Πεθαίνουν και οι τελευταίοι Φοίνικες του Πεδίου του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή.

Η Περιφέρεια Αττικής έκοψε και τον τελευταίο φοίνικα που είχε απομείνει στο κεντρικό σιντριβάνι του πλατώματος του Άλσους στο Πεδίον του Άρεως. Ο φοίνικας παρέμενε ως ζωντανό… απολίθωμα τα τελευταία δύο χρόνια στη θέση του για να θυμίζει ότι κάποτε υπήρχαν πολλοί φοίνικες στον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της Αθήνας. Άλλος ένας από τους εναπομείναντες φοίνικες του Πεδίου του Άρεως στέκεται νεκρός στην είσοδο του αγάλματος της Αθηνάς και οι ελάχιστοι πλέον φοίνικες που απομένουν στο Πάρκο βρίσκονται στη λεωφόρο των Ηρώων, αλλά είναι άγνωστο εάν έχει ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για τη σωτηρία τους. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για τη διάσωση των φοινίκων του Πεδίου του Άρεως έχει υπάρξει μεγάλη δαπάνη χρημάτων, χωρίς, όπως αποδεικνύεται, αποτέλεσμα, ενώ η αφαίρεση των νεκρών δέντρων γίνεται με προχειρότερη και ανύπαρκτη φροντίδα για την αποκατάσταση του τοπίου του Πεδίου του Άρεως…

Οι φοίνικες του Πεδίου του Άρεως είχαν προσβληθεί από το λεγόμενο «κόκκινο σκαθάρι» (Rhynchophorus ferrugineus) που είχε έρθει στη χώρα μας από μολυσμένα φυτά το 2004 για τη «διακόσμηση» της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι περισσότεροι φοίνικες της πρωτεύουσας αφανίστηκαν τότε από το σκαθάρι, αλλάζοντας την 100ετή εικόνα της πρωτεύουσας σε τοπόσημα όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και η πλατεία Ομονοίας.

Στο Πεδίον του Άρεως, μετά την πρώτη περίοδο εισβολής του σκαθαριού που αφάνισε σχεδόν τα μισά δέντρα, ελήφθησαν μέτρα για τη σωτηρία των υπολοίπων, αφού το «κόκκινο σκαθάρι» είναι ένας δύσκολος «εχθρός» αλλά όχι ανίκητος. Στα χέρια των γεωπόνων εκτός από τα βιολογικά μέτρα αντιμετώπισής του (νηματώδη), είχαν εγκριθεί – ήδη από το 2013- και χημικά παρασκευάσματα.

Η Περιφέρεια Αττικής μόνο για το 2017 είχε συνάψει τέσσερις συμβάσεις για τη φροντίδα του πρασίνου στα πάρκα της αρμοδιότητάς της:

  • Σύμβαση αρ. 3/22-2-2016, ποσού 374.960,94 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, με ανάδοχο εταιρεία την «ISS Faciity Services A.E» με τίτλο «Α. Υπηρεσιών συντήρησης πρασίνου και περιβάλλοντος χώρου πρασίνου, Πεδίου Άρεως, Πλατείας Πρωτομαγιάς, Λόφου Εθνικής Αντιστάσεως, Αττικού Άλσους και Πάρκου Ριζάρη και Β.Προμήθειας φυτικού υλικού». Η διάρκεια της σύμβασης ενός (1) έτους με εξάμηνη παράταση.
  • Σύμβαση αρ. 106/17-10-2017, ποσού 32.240€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, με ανάδοχο την ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ, με τίτλο «Επείγουσες εργασίες συντήρησης πρασίνου και υποδομών στα πάρκα και άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής διάρκειας 5 μηνών».
  • Διακήρυξη 9/2017, «Ηλεκτρονικός άνω των ορίων (Διεθνής) ανοιχτός διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης πρασίνου και υποδομών και καθαριότητας Πάρκων και Αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής», διάρκειας τριών ετών, προϋπολογισμού 1.875.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% (αφορά το πράσινο).
  • Προγραμματική σύμβαση επιχορηγούμενου ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Βελτιστοποίηση του συστήματος ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Rhynchophorus ferrugineus στο Πεδίον του Άρεως” μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και του Ν.Π.Δ.Δ. Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου διάρκειας δώδεκα (12) μηνών, συνολικής δαπάνης 20.000,00€, με ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης από 4/4/2016.

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ Η… ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Ας υποθέσουμε ότι πραγματικά δόθηκε μία μεγάλη μάχη για τη σωτηρία των φοινίκων με πολλή προσπάθεια, επαρκή κονδύλια (που χρησιμοποιήθηκαν σωστά), επιμονή και επίβλεψη από ειδικούς. Η μάχη αυτή δυστυχώς χάθηκε. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η ορθή πρακτική σε όλα τα Πάρκα της Ευρώπης και της Αμερικής, είναι η εκρίζωση του νεκρού δέντρου, ώστε να αποκατασταθεί το τοπίο με μία νέα φύτευση σε δεύτερο χρόνο, αλλά και για να μην υπάρχουν υποχωρήσεις εδάφους καθώς θα σαπίζουν οι ρίζες του νεκρού δέντρου.

Μία πιο οικονομική λύση είναι, μετά το κόψιμο του κορμού στο ύψος της επιφάνειας του εδάφους, η χάραξη του χώματος γύρω από τον κομμένο κορμό στα πενήντα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και η αφαίρεση του κορμού σε αυτό το βάθος με τα ειδικά μηχανήματα (τροχοί) που διαθέτουν όλες οι επιχειρήσεις φροντίδας κήπων. Με αυτό τον τρόπο δεν μένει ορατό σημάδι από την αφαίρεση του νεκρού δέντρου και η αποκατάσταση του τοπίου είναι άψογη οπτικά.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Αττικής που (επιμένει να) διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της Αθήνας (χωρίς να έχει καν Διεύθυνση και Υπηρεσίες Πρασίνου), επέλεξε απλά να κόψει τους Φοίνικες και να αφήσει τα κουφάρια τους να στοιχειώνουν τον χώρο. Οι κορμοί κόβονται στους είκοσι ή ακόμα και 50 πόντους πάνω από την επιφάνεια του εδάφους και… μένουν έτσι.

Προφανώς είναι μία πολύ εύκολη λύση.

Απαράδεκτη όμως για όσους θα είχαν ουσιαστικό ενδιαφέρον για έναν εμβληματικό αστικό χώρο πρασίνου, ο οποίος, παντού στον (υπόλοιπο) κόσμο, δίνει τον ρυθμό της αρμονίας, της αισθητικής και της ομορφιάς μιας πόλης…

Φωτογραφία από τους φοίνικες γύρω από το σιντριβάνι της πλατείας του Άλσους μετά την ανάπλαση.
Τα τελευταία δύο χρόνια είχε μείνει μόνο ένας φοίνικας κι αυτός σε κακή κατάσταση γι αυτό και μάλλον κόπηκε.
Σήμερα το σιντριβάνι δεν έχει καθόλου φοίνικες παρά μόνο κάτι… εξογκώματα.
Τα εξογκώματα είναι οι κομμένοι κορμοί των φοινίκων που προεξέχουν και τα αγριόχορτα γύρω τους που δεν μπορούν να κουρευτούν από τα μηχανήματα των κηπουρών.
Σε άλλο σημείο του Πάρκου (είσοδος Αγίου Χαραλάμπους) έχει επίσης κοπεί άτσαλα ο φοίνικας και αντί να αφαιρεθεί και ο κομμένος κορμός του, φύτεψαν δεξιά και αριστερά δεντράκια σαν να πρόκειται για το “μνημείο του πεσόντα φοίνικα”…
Δεν σώθηκε ούτε ο φοίνικας στην είσοδο του αγάλματος της Αθηνάς. Φωτογραφία 30/12/2018.

 

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts