Ναι στη φιλία / όχι στη βία: Παιδί και Δικαιώματα 2019

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Ήθελα να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά στο pm με το πιο θετικό μήνυμα και το πιο ζεστό μας χαμόγελο!  Για το λόγο αυτό ζήτησα από την κόρη μου, τη μικρή μας καλλιτέχνιδα, να μου κάνει δώρο μια ζωγραφιά της για την αξία της φιλίας και κατά της βίας στα σχολεία, ώστε να εμπνευστώ και να γράψω το πρώτο μου κείμενο για το 2019. Αν και δυσκολεύτηκα να την πείσω, (με τα πολλά παρακάλια) τα κατάφερα και ζωγράφισε για μένα και για εσάς!

Η ζωγραφιά της με συγκίνησε, γιατί είδα τη μορφή που παίρνει η αγάπη και τη δύναμη που έχει η φιλία στα μάτια των παιδιών και συνειδητοποίησα ότι όλα μπορούν να γίνουν πολύ πιο απλά και όμορφα, εάν εμπιστευτούμε περισσότερο τα παιδιά και τους δώσουμε το βήμα να εκφράσουν βαθύτερες σκέψεις, ιδέες αλλά και συναισθήματα!

Με όλη μου την καρδιά, λοιπόν, αφιερώνω το πρώτο μου άρθρο για το 2019 σε όλα τα παιδιά και εύχομαι το 2019 να δώσουν τα χέρια, σε όλα τα σχολεία -ακριβώς όπως τα παιδάκια στη ζωγραφιά- και να πορευτούν σε έναν κόσμο με λιγότερο πόνο, λιγότερο μίσος, λιγότερη βία, αλλά με περισσότερη δοτικότητα και αγάπη. Κι εμείς οι μεγάλοι να τους δώσουμε την πολύτιμη ευκαιρία να φτιάξουν -τουλάχιστον στα σχολεία τους– έναν κόσμο πιο όμορφο, όπως τον ονειρεύονται. Να «ζωγραφίσουν» την καθημερινότητά τους με πιο χαρούμενα χρώματα και κυρίως να βιώσουν τη ζωή τους ως ανήλικοι με τα δικά τους παιδικά μάτια που κρύβουν πολύ μεγαλύτερη φαντασία, ζωντάνια ενέργεια και πάθος, σε σχέση με τη δική μας ματιά στα πράγματα και τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Επομένως, με το μήνυμά μας “Ναι στη φιλία! Όχι στη βία!” και με επίκεντρό μας πάντα το παιδί, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του και την προστασία της ανηλικότητας, θα ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά,  διεκδικώντας ένα σύγχρονο σχολείο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της νέας εποχής, όπου όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα καταφέρουν επιτέλους να γίνουν μια μεγάλη αγκαλιά και να κατακτήσουν, από κοινού,  υψηλούς στόχους -μαθησιακούς αλλά και σχετικούς με τη διερεύνηση των πνευματικών τους οριζόντων, γιατί το σύγχρονο σχολείο πρέπει να είναι τόπος μάθησης αλλά ταυτόχρονα δημιουργίας, καλλιέργειας πνεύματος και κριτικής σκέψης. Να αναδεικνύονται αξίες και να καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα. Να βλέπει ο εκπαιδευτικός στην ψυχή του κάθε παιδιού, ώστε να μπορέσει και το ίδιο να πιστέψει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, να αναπτύξει τις δεξιότητες και να διαμορφώσει μια δυνατή προσωπικότητα.

Από τη στήλη “Έγκλημα και Media” θα πολεμήσουμε, ασφαλώς με όλες μας τις δυνάμεις, τη βία, όποια έκφανση και μορφή κι αν λαμβάνει, εντός και εκτός σχολείου, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το σχολείο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας και στο σχολείο μεταφέρονται εντάσεις και αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς που οι ανήλικοι υιοθετούν από τους ενήλικους.

Είμαστε δίπλα στο παιδί και στηρίζουμε τα όνειρά του, σε έναν κόσμο σκληρό, που όμως πάντα αφήνει ένα παράθυρο στην ελπίδα!  Αυτό το παράθυρο αξίζει να αναζητήσουμε και να ανοίξουμε, γιατί η νέα γενιά είναι το μέλλον αυτής της χώρας και ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλει το δικό του -μικρό αλλά σημαντικό- λιθαράκι, για ένα αύριο με λιγότερη βία και περισσότερες θετικές ενέργειες.

Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους!

2019 χαμόγελα για μια υπέροχη και δημιουργική χρονιά!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts