναψυχής, αθλητισμού, παιχνιδιού για τα παιδιά, περιπάτου για τους ηλικιωμένους και σημείου συνάντησης για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες χωρίς την ανασφάλεια της ανομίας και της παραβατικότητας που είχαν προκαλέσει την ερήμωσή του τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας είναι μοναδική ευκαιρία για να επανέλθει το Πεδίον του Άρεως στη χρήση όλων των πολιτών της Αθήνας.

Δεν βοηθούν όμως προς αυτόν τον σκοπό οι πρόδηλες καθυστερήσεις της Περιφέρειας Αττικής για τη λειτουργία των βασικών υποδομών του.

Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά:

 • Την αδυναμία λειτουργίας του φωτισμού (πολλά φώτα ανάβουν το πρωί και σβήνουν το βράδυ και άλλα δεν ανάβουν ποτέ).
 • Τα σπασμένα μάρμαρα στις διαδρομές του Πάρκου που αποτελούν παγίδες ατυχημάτων για παιδιά, ηλικιωμένους και αθλούμενους.
 • Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η επισκευή της παιδικής χαράς των νηπίων.
 • Δεν έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή της παιδικής χαράς εφήβων (η οποία, είχατε υποσχεθεί, ότι θα ήταν προσβάσιμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες).
 • Το κεντρικό σιντριβάνι παραμένει κατεστραμμένο.
 • Η Υδάτινη Διαδρομή παραμένει ένα έλος, εκτροφείο κουνουπιών, καθώς δεν λειτουργεί η ανακύκλωση.
 • Ο Ροδώνας παραμένει άνυδρος και εγκαταλελειμμένος.
 • Οι περισσότερες τουαλέτες του Πάρκου είναι εκτός λειτουργίας.
 • Τα κιόσκια της Γαρδένιας είναι ακόμα εκτός λειτουργίας.
 • Το στέγαστρο για τους συνταξιούχους («ταβλαδόρους») παραμένει κατεστραμμένο.
 • Παρατηρείται απόπειρα όρθωσης τείχους γύρω από το αναψυκτήριο «Άλσος Οικονομίδη» με την τοποθέτηση σιδερένιων πάνελ με… πλαστικά φυτά. (Έχει δώσει η Περιφέρεια Αττικής άδεια για την αποκοπή του «Άλσους» από το Πεδίον του Άρεως;)
 • Η καθαριότητα περιορίζεται στις βασικές διαδρομές και όχι στα παρτέρια που φέρουν σκουπίδια ετών.
 • Η ελλιπής φροντίδα του πρασίνου οδηγεί στον μαρασμό δέντρων και θάμνων.

Τώρα που πραγματικά υπάρχει προστασία του χώρου από βανδαλισμούς, θεωρούμε αυτονόητη την κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική επανοικειοποίηση του Πεδίου του Άρεως.

Θα ήταν εγκληματικό να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Μετά τιμής,

«Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεδίου του Άρεως».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Παιδική Χαρά Νηπίων: χαλασμένη για περισσότερο από έναν μήνα.
Παιδική χαρά Εφήβων: Δεν έχει ξεκινήσει καν ο σχεδιασμός ανακατασκευής της κι ας είχε υποσχθεί η Περιφέρεια Αττικής ότι θα παραδιδόταν σύντομα και θα είχε προβλέψεις και για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αυτή ήταν κάποτε η “Υδάτινη Διαδρομή” του Πεδίου του Άρεως. Τώρα είναι ένα έλος.

 

Ο Ροδώνας ερειπωμένος και θλιβερός.
Βρύση του Πεδίου του Άρεως – τραγέλαφος. Αντί να επιδιορθωθεί η κλασική, μπήκε δίπλα ένα πλαστικός σωλήνας…
Διαδρομές του Πάρκου με παγίδες ατυχημάτων.
Ξερό πράσινο και σπασμένα φωτιστικά.

 

Σιδερένιο τείχος αποκόπτει το Άλσος Οικονομίδη από το Πεδίον του Άρεως.
Το βανδαλισμένο Ηρώο Μπότσαρη – Κέντρο της πιάτσας ναρκωτικών μέχρι πριν από 20 ημέρες.
The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts