Οι γειτονιές ανήκουν στους γείτονες: 1η δίκη στην Ελλάδα εναντίον της υπερεκμετάλλευσης κατοικιών μέσω Airbnb

Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της πόλης.

To Airbnb σαρώνει την Αθήνα, μετατρέποντας ολόκληρες γειτονιές σε ξενοδοχειακά γκέτο ευκαιρίας, χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις, χωρίς όρους σεβασμού στην κοινωνική συνοχή.

Αναγκαστικές εξώσεις, απαιτήσεις για εξωφρενικά ενοίκια, εντατική εκμετάλλευση διαμερισμάτων και κατάλυση της ειρηνικής συμβίωσης των ενοίκων πολυκατοικιών διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και μετατρέπουν την Αθήνα σε ένα ανεξέλεγκτο el dorado τουριστικής κερδοσκοπίας.

Οι πολυκατοικίες της Αθήνας όμως δεν χτίστηκαν για να εξυπηρετήσουν ορδές επισκεπτών και διερχομένων από την πόλη, αλλά το δικαίωμα της μακροχρόνιας και ειρηνικής στέγασης των ανθρώπων της.

Κοινόχρηστοι χώροι, ασανσέρ, εξώπορτες και το σύνολο των υποδομών κάθε πολυκατοικίας αδυνατούν να υποστηρίξουν το συνεχές πήγαινε – έλα αγνώστων ανθρώπων και αποσκευών, με αποτέλεσμα τα «δοχεία ζωής» (Α.Κωνσταντινίδης) να μετατρέπονται σε απρόσωπα και προβληματικά «κουτιά» διαρκούς όχλησης και αποξένωσης στη μικροκοινωνία της πολυκατοικίας.

Θα αφήσουμε την κερδοσκοπία των λίγων να γίνει εφιάλτης των πολλών;

Θα εκχωρήσουμε το δικαίωμα μας στην προσιτή και ειρηνική στέγαση;

Καλούμε όλους τους κατοίκους να δηλώσουν συμπαράσταση ή και να παραστούν στην πρώτη δίκη που γίνεται στην Ελλάδα εναντίον της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερίσματος, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

(9 το πρωί, Ευελπίδων, Κτήριο 13, Αίθουσα 2)

Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της πόλης.

Οι γειτονιές ανήκουν στους γείτονες. Όχι στο Airbnb.
The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts