Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Τι κρατάς; Τι αφήνεις πίσω;

της Αγγελικής Καρδαρά.

Η τελευταία μέρα του χρόνου.
“Τι κρατάς; Τι αφήνεις πίσω; Με το βλέμμα στραμμένο πού ξεκινάς;”

Η τελευταία μέρα του χρόνου, αναμφίβολα, λαμβάνει μια διαφορετική διάσταση από όλες τις υπόλοιπες μέρες της χρονιάς, γιατί είναι το τέλος μιας μεγάλης διαδρομής και ακριβώς λίγο πριν κόψουμε το νήμα αναρωτιόμαστε εάν κερδίσαμε ή χάσαμε -τι κερδίσαμε και τι χάσαμε- σε αυτό το παράδοξο και γεμάτο προκλήσεις, “παιχνίδι της ζωης”.

Στους περισσότερους βέβαια από εμάς η τελευταία μέρα του χρόνου δεν αφήνει μία και μοναδική αίσθηση-καλή ή κακή. Αφήνει στιγμές. Στιγμές όμορφες, δημιουργικές,  ενδιαφέρουσες.  Στιγμές δύσκολες και σκληρές. Αφήνει χαμόγελα και δάκρυα. Γιατί αυτή είναι η ζωή. Δεν είναι ευθεία γραμμή. Μοιαζει περισσότερο με τη ρόδα του λούνα παρκ που μας απογειώνει σε συναρπαστικές διαδρομές και απότομα μας προσγειώνει σε πεζές πραγματικότητες και αντίξοες καταστάσεις.

Δεν μπορούμε όμως να μην προχωρήσουμε, γιατί είναι -ευτυχώς- βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη ύπαρξη η ελπίδα. Σαν φλόγα που καίει, θα ανάψει ξανά τα όνειρά μας και θα αναζητήσουμε ξανά το φως-ακόμα και στο βαθύ σκοτάδι.

Η πρώτη μέρα του 2019 σε λίγες ώρες θα “γεννηθεί”. Αξίζει να σκεφτούμε τι πιο σημαντικό έχουμε αυτή τη στιγμή στη ζωή μας, τι μας λείπει περισσότερο και πού θα θέλαμε να φτάσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, όταν έρθει και πάλι η ώρα του απολογισμού.

Δεν έχω καταλήξει ακόμα στο εάν η ζωή χτίζεται μόνο με τις δικές μας επιλογές ή εάν είναι ένας συνδυασμός προσδοκιών, επιλογών και μοίρας, αλλά είναι βέβαιο ότι ο καθένας από εμάς, κάθε χρόνο που περνάει, γράφει τα δικά του κεφάλαια στο “βιβλίο της ζωης” και οι επιλογές μας -πιστεύω- ότι παίζουν έναν σημαντικό ρολο στην πορεία που ακολουθούμε. Ας κάνουμε επομένως αυτή τη νέα χρονιά επιλογές που εκφράζουν τα “θέλω”, τις αξίες και τα ιδανικά μας και ας τολμήσουμε να ζήσουμε το όνειρο.

Αυτή είναι η δική μου ευχή λίγο πριν “γεννηθεί” το 2019!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts