Οδός Αντωνιάδου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρεζεμπόριο, ουσιοεξάρτηση

του Δημήτρη Καλαντζή. 

«Η ουσιοεξάρτηση χαρακτηρίζεται από την καταναγκαστική αναζήτηση και λήψη κάποιας ψυχοτρόπου ουσίας (ουσίας που τροποποιεί την αντίληψη, το συναίσθημα, τη διάθεση και τη συμπεριφορά του ατόμου), την απώλεια αυτοελέγχου σε σχέση με τη λήψη της ουσίας, και την εμφάνιση αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης όταν η πρόσβαση στην ουσία δεν είναι δυνατή, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί σε πολλούς τομείς της ζωής του»[1].

Η οδός Αντωνιάδου είναι ένας μικρός δρόμος, μόλις ενός οικοδομικού τετραγώνου, κάθετος της Πατησίων και της Μαυρομματαίων, παράλληλος της Κότσικα και της Δεριγνύ στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως. Ουσιαστικά είναι ο δρόμος που ενώνει το Πεδίον του Άρεως με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Η οδός Αντωνιάδου είναι σήμερα μία από τις πιο «σκληρές» πιάτσες πρεζεμπορίου της Αθήνας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έμποροι, ντίλερς και «βαποράκια» διακινούν πρέζα και σίσα σε λιανική και χονδρική πώληση, ενώ τη νύχτα μαζεύονται στον δρόμο ουσιοεξαρτημένοι, ανάβουν φωτιές, στήνουν αυτοσχέδια καταλύματα στις γύρω εισόδους των πολυκατοικιών, κάνουν χρήση ουσιών, πονάνε, φωνάζουν, παραληρούν και συχνά συγκρούονται με μαχαίρια.

Η πιάτσα ελέγχεται από Αφγανούς (κάποιοι εκ των οποίων διαθέτουν ιταλικά διαβατήρια), οι οποίοι ΔΕΝ είναι χρήστες (όπως τουλάχιστον φαίνεται από την υγιέστατη μορφή τους και το ακριβό τους ντύσιμο), ενώ τα ναρκωτικά κρύβονται στο εγκαταλελειμμένο ακίνητο στη γωνία Πατησίων και Αντωνιάδου, το οποίο φυλάσσεται από τσιλιαδόρους, ακριβώς δίπλα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Η πιάτσα πρεζεμπορίου της οδού Αντωνιάδου αποτελεί τον πιο σκληρό πυρήνα της πιάτσας που λειτουργούσε στο Πεδίον τους Άρεως (ξέφωτο Μπότσαρη και Green Park).

Ένα άλλο κομμάτι της πιάτσας του Πεδίου του Άρεως έχει πάει στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ πολλοί από τους ουσιοξερταμένους της πιάτσας του ΠτΑ έχουν διαμοιραστεί στην οδό Χέυδεν (στο τμήμα Πατησίων – Γ’ Σεπτεμβρίου με ιδιαίτερη συγκέντρωση στη στοά που ενώνει τη Πατησίων με τη Χέυδεν), την οδό Κότσικα, την πλατεία Βικτωρίας και τα γύρω στενά.

Οι ουσιοεξαρτημένοι δεν μαζεύονται τόσο στην οδό Αντωνιάδου κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς έχει αλλάξει το μοτίβο της πιάτσας του Πεδίου του Άρεως: οι πρεζέμποροι δεν χρειάζονται τους ουσιοξαρτημένους ως «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις επιχειρήσεις της αστυνομίας… Έχουν άλλη ασπίδα προστασίας…

Μία ομάδα ανθρώπων που στεγάζεται εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου έχει αναλάβει να «παρουσιάσει» την εξαθλίωση της εξάρτησης από ουσίες ως «επαναστατική πράξη κατά του κατεστημένου».

Η εξάρτηση, που αποτελεί τη χειρότερη μορφή καταστολής της ανθρώπινης δράσης, προβάλλεται από την ομάδα ως «αντισυμβατικός τρόπος ζωής» και εκείνοι που ζητούν την υγειονομική βοήθεια των εξαρτημένων, τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας και προγράμματα απεξάρτησης (ή έστω ελεγχόμενης χρήσης), παρουσιάζονται ως «φασίστες – ανθρωπιστές και… υγιεινιστές (sic)».

Είναι πρόδηλο ότι η συγκεκριμένη ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση.

Ταυτίζει στυγνούς εμπόρους, μέλη διεθνών κυκλωμάτων θανάτου, με ασθενείς νέους που έχουν παραδώσει τις ζωές τους, τα «θέλω» και τα «όνειρά» τους, σε σύριγγες, πάιπς και καλαμάκια για σνιφάρισμα.

Ταυτίζει τη νεανική αμφισβήτηση, το κυνήγι της (ακόμα και ουτοπικής) κοινωνικής δικαιοσύνης με τα συμφέροντα των μαφιών.

Ταυτίζει τη μάχη για ζωή με την παραίτηση του θανάτου.

Πρόκειται για αυταπόδεικτες αντιφάσεις που όμως σε εύθραυστους καιρούς μπορούν – δυστυχώς – να βρουν ακροατήριο…

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 11/11/2018.
Οδός Αντωνιάδου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 11/11/2018.

ΠΗΓΕΣ 

[1]   Παπαρρηγόπουλος Θωμάς, «Διαγνωστικά κριτήρια και κλινική εικόνα της εξάρτησης» στο Οι εξαρτήσεις, αίτια, μηχανισμοί, εκδηλώσεις, αντιμετώπιση (Συλλογικό – Επιστημονική Επιμέλεια: Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Χριστίνα Δάλλα), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts