Οι καταστροφές στο Πεδίον του Άρεως από το γιουσουρούμ της Διοίκησης Δούρου – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

του Δημήτρη Καλαντζή.

Η επιμονή της Περιφέρειας Αττικής να αντιμετωπίζει το Πεδίον του Άρεως σε περίοδο γιορτών ως τόπο εξυπηρέτησης των συμφερόντων ομάδας μικροπωλητών υπό την κυρία Κατερίνα Καντεράκη, πέραν της αποστέρησης του χώρου από περιπατητές, αθλούμενους, ηλικιωμένους, οικογένειες με παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες και ανθρώπους που έχουν ανάγκη να κάνουν μία βόλτα σε έναν χώρο πρασίνου, έχει ως συνέπεια την πρόκληση ακόμα περισσότερων καταστροφών στο μαρμάρινο πλακόστρωτο των διαδρομών του Πάρκου, ένα έργο που πριν από μόλις δέκα χρόνια είχε κοστίσει (μαζί με τα άλλα έργα της περιβόητης «Ανάπλασης») 10 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα παρουσιάζει κυριολεκτικά την εικόνα «κομμάτια και θρύψαλα».

Το μαρμάρινο πλακόστρωτο του Πεδίου του Άρεως, όπως είναι σήμερα: κομμάτια και θρύψαλλα. 13/01/2019

Τα μαρμάρινα πλακίδια που καλύπτουν τις κεντρικές διαδρομές του Πάρκου έχουν πλέον συνθλιβεί από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων για το στήσιμο των πάγκων, ενώ η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη σεβασμού στον χώρο από τους διοργανωτές των παζαριών θα έπρεπε να ήταν ανεπίτρεπτη από κάθε Διοίκηση με αίσθηση ευθύνης για ένα εμβληματικό Πάρκο που παρέλαβε πριν από 4,5 χρόνια και οφείλει να παραδώσει σε καλύτερη κατάσταση με τη λήξη της θητείας της.

Η Περιφέρεια Αττικής όμως παρέμεινε παντελώς απούσα όταν οι συνεργάτες της κυρίας Καντεράκη έσπαγαν τα πλακάκια μαρμάρου των διαδρομών του Πεδίου του Άρεως με σιδερόβεργες για να στηρίξουν τους πάγκους και τις τέντες τους (ενώ υπάρχει τρόπος να τις στηρίξουν με αντίβαρα χωρίς να προκαλέσουν καμία καταστροφή – χωρίς περισσότερο κόστος παρά μόνο με περισσότερη εργασία και αίσθημα σεβασμού στον χώρο).

Οι βάσεις των τεντών καρθώθηκαν με σιδερόβεργες σε πέτρες και μάρμαρα αντί να στηριχθούν με αντίβαρα που δεν θα προκαλούσαν καταστροφές στον δημόσιο χώρο.

Η Περιφέρεια Αττικής ήταν απούσα και όταν οι συνεργάτες της κυρίας Καντεράκη «αποκαθιστούσαν» τα σπασμένα μαρμάρινα πλακίδια με το τέλος του παζαριού τους…

Η απόσυρση των εγκαταστάσεων του παζαριού από το μαρμάρινο πλακόστρωτο γύρω από το σιντριβάνι. Η τέντα είναι κι εδώ καρφωμένη με σιδερόβεργες. Φωτογραφία 13/01/2019.

Πως έγινε η “αποκατάσταση”;

Έκοβαν με τροχούς τις σιδερόβεργες στήριξης και στη συνέχεια με σφυριά προσπαθούσαν να σπρώξουν το μέρος των σιδερόβεργων που περίσσευε βαθιά μέσα στο μάρμαρο για να μην προεξέχει. Όποια μαρμαράκια καταστρέφονταν εντελώς από τις τρύπες και τα σφυροκοπήματα, τα πασάλειβαν πρόχειρα με λίγο στόκο για να μη «χτυπάνε στο μάτι»…

Όπως είναι εμφανές, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων δεν έκαναν καμία προσπάθεια να τρυπήσουν τα μάρμαρα στους αρμούς ή έστω στο ίδιο σημείο που τα είχαν τρυπήσει στο προηγούμενο παζάρι, αλλά έκαναν καινούργιες τρύπες και με σφυριές τα αποτέλειωναν.

Υποθέτουμε ότι η σύμβαση παραχώρησης του Πεδίου του Άρεως στην κυρία Κατερίνα Καντεράκη και τους συνεργάτες της για το γιουσουρούμ προέβλεπε ότι θα «αποκαθιστούσαν πλήρως τις καταστροφές που θα προκαλούσαν».

Πλήρης αποκατάσταση ΔΕΝ είναι οι σιδερόβεργες μπηγμένες στα μάρμαρα και το… πασάλειμμα με στόκο.

Πλήρης αποκατάσταση είναι η αντικατάσταση των σπασμένων μαρμάρινων πλακιδίων.

Άμεσα.

Αρκετές ανοιχτές πληγές έχει το Πεδίον του Άρεως. Είναι ανεπίτρεπτο να επιμένουν κάποιοι να του δημιουργούν νέες…

Πεδίον του Άρεως – πλατεία σιντριβανιού (Γαρδένια) 13/01/2019.
Πεδίον του Άρεως – πλατεία σιντριβανιού (Γαρδένια) 13/01/2019.
Πεδίον του Άρεως – διαδρομή 13/01/2019.
Πεδίον του Άρεως – διαδρομή 13/01/2019.
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts