Ζητούνται Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις για το καλό του Πεδίου του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή.

Μπορούν οι φετινές Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στο Πεδίον του Άρεως να σηματοδοτήσουν το ξαναζωντάνεμα του Πάρκου; Μπορούν να έχουν σεβασμό στην ιστορία του Πάρκου, την αισθητική μίας πρωτεύουσας και των αναγκών των κατοίκων; Μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες που θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τον χώρο; Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε φέτος, αντί για τα «γιουσουρούμ» των τελευταίων ετών, να έχουμε κανονικές «Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις» στον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της Αθήνας με συναυλίες ποιότητας, καλλιτεχνικά δρώμενα και ΔΩΡΕΑΝ παιχνίδια για όλα τα παιδιά, αντί για την «εμποροπανήγυρη» των τελευταίων ετών;

Από τις 26 Αυγούστου 2018 έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αστυνόμευσης του Πεδίου του Άρεως, το οποίο έχει απομακρύνει από τους χώρους του Πάρκου την «πιάτσα» εμπορίας ναρκωτικών και τη σχετική παραβατικότητα, εξασφαλίζοντας στους επισκέπτες τη συνθήκη της ασφάλειας.

Το Πεδίον του Άρεως παραμένει όμως ένας χώρος με μικρή επισκεψιμότητα σε σχέση με την τοποθεσία και την έκτασή του, λόγω της πολυετούς απαξίωσής του και της αδυναμίας ακόμα λειτουργίας βασικών υποδομών του (κιόσκια, πλήρεις παιδικές χαρές, λειτουργία παιδικής χαράς εφήβων, πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, υδάτινες διαδρομές, τουαλέτες κ.α.), όπως και σταθερού προγράμματος αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Έστω όμως και με τα βήματα καλλωπισμού στα οποία έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής τους τελευταίους μήνες, το Πεδίον του Άρεως θα μπορούσε να γίνει ελκυστικό για περισσότερο κόσμο, αν οι πολίτες είχαν μία αφορμή για να το γνωρίσουν.

Μία τέτοια «αφορμή» μπορεί να γίνουν κάποιες ποιοτικές Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις με ΔΩΡΕΑΝ δραστηριότητες για τα παιδιά.

Τα «γιουσουρούμ» των προηγούμενων ετών με τους παραπειστικούς τίτλους περί «Χριστουγεννιάτικων Χωριών» κ.α., στα οποία αθροίζονταν στη σειρά πάγκοι με εσώρουχα, κάλτσες, μπουλόνια, προϊόντα telemarketing και πάσης φύσεως είδη που βρίσκει ο καθένας μας στις λαϊκές αγορές της γειτονιάς του και στα πανηγύρια, ίσως να ήταν μία επιλογή ανάγκης στα χρόνια πλήρους απαξίωσης του χώρου και της ανομίας. Πλέον όμως δεν έχουν κανένα λόγο να λαμβάνουν τόπο και χρόνο στον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πρωτεύουσας καθώς:

  • Καταπατούν βίαια το τοπίο πρασίνου του Πεδίου του Άρεως,
  • Προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στις υποδομές (σπάσιμο μαρμάρων από τα μεγάλα φορτηγά, σπάσιμο πλακόστρωτων και μαρμαροκακατασκευών στις -ήδη φθαρμένες- διαδρομές του Πάρκου προκειμένου να στερεωθούν τα αντίσκηνα και ολοκληρωτικός αφανισμός της χαμηλής βλάστησης).
  • Αποκόπτουν μεγάλο τμήμα του Πεδίου του Άρεως από τη φυσιολογική ροή των επισκεπτών.
  • Αλλοιώνουν καθοριστικά τον χαρακτήρα του Πάρκου από χώρο πρασίνου και αναψυχής σε χώρο λιανεμπορίου με επίφαση κάποιες «χριστουγεννιάτικες» εκδηλώσεις (ασήμαντες σε σχέση με τον χώρο που καταλαμβάνει το λιανεμπόριο και η οικονομική εκμετάλλευση παιχνιδιών).
  • Δεν βοηθούν σε τίποτα τη «γνωριμία» του κόσμου με το Πεδίον του Άρεως και την αύξηση της σταθερής επισκεψιμότητας του χώρου, αφού κατά τη διάρκεια των «γιουρουρούμ», οι τυγχόν επισκέπτες βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με σκαλωσιές, τέντες, φορτηγά και ασέβεια στον χώρο και το πράσινο.

Επιπλέον, η εμπορική εκμετάλλευση παιχνιδιών τύπου «λούνα παρκ» ακριβώς δίπλα από εντελώς κατεστραμμένες δημόσιες παιδικές χαρές (παιδική χαρά εφήβων) ή παιδικών χαρών με μεγάλες ελλείψεις σε παιχνίδια (παιδική χαρά νηπίων και παιδική χαρά Αγίου Χαραλάμπους), αποτελεί πρόκληση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ιδιωτών και ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ ΛΟΓΟ για την επίσκεψη γονιών με παιδιά στο Πάρκο, αφού θα πρέπει να δαπανήσουν ένα ικανό ποσό για τη διασκέδαση των παιδιών τους, χωρίς μάλιστα να έχουν την εναλλακτική επιλογή να τα πάνε στη ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ παιδική χαρά.

Θέλουμε λοιπόν ένα «νεκρό» Πεδίον του Άρεως την περίοδο των γιορτών;

Ίσα, ίσα το αντίθετο!

Θέλουμε την κινητοποίηση της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για να εξασφαλίσει την παρουσία στο Πεδίον του Άρεως της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, της ορχήστρας της ΕΡΤ, των μουσικών συνόλων γύρω Δήμων, θεατρικών εργαστηρίων και καλλιτεχνικών ομάδων, την κινητοποίηση σχολείων και αθλητικών συλλόγων, τη μετατροπή του Πεδίου του Άρεως τις ημέρες των γιορτών σε ένα πραγματικό κέντρο ζωής της Αθήνας, που θα έχει και όμορφα και ΔΩΡΕΑΝ παιχνίδια για ΟΛΑ τα παιδιά.

Ναι, οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν κάποιο κόστος, το οποίο όμως θα «αποσβεστεί» με το πλημμύρισμα του Πεδίου του Άρεως από ανθρώπους  της πόλης που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να απολαύσουν στιγμές ειρήνης και ηρεμίας σε μία πόλη που το έχει τεράστια ανάγκη.

Αν πραγματικά οι Αρχές θέλουν το ξαναζωντάνεμα του Πεδίου του Άρεως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επαναλειτουργία των υποδομών του και το «χτίσιμο» του χαρακτήρα του με συνεπείς και ποιοτικές εκδηλώσεις για όλους τους πολίτες.

Καταστροφή μαρμάρινου πλακόστρωτου και ισοπέδωση πρασίνου από προηγούμενο “γιουσουρούμ” στο Πεδίον του Άρεως.
Φανέλες και λοιπά εσώρουχα παρουσιάστηκαν ως είδη “Χριστουγεννιάτικης Αγοράς” στο Πεδίον του Άρεως στις περσινές γιορτές.
Δρεπανοκατσάβιδα, καπάκια αποχέτευσης και… μανταλάκια παρουσιάστηκαν στις γιορτές του 2017 ως είδη “Χριστουγεννιάτικης Αγοράς” στο Πεδίον του Άρεως.
Τα μαϊμού cd – dvd έχουν απαγορευτεί ακόμα και στα πιο απομονωμένα πανηγύρια. Μόνο στο Πεδίον του Άρεως είχαν στηθεί σχετικοί πάγκοι πέρσι…
Το Πεδίον του Άρεως αλλάζει τελείως εικόνα και λειτουργία κατά τη διάκρεια των εμποροπανηγύρεων.
Φωτογραφία από το… Χριστουγεννιάτικο Πεδίον του Άρεως το 2017.

 

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts