Διαβάζω για τους άλλους: Για να ακούνε με τα μάτια μας…

της Αγγελικής Καρδαρά.

Μία ομάδα εθελοντών διαβάζει σε συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους. Με μότο «Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» και με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση στη γνώση και στη μάθηση πρέπει να είναι δυνατή σε όλους, οι εθελοντές του Δικτύου Διαβάζω για τους Άλλους επιτελούν σημαντικό έργο. Ηχογραφούν βιβλία κάθε είδους, από λογοτεχνικά έως σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα, με στόχο να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ή με εντυποαναπηρία να έχουν ίση πρόσβαση στη γνώση, όπως όλοι εμείς οι βλέποντες.

Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Διαβάζω για τους Άλλους, κ. Βασιλική Αγγέλου, μας παρουσιάζει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, το όραμα του Δικτύου, τις δράσεις του και μας περιγράφει τις δυνατές στιγμές του εθελοντισμού. Διαπιστώνουμε ότι τα βιβλία είναι υπέροχη συντροφιά για όλους μας και μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, να μας δώσουν πολύτιμη γνώση, ταυτόχρονα το έναυσμα για σκέψη, προβληματισμό, διεύρυνση των γνωστικών και πνευματικών οριζόντων μας αλλά και να μας ταξιδέψουν όπου η καρδιά μας ονειρεύεται! Είναι επομένως πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλοι οι συνάνθρωποί μας έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα βιβλία που αγαπούν και που χρειάζονται για να μορφωθούν, για να αποκτήσουν γνώση και να εξελιχθούν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Αξίζει να τονίσω, κλείνοντας, ότι στη σπουδαία αυτή προσπάθεια μπορεί να συμβάλλει κάθε πολίτης που επιθυμεί αλλά και λογοτέχνες και εκδοτικοί οίκοι.  

Το δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση και στη μάθηση είναι πολύτιμο και πρέπει να διασφαλίσουμε ώστε να μην το στερείται κανένας πολίτης! Αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού μας θέματος και ελπίζω ότι με τη φωνή μας θα δώσουμε σε πολλούς συνανθρώπους μας την ευκαιρία να ζήσουν και εκείνοι τα δικά τους όνειρα, μέσα από τα αγαπημένα τους βιβλία.  

“Διαβάζω για τους άλλους”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βασιλική Αγγέλου Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο «Διαβάζω για τους Άλλους»

  • Κυρία Αγγέλου,  θα μας παρουσιάσετε αναλυτικά τις δράσεις του «Διαβάζω για τους Άλλους»;

Με οδηγό το όραμά μας που είναι οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να έχουν ίσες ευκαιρίες στη γνώση και στη μάθηση, οι βασικοί πυλώνες δράσεων του εθελοντικού μας οργανισμού είναι οι εξής: ηχογραφήσεις ακουστικών βιβλίων, ζωντανές αναγνώσεις σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν μόνοι τους και δράσεις ευαισθητοποίησης για ζητήματα αναπηρίας στην όραση.

Οι ηχογραφήσεις ακουστικών βιβλίων για ανθρώπους που είναι τυφλοί ή εντυποανάπηροι, αποτελούν έναν πρωταρχικό σκοπό του Διαβάζω για τους Άλλους, καθώς στον τομέα αυτό υπάρχει μεγάλη έλλειψη στη χώρα μας. Οι εθελοντές μας ηχογραφούν βιβλία κάθε είδους, από λογοτεχνικά έως σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα, ώστε να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ή με εντυποαναπηρία να έχουν ίση πρόσβαση στη γνώση, όπως όλοι εμείς οι βλέποντες.

  • Πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς εστιάσατε το ενδιαφέρον σας ειδικά στη λογοτεχνία;

Η ιδέα για τη δημιουργία του Διαβάζω για τους Άλλους γεννήθηκε μέσα από μια συζήτηση που είχε πριν μερικά χρόνια η Αργυρώ Σπυριδάκη, σημερινή πρόεδρος του Οργανισμού μας, με τον φίλο της Θοδωρή Τσάτσο, που είναι εκ γενετής τυφλός. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, η Αργυρώ συνειδητοποίησε ότι στη χώρα μας υπάρχει πολύ μικρός αριθμός ηχογραφημένων βιβλίων σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε οι τίτλοι που εκδίδονται κάθε χρόνο να παράγονται με κάποιο τρόπο και σε ακουστική μορφή.

Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι ο εθελοντισμός θα μπορούσε να ήταν η λύση! Δημιούργησε μια ομάδα ανθρώπων που θα ένωναν τις δυνάμεις τους για να ηχογραφήσουν ακουστικά βιβλία, ώστε όλοι οι συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους να έχουν περισσότερες επιλογές. Έτσι δημιουργήθηκε το Διαβάζω για τους Άλλους

  • Ποιον ρόλο, πιστεύετε, ότι διαδραματίζει η λογοτεχνία στη ζωή αλλά και στην ψυχοσύνθεση των ατόμων στα οποία απευθύνεστε;

Η λογοτεχνία παίζει σημαντικό ρόλο για τη ζωή όλων μας. Ωστόσο, συγκεκριμένα για συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης και για εντυποανάπηρους, αποτελεί σίγουρα έναν τρόπο επαφής και επικοινωνίας με τον κόσμο. Μέσα από τις ηχογραφήσεις ακουστικών βιβλίων που προσφέρουμε ως οργανισμός, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορούν να είναι πιο ανεξάρτητοι και να μην εξαρτώνται από άλλους για την ψυχαγωγία ή την μόρφωσή τους.

  • Θα μπορούσατε να αναφερθείτε σε κάποιες πολύ δυνατές στιγμές που έχετε βιώσει ή σας έχουν μεταφέρει οι εθελοντές και έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και στην καρδιά σας;

Πολύ συχνά βιώνουμε δυνατές στιγμές στον οργανισμό μας, όταν οι επωφελούμενοι από τις δράσεις μας επικοινωνούν μαζί μας για να μας εκφράσουν τις ευχαριστίες τους. Έχει συμβεί με τυφλούς φοιτητές που βοηθάμε να σπουδάσουν και μαθητές που τους βοηθάμε να διαβάσουν για το σχολείο τους, αλλά και με ηλικιωμένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που επισκεπτόμαστε και τους κρατούμε συντροφιά με τα βιβλία. Είναι στιγμές που μας προσφέρουν ηθική ικανοποίηση και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε.

  • Με ποιους τρόπους μπορούν τα άτομα που επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτήν τη σημαντική σας προσπάθεια;

Αν κάποιος θέλει να ενταχθεί στον οργανισμό μας, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας www.giatousallous.gr και να συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής νέου εθελοντή. Αν δεν επιθυμεί να γίνει εθελοντής αλλά θέλει να μας ενισχύσει οικονομικά, μπορεί επίσης να το κάνει μέσα από την ιστοσελίδα μας στα σχετικά πεδία.

  • Λογοτέχνες και εκδοτικοί οίκοι μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην προσπάθειά σας;

Φυσικά. Μάλιστα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με λογοτέχνες και εκδοτικούς οίκους ώστε να μας παραχωρήσουν δικαιώματα από τα βιβλία τους και να μπορέσουμε να τα παράγουμε σε ακουστική μορφή. Πολλοί λογοτέχνες μάλιστα προσεγγίζουν μόνοι τους τον οργανισμό μας και το ζητούν οι ίδιοι.

  • Αναμφίβολα οι ομάδες αναγνώσεις που οργανώνετε με αποδέκτες τα ηλικιωμένα άτομα θα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία και για τα ίδια τα άτομα αλλά και για τους εθελοντές. Ποιο είναι το «μήνυμα ζωής», επομένως, που στέλνουν τα άτομα τρίτης ηλικίας στους εθελοντές και στην ευρύτερη κοινωνία;

Αν μπορούσαμε να πούμε πως προκύπτει ένα μήνυμα από τις δράσεις ανάγνωσης σε ηλικιωμένους, αυτό είναι πως όλες οι γενιές μπορούμε να πάρουμε διδάγματα και παραδείγματα η μία από την άλλη, και με κοινό στοιχείο το βιβλίο να προχωρήσουμε δείχνοντας ενσυναίσθηση και κατανόηση.

  • Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα σας ζητήσω να στείλετε το δικό σας μήνυμα τόσο στο κοινό που διαβάζει τη συνέντευξή μας, όσο και στα άτομα στα οποία απευθύνετε το «Διαβάζω για τους Άλλους».

Το μήνυμα του οργανισμού μας είναι πως θα πρέπει να υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων σε ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και τη μάθηση. Αυτό είναι άλλωστε το όραμά μας, να προσφέρουμε σε όλους πρόσβαση στη γνώση, και δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε γι’ αυτό. Στόχος μας είναι όλοι μαζί να συνδημιουργήσουμε την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζούμε!

  • Κυρία Αγγέλου, σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο σας!

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.


“Διαβάζω για τους Άλλους”

“Διαβάζω για τους Άλλους”

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts