23 χρόνια Χαμόγελο του Παιδιού!

της Αγγελικής Καρδαρά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 9η Νοεμβρίου, ημέρα που έγραψε το ημερολόγιό του ο ιδρυτής του Ανδρέας Γιαννόπουλος, γιόρτασε τα 23 χρόνια δράσης του, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κυρία Ρίτσα Μπιζόγλη.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια από τον γιο μου τον Ανδρέα, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό. Το «Χαμόγελο» είναι το αποτέλεσμα της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας και συμβολής πολλών διαφορετικών ανθρώπων και φορέων. Δεν ανήκει σε λίγους αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Νιώθω περήφανος που σε αυτά τα 23 χρόνια, χάρη στη δική σας συμβολή, χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων και των εθελοντών μας, καταφέραμε να στηρίξουμε 1.480.003 παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας εξατομικευμένα την υποστήριξη που είχαν ανάγκη. Το «Χαμόγελο» είναι οι ιστορίες όλων εκείνων των παιδιών που χρειάστηκαν βοήθεια και ήμασταν δίπλα τους. Το «Χαμόγελο» είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια μας, τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, τα παιδιά που χάθηκαν και ξαναβρήκαν την οικογένειά τους, τα παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν προβλήματα διαβίωσης. «Όλα παιδιά είναι κι αξίζουν ένα Χαμόγελο» είχε πει ο Ανδρέας και αυτό είναι το όραμά μας. Σας καλούμε να γίνετε κοινωνοί της προσπάθειάς μας! Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας! Σας ευχαριστώ!», δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού κύριος Κώστας Γιαννόπουλος.

Να αναφέρουμε ότι τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, στην οποία απενεμήθη το βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» για τη συνολική, διαχρονική και πολύτιμη προσφορά της στον τομέα της Παιδικής Προστασίας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων προσφοράς στην ελληνική κοινωνία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέλαβε την πρωτοβουλία για την σύνταξη της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης του οργανισμού για το έτος 2017.Τα βασικά σημεία της Έκθεσης παρουσιάστηκαν από την κυρία Κιάρα Κόντη, Senior Manager, Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος. Η κυρία Κόντη επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι από τις πρώτες εκθέσεις που ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα σύνταξης απολογισμών στην Ελλάδα για Οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, για ελάχιστους ανάλογους φορείς έχουν υλοποιηθεί παρόμοιες Εκθέσεις.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης Πανελλήνια Έρευνα που διενεργήθηκε από την Focus Bari με στόχο την πληροφόρηση σε σχέση με τη γνώση, τη στάση και τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για το έργο που προσφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μεταξύ των βασικών ευρημάτων που παρουσίασε η κυρία Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari, είναι τα εξής:

  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι καθολικά γνωστό στην Ελλάδα (97%) και αναγνωρίζεται ως ο πιο αξιόπιστος μη κυβερνητικός φορέας στη χώρα (75%).
  • Το 95% των Ελλήνων βρίσκει ότι προσφέρεται έργο ουσιαστικής σημασίας στην ελληνική κοινωνία και το 79% ότι δραστηριοποιείται σε ανάγκες που δεν καλύπτονται από άλλους φορείς.
  • Εννιά στους δέκα Έλληνες (87%) πιστεύουν ότι πρόκειται για οργανισμό που έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις αρχές και τον κόσμο και είναι σωστά οργανωμένος (85%).
  • Το 53% θεωρεί ότι διεξάγει το πιο σημαντικό έργο μεταξύ όλων των ανθρωπιστικών ΜΚΟ της χώρας, χωρίς να κρύβει συμφέροντα (67%).
  • Μέσα από συνεχείς προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει καταφέρει ως σήμερα να κινητοποιήσει το 73% των Ελλήνων, ωστόσο η βοήθεια προσφέρεται από τη πλειοψηφία σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης ή έκτακτων περιστατικών.
  • Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 415.000 άνθρωποι έχουν γίνει μάρτυρες επωφελών δράσεων του φορέα με το 13% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν ωφεληθεί οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους, το 37% ότι έχει ωφεληθεί συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο και το 50% ότι έχουν ωφεληθεί γνωστά τους πρόσωπα.

23 χρόνια προσφοράς και αγάπης στο παιδί. 23 χρόνια που μας υπενθυμίζουν το κοινωνικό μας χρέος απέναντι στο παιδί.  Ιδίως στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας που υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς, οι ανάγκες του παιδιού είναι πολύ αυξημένες.  Αυτό σημαίνει, στην πράξη,  ότι η κοινωνία πρέπει να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά,  να αφουγκράζεται και να καλύπτει τις ανάγκες τους,  έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Δυστυχώς, μια σκληρή πραγματικότητα αφορά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για τα παιδιά και την κάλυψη των αναγκών του γίνεται πιο έντονο μόνο σε γιορτινές μέρες ή ύστερα από ένα συνταρακτικό γεγονός -όπως μια υπόθεση υψηλού εγκληματολογικού ενδιαφέροντος με θύμα ένα παιδί, που βλέπει το φως της δημοσιότητας και απασχολεί για ένα χρονικό διάστημα τα ΜΜΕ. Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εκεί.  Το πρόβλημα υπάρχει και είναι καθημερινό,  γιατί η επιβίωση αλλά και οι συναισθηματικές και οι ψυχολογικές ανάγκες των ανηλίκων είναι διαρκείς.  Επομένως,  απαιτείται πολύ μεγάλη και συνεχή ευαισθητοποίηση για τα πολυσύνθετα ζητήματα που αφορούν την ανηλικότητα.

Ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί αφορά την ενημέρωση αλλά και την απαιτούμενη προσοχή ως προς τον τρόπο προσέγγισης και παρουσίασης στα ΜΜΕ υποθέσεων με θύματα παιδιά. Η προστασία της ανηλικότητας στα ΜΜΕ συνεπάγεται ότι δεν στιγματίζουμε τα παιδιά. Δεν αποκαλύπτουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους,  δεν τα “φωτογραφίζουμε”, δεν τα υπερεκθέτουμε στα ΜΜΕ. Αναδεικνύουμε την ουσία, εμβαθύνουμε στο πρόβλημα, καταθέτουμε σκέψεις και προτάσεις και βέβαια αναλαμβάνουμε συγκεκριμένη δράση. Εδώ, θα έλεγα, ότι είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των δημοσιογράφων σε ζητήματα εγκληματολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν τα παιδιά και την προβολή τους στα ΜΜΕ.

Η προστασία της ανηλικότητας είναι προτεραιότητά μας: αυτό ας είναι το πιο δυνατό μας μήνυμα κι ας στηρίξουμε με όλη μας την ψυχή την ανιδιοτελή προσφορά στο παιδί και στον έφηβο!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts