Εκδηλώσεις και… εκδηλώσεις στο Πεδίον του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Τώρα που το Πεδίον του Άρεως έχει γίνει ένας πραγματικά ασφαλής χώρος για τους πολίτες της Αθήνας είναι θετικό –αν όχι αναγκαίο- να γίνονται συνεχώς εκδηλώσεις, ώστε να το γνωρίσει και να το αγαπήσει περισσότερος κόσμος (παρά της τεράστιες ελλείψεις του). Θα ήταν χρήσιμο όμως να μπουν κάποια κριτήρια –ένα «μητρώο σεβασμού» του χώρου- για τους οργανωτές εκδηλώσεων.

Για παράδειγμα, αυτό το Σαββατοκύριακο η Περιφέρεια Αττικής παραχώρησε το Πάρκο σε τρείς εκδηλώσεις: α) στο DEAFestival Greece (πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες για κωφούς), β) στο EVENTS PROJECT ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ “Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία” (αγώνας δρόμου, ποδηλατικός γύρος, χοροθεραπευτικές δραστηριότητες κ.α.) και γ) στο Κενό Δίκτυο (για το ολονύχτιο φεστιβάλ μουσικής indie free festival).

Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις όχι μόνο συγκέντρωσαν το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου αλλά λειτούργησαν και προς την κοινωνική ευαισθητοποίηση υπέρ των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας και χρειάζονται την αγκαλιά όλων μας για να μοιραστούν ισότιμα τον δημόσιο χώρο και τη θέση τους στην κοινωνία.

Η τρίτη, ολονύχτια εκδήλωση του «ΚΕΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ» συγκέντρωσε, όπως μάθαμε, επίσης πολύ κόσμο. Όμως δεν τήρησε τους όρους που οι ίδιοι οι διοργανωτές είχαν δεσμευτεί προς την Περιφέρεια Αττικής (είχαν δηλώσει ότι η συναυλία θα τελείωνε τα μεσάνυχτα αλλά τελείωσε το πρωί). Και, ας πούμε ότι αυτό δεν ήταν σημαντικό (πλέον το Πεδίον τον Άρεως έχει γαληνέψει από τη συνεχή ολονύχτια φασαρία των «πάρτι» στην Πλατεία Πρωτομαγιάς). Πώς όμως να παραβλέψει κανείς τη… χωματερή που άφησαν πίσω τους;

Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής. Οι δύστυχοι εργάτες καθαριότητες της Περιφέρειας προσπαθούν από νωρίς το πρωί να μαζέψουν τα ασυμάζευτα… Οι διοργανωτές φρόντισαν να μαζέψουν μόνο τα (περισσότερα) κουτάκια της μπύρας (τα οποία μεταπωλούν για ανακύκλωση) και άφησαν το… χάος για τους εργάτες καθαριότητας… Ζημιές και βανδαλισμοί δεν φαίνεται να έγιναν στο Πάρκο. Αλλά αυτή η εικόνα που καταλήγει στην αντίληψη «χρησιμοποιούμε έναν χώρο και μετά τον… φτύνουμε», δεν μπορεί να ταιριάζει σε μία ομάδα, η οποία μάλιστα δηλώνει και οικολογικά ευαίσθητη.

Να το ξαναπούμε: πιστεύουμε σε ένα Πεδίον του Άρεως που χωρά ΟΛΟΥΣ τους πολίτες. Αλλά θα πρέπει και οι πολίτες που θέλουν να τον χρησιμοποιούν για τις εκδηλώσεις τους να έχουν σεβασμό: α) στον χώρο και β) στους άλλους πολίτες που τον χρησιμοποιούν.
Μόνο έτσι έρχεται η αρμονία και η ειρηνική συνύπαρξη προσωπικών επιλογών.
Δ.Κ.
Υ.Γ. Προσέξτε τη φωτογραφία από τη λεπτομέρεια για το πώς έχουν στήσει τις τέντες τους οι διοργανωτές του Φεστιβάλ των Κωφών. Παρόλο που είναι σε χώρο τσιμέντου και όχι μαρμάρου, δεν άνοιξαν τρύπες για να συγκρατήσουν τις βάσεις των τεντών τους αλλά έβαλαν βαράκια. Δηλαδή φεύγοντας, δεν θα αφήσουν ούτε μία τόσο δα τρυπίτσα στον Πάρκο.
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!
(Πόσο μεγάλη αντίθεση με τους βαρβάρους του «Γιουσουρούμ» της κυρίας Δούρου που δεν διστάζουν μέχρι και να σπάσουν μαρμάρινα παρτέρια για να στήσουν την πραμάτεια τους…)

Το τριήμερο φεστιβάλ των Κωφών με έδρα το άγαλμα του Κωνσταντίνου.
Το Πάρκο πλημμύρισε από όσους συμμετείχαν στο EVENTS project , την Ευρωπαϊκή Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία.
Προσέξτε πόση ευαισθησία έδειξαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ Κωφών. Δεν τρύπησαν το δάπεδο του Πάρκου για να στερεώσουν τις τέντες τους αλλά έβαλαν βαράκια στις βάσεις. Μπράβο!
Ο χώρος του θεάτρου Αλίκη την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί μετά το ολονύχτιο φεστιβάλ του Κενού Δικτύου.
Ο χώρος του θεάτρου Αλίκη την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 11 το πρωί μετά το ολονύχτιο φεστιβάλ του Κενού Δικτύου.
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts